3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Крайбрежни трасетаСкоростниТрасетаТрасета в СкандинавияТрасета във ФинландияТрасета с мостове

Пътят през езерото Пяйяне: Лахти-Ювяскюля

 

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците

Финландия не се слави като страна с атрактивни мотоциклетни трасета, най-вече поради равнинния си релеф, но има едно нещо, което я отличава от държавите по света и това са езерата. Цели 8% от територията ѝ са заети от езера, поради което е известна и като страната на 1000-те езера. Пътищата в държавата неминуемо преминават покрай и над тези водоеми, което прави трасетата много живописни.

Мостът Kärkistensalmi

Макар да е доста отдалечена от България, всеки уважаващ себе си мото приключенец поне веднъж в живота си ще опита да покори най-северната точка на Европа - Нордкап и може да премине през Финландия.

Тогава включете в маршрута си второто най-голямо езеро в страната и националния парк Пяйяне. Пътят, преминаващ покрай и над езерото, свързва Лахти с Ювяскюля. Всъщност това са няколко шосета, като основното е с № 612, които естествено се сливат в един маршрут от над 121 км.

За целта трябва да се отбиете от царския път между Лахти и Ювяскюля и да се насочите към националния парк Пяйяне.

Местоположение

Обекти и логистика. Забележителности

По бреговете на езерото са изградени множество почивни, спортни и туристически бази. Има туристическо корабоплаване и спортен риболов. По силно разчленените брегове са разположени множество населени места, като най-големите са градовете Лахти, Ювяскюля, Сюсмя, Асикала, Корпилахти, Кухмойнен, Луханка, Муураме, Падасьоки и др.

Трафик

Трафикът е слаб и силно препоръчваме именно това трасе, а не главния път. Има изключително много пътни отбивки и места, където да си отпочинете от пътя. Събота и неделя трафикът става по-осезаем.

Популярност и слава

Пътят през националния парк е известно трасе за почивка и зона за разтуха покрай езерото. Въпреки това трасето не е много популярно, особено у нас.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

В същото време само на няколко километра от трасето се провежда едно от най-известните събития в цяла Финландия. Трасето води до гр. Ювяскюля, където всяка година през юли се организира Рали Финландия, по-рано известно като "Ралито на хилядите езера". То минава по широки и подравнени чакълести пътища, включващи гребени и големи скокове. Това е най-бързото събитие в Световния рали шампионат. Рали Финландия е сред най-големите ежегодни публични събития в скандинавските страни, привличащо стотици хиляди зрители всяка година. Известно е, че ралито е много трудно за не-скандинавските шофьори. Само седем шофьори от страни, различни от Финландия или Швеция, са спечелили състезанието.

Панорама

Снимка: tomicastren

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Vrbo в района. Meteo-Ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Финландска картофена запеканка (Imelletty perunalaatikko)

Този традиционен финландски гювеч се характеризира с дългото време за приготвяне и фината сладост. Приготвя се с комбинация от картофено пюре и пшенично брашно, което се съхранява на топло място с часове, позволявайки на нишестето да се разгради и да осигури естествената сладост. Ястието понякога се подслажда и подправя с индийско орехче, преди да се изпече, докато отгоре се образува златисто-кафява хрупкава коричка. Традиционно свързан с Коледа, този кремообразен гювеч обикновено се ползва като гарнитура.

Флаг в магазина

Любопитни факти

Кодово название: Пътят Пяйяне (на фински: Päijänne), Пътят покрай езерото Пяйяне

• Над 130 км е дължината на трасето.

• 2690 е броят на островите в езерото.

• Някои от многобройните острови са с пясъчни брегове, докато други са от скали и морени, типични за скалистия терен на Пяйяне. Най-старите части на скалните острови са се образували преди близо два милиарда години, докато поясъчните острови са едва в края на последната Ледена епоха, преди около 11 000 години.

1996 г. Великият Карлос Сайнц е първият победител в Рали Финландия, който не е от Северна Европа.  

Сайнц зад волана на Gr-A Escort RS Cosworth през 1996 г

В района има много пристанища, където има фирми, отдаващи лодки под наем. 

Снимка: Kummo Korpela

Устойчивост на климатичната прогноза

Päijänne е един от най-топлите региони във Финландия със средна дневна максимална температура от 9 градуса по Целзий. Климатът до голяма степен съответства на метеорологичните условия в Централна Европа. Студено е, мокро е , но през годината има и два красиви летни месеца. Тук рядко става много топло и можете спокойно да оставите банските у дома. Поради по-топлите температури най-доброто време за пътуване е от май до септември. А студените месеци от октомври до март са по-скоро непривлекателни за туристите.

Пътят през езерото Пяйяне
9
Пътна настилка
3.5
Завои
6.5
Обекти/Забележителности
8
Панорама
5.5
Популярност и Слава
5
Устойчивост на климатичната прогноза
8
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 6.5 / 10

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Пътят през езерото Пяйяне
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


Допълнителни източници:

www.wikipedia

www.tasteatlas.com

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button