3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в АлпитеТрасета в ДоломититеТрасета в Италия
Актуално

Проходът Гардена (Passo Gardena) – другият поглед към връх Сасолунго

 

 

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Проходът Гардена е алпийски проход в сърцето на Доломитите, разположен на 2136 метра надморска височина, между долините Вал Гардена и Вал Бадия, свързващ градчетата Селва ди Вал Гардена с Корвара ин Бадия.

Проходът е част от "големия шлем" на Доломитите. Това са четири знаменити прохода, които се сливат в едно трасе. Гардена, Села (Passo Sella, 2218 м), Пордой (Passo Pordoi, 2239 м) и Камполонго (Passo Campolongo 1 875 м) оформят може би най-атрактивния кръгов маршрут, който можете да направите като ловци на пътища и проходи, независимо дали с мотоциклет, велосипед или друго превозно средство.

Проходът Гардена (Passo Gardena) - другият поглед към връх Сасолунго

Местоположение на Прохода Гардена

Снимка: Meteo-Ride.com

Традиционни събития на прохода Гардена. Популярност и слава. Трафик

Въпреки, че от 1949 г. е включван многократно в състезателния маршрут на Джиро ди Италия, проходът никога не е бил "Cima Coppi" - най-високата точка на тура, независимо от значителната си надморска височинта от 2136 м. През годините той е бил сцена на подвизите на велики шампиони, включително Фаусто Копи, Джино Бартали и Чарли Гал. В мотоциклетните маршрути и дневници проходът е задължителна дестинация, заради страхотните си завои.
Снимка: Meteo-Ride.com

Пътна настилка. Завои. Характеристика на трасето

Завоите са отворени, широки и видими, въпреки няколкото обратни фиби, тук нямате завои капани. Слепите криви отсъстват - имате прекрасна видимост към следващия завой и можете да прецените добре какъв ще бъде вашият перфектен апекс. В спокойната долина откъм прохода Села трасето се лее като меандри на река. Наклонът в този участък също е малък и на практика, до сливането със Села, вие ще се движите по планинско плато. Като минус можем да отчетем по-тесния габарит на пътя, но въпреки това според нас това е един от добрите участъците за каране на мотоциклет в Алпите - заедно с прохода Юлиер (Julierpass 2284 м), както и съседния Камполонго, където завоите са още по-отворени и бързи.
Снимка: Meteo-Ride.com
Откъм Корвара до разклона за Камполонго вече ще се натъкнете на по-остри завои плюс денивелация. Но щом сте дошли до тук, едва ли ще искате да карате бързо, защото гледките около вас ще ви карат постоянно да се заплесвате по красотите наоколо.

Панорама

Ще спирате често да снимате и освен ако не гоните график и сте закъснели, със сигурност ще се отдадете на фотосесии, или най-малкото на съзерцаване. От прохода ще имате възможност да видите скалните образувания - Кулите на Села и връх Лангкофел (3181 м н. в.) от друг ъгъл. Нереални пейзажи, които ще помните цял живот.

Места за настаняване около Прохода Гардена

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!
Любопитни факти

• Кодово название:  Проходът Гардена, Passo Gardena (италиански), Grödner Joch (на немски), Ju de Frara (на местния ладински), Gardena Pass (английски), шосе SS 243.

• 21,5 км е дължината на трасето.

• 2136 м е най-високата точка на трасето. 

• Проходът Гардена е четвъртият от седемте планински прохода в Доломитите, които колоездачите пресичат в ежегодното еднодневно велосипедно състезание Maratona dles Dolomites

•  През 1915 г. по време на Първата световна война е построен първият коларски път със стратегическо значение за снабдяването на войските.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

• През 1960 г. е построен пътят със силуета, който познаваме днес, а през следващите години и ски лифтовете.

• Параклисът на прохода е посветен на Сан Маурицио.

Връх Лангкофел, на немски, Сасолунго на италиански и Саслонх на ладински, се превежда като „дълъг връх“/„дълга скала“ и на трите езика.

Снимка: Meteo-Ride.com
 

Традиционни ястия в района

При първото си посещение във Вал Гардена може да се изненадате, като разберете, че въпреки че сте в Италия, ястията в хижите и ресторантите са много различни от това, което ще намерите в по-южните райони на страната. Всъщност много традиционни ястия от региона Южен Тирол са исторически по-близки до австро-унгарската кухня, отколкото до италианската. Но те също са абсолютно вкусни! Вече сме ви споменавали за ечемичената супа, гулажа, кнедлите и картофените понички в ревютата за проходите Села и Джау. Специално за долината Вал Гардена ще изтъкнем леко подсладената палачинка, която носи името на австрийския император (кайзер) Франц Йосиф I, оттам Кайзершмарн.

Кайзершмарн

Това сладко ястие е любим десерт на местните. Валгарденската разновидност на десерта, който е известен от Унгария до Южен Тирол, представлява натрошена палачинка, поръсена с пудра захар, която се яде със стафиди и сладко от горски плодове. Прост десерт, но наистина достоен за кайзера!
Снимка: www.passionedolomiti.com

Видео

Видео от проходът Гардена

Устойчивост на климатичната прогноза. Времето на прохода Гардена

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Камера в Кортина д'Ампецо

Проходът Гардена (Passo Gardena)
10
Пътна настилка
9.5
Завои
7.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Популярност и Слава
6
Устойчивост на климатичната прогноза
4
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.1 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Гардена (Passo Gardena)
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

  • wikipedia
  • www.tasteatlas.com
  • designerq8.com
  • www.passogiau.it
  • www.4travelfriends.com
  • www.altabadia.org

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button