3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиТрасетаТрасета в АлпитеТрасета в ДоломититеТрасета в Италия
Актуално

Проходът Джау – Passo Giau: SP638 – Неповторима 360° панорама

 

 

От meteo-ride.com
(3 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Ето стигнахме и до него - прохода Джау, любимия проход на нашия редактор Милена Иванова. И наистина това е шеметно място с 360-градусова панорама, която ви оставя без дъх, особено ако случите на хубаво време. Това е един от най-посещаваните, но и най-подценяваните проходи в Доломитите

Проходът Джау (на италиански Passo Giau) е планински проход в масива Доломити в Италия, автономна провинция Южен Тирол, област Ладиния, издигащ се на 2236 м, свързващ селцата Покол и Ко̀ле Санта Лучѝя с Кортина д'Ампецо. Той е в центъра на огромно планинско пасище и разлята седловина, ​​в подножието на грандиозните върховете Нуволау (2574 м) и Аверау.

Седловината е разположена на треторазрядния път SP638 и попада в периферията на основните мото маршрути в Доломитите и в известна степен остава в сянката на по-известните си събратя, част от комбинацията на Села Ронда, като прохода Села (Passo Sella), прохода Пордой (Passo Pordoi) или прохода Гардена (Passo Gardena).

Той също така представлява интересна алтернатива на прохода Фалцарего (Passo Falzarego) за достигане на Кортина д'Ампецо от района на Агордино.

Местоположение на Прохода Джау

Панорама

Абсолютно сме безмълвни и поразени от този шедьовър. Вижте само какъв простор. Незабравима амфитеатрална гледка към множество върхове наоколо - Мармолада, Тофане, Кристало, Сорапис, Крода да Лаго, Ластони ди Формин, та чак до връх Гросглокнер отвъд границата с Австрия. Впрочем седловината някога е маркирала границата между Република Венеция и Австрийската империя, старият граничен маркер все още е на прохода.

Трафик

Удоволствие е да се пътува по този път, особено рано сутрин, когато има по-малко трафик. Тъй като шосето е с провинциален статут (SP - Strada Provinciale), трафикът е малко по-слаб от основния път през прохода Фалцарего (Passo Falzarego). Макар габаритът му да е по-малък, все пак той е достатъчен за по-свободно каране. Това важи особено за по-високата част, където шосето е открито и има бързи отсечки със змиевидни завои с перфектна видимост. В тази част напомня архитектурата на прохода Юлиер в Швейцария и на съседния проход Гардена, но те са значително по-широки. При спусканията вече трябва да внимавате да не сечете завоите, защото видимостта е ограничена от боровата растителност и скатовете. В тези участъци по-малкият габарит на пътя се усеща осезаемо и трябва да намалите.

Традиционни събития на прохода Джау. Популярност и слава

Това е един от легендарните проходи в Джиро д'Италия, особено от страната на Ко̀ле Санта Лучѝя, заради неговата суровост и изкачването от 10 км със среден наклон от 9,1%. От страната на Кортина д'Ампецо изкачването е по-късо - около 8,6 км и малко по-лесно - със 8,3% среден наклон. Проходът е изкачен за първи път в Джирото през 1973 г. и оттогава е включван в етапите на състезанието няколко пъти, като през 1973, 2011 и 2021 г. дори е "Cima Coppi" - най-високата точка на тура. Проходът също така е кулминация на колоездачното състезание Маратона на Доломитите, което е продължение на Села Ронда. Ездачите, които са избрали да направят маратона, се отделят при село Чернадой, след което започва най-стръмното от всички изкачвания: изкачването до прохода Джау. National Geographic описва Маратона на Доломитите като „едно от най-големите, най-страстните и най-хаотичните състезания с велосипеди на Земята“.
Дългата симетрична фиба и предизвикателното за колоездачите изкачване на Джау от югозапад. Снимка: www.maratona.it
Важно! Ако искате да го избегнете или пък напротив - да сте публика, Маратонът на Доломитите се провежда по правило всяка година в първата неделя на месец юли! Проходът Джау често е декор за реклами и филми. Тук са заснети и някои сцени от филма с Матю Бродерик, Рутгер Хауер и Мишел Пфайфър от 1985 г. "Жената Ястреб". Трасето става свидетел и на сцени от римейка на "Критична точка" от 2015.

Места за настаняване около Прохода Джау

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Любопитни факти

• Кодово название:  Проходът Джау, Passo di Giau, Col de Giau, шосе SP638.

• 21,5 км е дължината на трасето.

• 2236 м е най-високата точка на трасето. 

•  29 обратни завоя има пътят. 

• 3 тунелни съоръжения са изградени за защита от лавини. 

• 13% достига на места наклонът откъм Коле Санта Лучия.

• От прохода може да се види дори връх Гросглокнер в Австрия.

• Ладински език - местните говорят ладински език и се считат за ладинци. Ладинският спада към ретороманския клон на романските езици, свързан с швейцарския романш и фриулските езици. Ладиния е част от  Южен Тирол, с която споделя култура, история, традиции и архитектура.

Неофициален флаг на Алпийския регион Ладиния, символизиращ горите на Ладиния, заснежените върхове и синьото небе отгоре.

• Собствен епос - ладинците дори имат собствен епос, описан от фолклориста Карл Феликс Волф, който цял живот събира ладински легенди. Според тях митологичният народ фани, които оцелели в битката срещу южните хора, все още живеят вътре в планината и очакват възраждането на своето царство. Това е пример за често срещания фоклорен мотив за спящия цар спасител, като ирландския божествен народ Туата Де Данан, Холгер Датчанина и нашия Крали Марко.

Свещеното за древните ладинци езеро Брайес (немски Прагзер), намиращо се на 60 километра северно от прохода Джау. Снимка: www.4travelfriends.com

• 53 - в толкова общини ладинският е официален език, използван от местните в Белуно, Южен Тирол и Трентино.

Традицинни ястия в района

Традиционни ястия в района

Пържени картофени понички (на ладински Cajincí arestis) е едно ястие от традиционната кухня на Алта Бадия. От древността храната в планинските райони била оскъдна. Липсата на продукти насърчило жените да създават вкусни рецепти от малкото налични съставки. Сред тях са ястия, които и до днес са едни от най-популярните специалитети на ладинската кухня - като ечемичена супа, туртри (джобове, пълнени със спанак или кисело зеле), пълнени равиоли със спанак (на снимките по-долу) и пържени сладки. Пържените картофени понички се правят от брашно, варени картофи, мая, мляко, яйца, супена лъжица захар, щипка сол. Може да се разнообрази със смлян мак, сварен във вода и подправен с мед и чаша ликьор.

Макар в миналото месо да се е консумирало доста по-малко и по-рядко, днес в ресторантите на хижите наоколо често се предлагат традиционните гулаш и грестл (печено с картофи).

Пържени картофени понички. Снимка: www.altabadia.org
 

Устойчивост на климатичната прогноза. Времето на прохода Джау

Проходът Джау - Passo Giau: SP638 - Неповторима 360° панорама1

Ако метеорологичните условия позволяват, проходът е отворен и през зимата, за разлика от Фалцарего. Все пак зимният сезон често е компрометиран от лавините и може да бъде затворен по всяко време.

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Камера в Кортина д'Ампецо

Камера в Кортина д'Ампецо

Cortina d'Ampezzo: Mottarone - Piemonte

Проходът Джау
8
Пътна настилка
10
Завои
7
Обекти/Забележителности
10
Панорама
9.5
Популярност и Слава
8
Устойчивост на климатичната прогноза
7.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.6 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Джау
9.2
Пътна настилка
9.7
Завои
8
Обекти/Забележителности
10
Панорама
9.7
Атрактивност
9.3
Поносимост на трафика
От приключенците (3 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

  • wikipedia
  • www.tasteatlas.com
  • designerq8.com
  • www.passogiau.it
  • www.4travelfriends.com
  • www.altabadia.org

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button