3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
БългарияПланински проходиРевютаТрасетаТрасета в България

Пътят до село Падала

   

От meteo-ride
(1 глас)
Оценка на мото пътешествениците

Посещаваме Рила планина за втори път в рамките на няколко месеца, за да изследваме едно трасе, отново по заръка на читателите на Meteo-Ride.com. Сърдечно благодарим, че имаме такава прекрасна аудитория, за нас e удоволствие да изследваме всеки един мото маршрут по ваша заявка.

Нашият читател Петър Бахчеванов ни изпрати снимки на пътя до с. Падала, които веднага ни заинтригуваха. И след като скоро направихме ревю на пътя до яз. Калин в този район, сега отново се насочваме към южния склон на Рила планина.

Трасето. Пътна настилка

Още в първите няколко метра установихме, че ще си имаме работа с тесен планински път, на който обаче е положен нов асфалт, но и не само това – маркировката, знаковото стопанство, предприетите мерки с бетонни шкарпи за ограничаване на свлачищата и падащите камъни, както и канавките, дренажите и отводнителните системи, силно ни впечатлиха. Все едно сте на някой австрийски алпийски път. Разбира се, след като веднъж е бил направен, пътят не се почиства редовно и на места може да има пръснат пясък, както и задължителните за подобен род пътища кафяви следи от стада и животинки, които могат да са много опасни в завоите.

Любопитни факти:

  • • 1009 метра е най-високата точка на пътя.
  • • 29 жители има с. Падала. 
  • 5 км е дължината на трасето.
  • 102 км – от София до с. Падала.
  • 196 км – от Пловдив до с. Падала.
  •  433 км – от Русе до с. Падала.

Стикер от трасето

СТИКЕР Road to Padala – Пътят до с. Падала


Завои. Трафик

Тук имаме добра и лоша новина. Лошата е, че острите завои са без добра видимост. Добрата е… че няма трафик. Да, за прекараните близо 3 часа на пътя не се разминахме с почти никакви други превозни средства! Все пак, имайте едно на ум да не ви изненада нещо в тесните завои. Друг проблем могат да бъдат бетонните шкарпи, които ограничават наклона ви в някои завои – не забравяйте, че това не е спортно шосе! Ако искате да изкарате на показ максималната производителност на мотоциклета, това не е мястото, въпреки че в горната си част, близо до село Падала, пътят става прав и „по-бърз“. Но кой би искал да кара бързо тук, където човек по-скоро трябва да отвори очите и сетивата си за красотата встрани от пътя.

Макар че е мъничък, едва 5 км, когато се върнете, километрите стават 10, а пък за любителите на офроуд пътеките видяхме и един черен път, който продължава от края на селото към близките върхове.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

А конфигурацията от серпентини в ниската част е уникална и определено създава индивидуалност. Тези фиби са видими само от дрон, но дори когато преминавате по тях, ще усетите как те образуват нещо като… „кламер“ в гъстите дървета.

Панорама

Като цяло бихме охарактеризирали трасето като бутиково и интимно. Вие, машината и природата – и всички предпоставки да се слеете със заобикалящия ви свят, който по рилски разкрива уникални гледки.

С нашите дрон кадри сме се опитали да хванем частица от чудната природа в района.

Устойчивост на климатичната прогноза

Разположен на южния склон на Рила, пътят е огряван до късно, а сравнително ниската надморска височина, около 1000 метра, го прави сигурен и защитен от резки и бързи промени на времето. Ще отбележим, че не е седловина (проход), където обикновено се срещат две течения, създавайки непостоянна атмосфера. Въпреки всичко обаче да не забравяме, че сме в планината.

Обекти и логистика. Популярност и слава

Дойде време и за двете графи с най-ниска оценка, но това е съвсем субективно, защото някои могат да ги приемат и за плюс. Тези, които предпочитат спокойствието, определено ще се зарадват на по-слабия резултат, защото трасето, макар и набиращо популярност, все още е по-скоро неизвестно.

Не се надявайте на крепости, ресторанти, крайпътни кафета, хотели и къщи за гости по тези 5 км, но все пак Рилският манастир е само на 10 км от тук, а по главното шосе № 107 има и къде да хапнете. Чудесен избор е ресторант „Жабокрек“. И макар да няма какво да видите в мъничкото с. Падала, винаги можете да си направите един чуден пикник и да се насладите на тишината и чистия въздух.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!


Ако харесвате това което правим, можете да подкрепите и канала ни в youtube, като харесате публикацията и се абонирате за новини и филми от нас.

Пътят до село Падала
9.5
Пътна настилка
8.5
Завои
5
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
5
Популярност и Слава
7.5
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.9 / 10
Пътят до село Падала
10
Пътна настилка
10
Завои
3.1
Обекти/Забележителности
10
Панорама
2.5
Атрактивност
10
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button