3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Мото туризъмТрикове и СъветиФАКТИЮАР

Дестинация ЮАР: Полезна информация за мото пътешественици

Република Южна Африка – мястото, където можеш да видиш всичко. Из огромната ѝ (около 1,2 милиона квадратни километра) територия ще преминете през високи планини, сухи пустини, кипящи от живот савани, обширни плата, тропически дъждовни гори. Разположена на два океана – Атлантически и Индийски, ЮАР разполага със скромните близо 2800 км. брегова линия.  

Макар и родина на Нобеловия лауреат за мир Нелсън Мандела, ЮАР не може да се похвали, че е безгрижна и спокойна дестинация. Престъпността е много висока, а и безредиците по политически, икономически и расови причини са често явление. Въпреки това, невероятната красота и разнообразната природа на ЮАР са магнит за хиляди туристи.


Дестинация ЮАР: Полезна информация за мото пътешественици


РЮА е в границите на два климатични пояса – тропичен и субтропичен. Тропиците обхващат по-голямата част от страната. На изток към Индийския океан властва дъждовния тропичен климат, където валежите са умерени до обилни, в зависимост от сезона. Температурите варират между 20°C и 30°C целогодишно. На запад към Атлантическия океан климатът е тропичен сух – високи температури през деня и ниски през нощта. На юг – типичен средиземноморски климат – топло и сухо лято (температури до около 26°C) и мека и влажна зима (17°C – 18°C).

ЮАР е икономически най-добре развитата страна в Африка и сред 20-те най-развити страни в света. Тя е на първо място в света по добив на злато, платина, хром и манган. Заема челни места и при добива на диаманти.

Инфраструктурата ѝ може да се сравни с тази на най-развитите страни по  света – дори и в най-малките населени места пътищата са асфалтирани. Посоката на движение по пътищата е обратна на тази в България!

И така, ако сте решили да предприемете пътуване из тази необятна шир, наречена Република Южна Африка, вижте кои интересни места сме набелязали:

 

ТОП ТРАСЕТА

Абсолютно невъзможно е да опишем подробно всичките трасета, които предлага ЮАР. Дори е невъзможно да опишем наистина подробно и само едно от тях. Първо, защото са достатъчно много на брой и второ, защото са осеяни с алтернативни отклонения, офф роуд участъци и какви ли още не възможности да се кривне от главния път.

Затова просто ще маркираме някои от основните популярни трасета, а подробностите ще оставим сами да уточните, когато седнете да планирате вълнуващо пътешествие из това необятно място.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

THE GARDEN ROUTE

Простира се между планините и Индийския океан. Маршрутът Garden започва в залива Mossel на Западния нос и завършва при устието на река Storm на западните брегове на Източен нос. Включва планините Outeniqua Outeniqu и Tsitsikamma и долината Long Kloof (Die Langkloof). Пътят е част от магистрала N2.

Дестинация ЮАР: Полезна информация за мото пътешественици

Този впечатляващ и популярен маршрут получава името си от красивата, почти магическа природа. Той няма нищо общо с култивираните градини, а с величествени планини, бързи реки, прекрасни лагуни, живописни езера и водопади, златни плажове и прекрасни гори. В територията има два национални парка – Wilderness и Tsitsikamma.

Дестинация ЮАР: Полезна информация за мото пътешественици

„Градинският“ маршрут е отворен през цялата година, няма крайно критични периоди и температурите са от 10° C през зимата и приблизително максимум 30° C през лятото. По този маршрут се намират множество природни и дивечови резервати, където можете да видите африкански диви животни, например слонове, в естествената им среда.


ROUTE 62

Route 62, известен още като „винен маршрут“, свързва Cape Town и Port Elizabeth. Дължината му е 850 км. и е бил основният път между двата града преди построяването на магистрала N2. Пътят минава през красиви планински проходи, покрай кристално чисти реки, през малки села и през полупустинята Karoo. Този маршрут е подходящ за шофиране поради доброто състояние на пътната мрежа, сигурността, многото възможности за настаняване по маршрута и разнообразието от атракции.

Дестинация ЮАР: Полезна информация за мото пътешественици
Живописната част на път 62 между Кейптаун и Oudtshoorn е обявен от CNN Travel за най-добрата дестинация за пътуване в света.

SANI PASS (THE ROOF OF AFRICA, P318)

Sani Pass е неасфалтиран високопланински проход с надморска височина 2 876 метра, който свързва ЮАР-ската провинция Kwa Zulu-Natal с малката южноафриканска съседка Lesotho. Безспорно е един от най-зрелищните и живописни планински проходи в цяла Африка. Той представлява серия от усукващи се фиби и невероятни пейзажи.

Местните го наричат „майка на всички южноафрикански планински проходи“.

Тъй като е единственият път, пресичащ върха на планините Drakensberg (Драконовите планини), проходът привлича приключенци и пътешественици от цял свят, които искат да преминат през спиращите дъха природни пейзажи, които тази несигурна планина може да предложи.

Дестинация ЮАР: Полезна информация за мото пътешественици
Снимка: Graham Mortlock Sani Pass KwaZulu-Natal

Както вече казахме, не можем да се нагърбим със задачата дори да споменем, камо ли да опишем подробно огромната пътна мрежа на Република Южна Африка. За щастие тя е доста посещавана дестинация и в интернет има пре-много информация за нея.

Също така в ЮАР мотоциклетният туризъм е изключително популярен и има страшно много агенции, туроператори и гидове, които организират трипове из популярни и не толкова трасета.

КАКВО НЕ БИВА ДА ПРОПУСКАТЕ

  • „Трите столици“ – Кейптаун, Йоханесбург, Претория
Дестинация ЮАР: Полезна информация за мото пътешественици
Умопомрачителната география на Кейптаун, заобиколен от океана и планината Тейбъл

Лбопитни факти:

• Най-големият диамант с тегло 621.35 грама е открит в Южна Африка през 1905 година.

• Южна Африка е вторият по големина износител на плодове в света.

• В провинцията Лимпопо в Южна Африка се намира Big Baobab Pub – бар, който е разположен в огромен баобаб на възраст 6000 години! Заведението може да приема само до 15 души наведнъж. Баобабите в Африка са използвани още като затвори, храмове, мавзолеи, автобусни спирки и обществени тоалетни.

• Спокойно можете да пиете чешмяната вода, тъй като Южна Африка застава на трето място по безопасност на чешмяната вода в световен план.

• В планината Тейбъл растат повече от 1500 различни видове растения. Това е повече, отколкото в цяла Великобритания.

Изглед към планината Тейбъл

• ЮАР произвежда две трети от електроенергията в цяла Африка! Тя има и най-евтината енергия в света.

• Бреговете на страната са станали свидетели на над 2000 корабокрушения. Повечето от тях обаче са станали преди поне 500 години.

• ЮАР е една от малкото страни, които доброволно се отказват от ядрените оръжия, които до този момент са разработвали самостоятелно. 

• Тугела е вторият най-висок водопад в света, като водата му се спуска от 850 метра височина.

• Скалите около Барбертон в Мпумаланга са най-старите в света – на повече от три милиарда години!

• Повече от 11% от държавния бюджет на Южна Африка се отделя за здравеопазване.Този сектор е най-финансираният.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ (Информация от МВнР)

Необходимо е да притежавате валиден паспорт, с положена в него входна виза за Южна Африка. Паспортът Ви трябва да бъде валиден 30 дни след датата на отпътуване от РЮА и да има поне две празни страници. Българските граждани, притежаващи обикновени паспорти, желаещи да влязат на територията на Република Южна Африка, могат да получат виза в нейното посолство в София. Българските граждани, пътуващи транзитно през РЮА за съседна на РЮА страна трябва да притежават транзитна виза. Изискването не се отнася за пътуващите единствено с транзитна цел през международните летища на Южна Африка: О.Р. Тамбо – Йоханесбург, Лансерия – Йоханесбург, Кейптаун и Кинг Шака – Дърбан. На тези пътници ще бъдат снемани пръстови отпечатъци. Подробна информация за визовия режим за чужденци и изискванията за издаване на визи можете да откриете ТУК.

ВАКСИНИ (Отново информация от МВнР)

По правило, ваксинации не се изискват, но при влизане в Южна Африка от някои държави с висок риск от заразяване с жълта треска – yellow fever (в Африка и в Южна Америка) се изисква сертификат за ваксинация. Той трябва да бъде издаден минимум 10 дни преди пътуването. Ваксината осигурява защита 10 дена след прилагането ѝ, и осигурява доживотен имунитет. Образецът на сертификата от съответната държава следва да е одобрен от Световната здравна организация. От 2016 г. пътуващите за или от Замбия, Танзания, Еритрея, Сомалия, Руанда, Сао Томе и Принсипи не се налага да притежават сертификат за извършена ваксинация срещу жълта треска. За да проверите кои страни са с риск от предаване на жълта треска и страните, които изискват ваксинация срещу жълта треска, натиснете ТУК.

РЕЛИГИЯ И ЕЗИК

Доминиращата религия в ЮАР е християнството.

Официалните езици в страната са единадесет. Навсякъде се използва английски език.

На английски са изписани пътните знаци, както и всички други важни указания в Южна Африка. Друг език, който може да Ви бъде много полезен е датският. Доста се говори и африканс, по-рано известен като бурски език – спада към долногерманската група езици, като до началото на 20 век е бил смятан за диалект на нидерландския език. Населението на ЮАР е 50 586 757 души.

МЕСТНА ВАЛУТА

Южноафрикански ранд (ZAR)

1 EUR ≈ 15 ZAR

ПОДХОДЯЩ СЕЗОН КЛИМАТИЧНИ ОСОБЕНОСТИ

Южна Африка е целогодишна дестинация поради разнообразния си регионален климат. Времето през летните месеци (между ноември и февруари) е горещо и сухо. Годишно валежите са недостатъчни и неравномерни. Северните райони могат да бъдат дъждовни от ноември до февруари. По-хладните зимни месеци са от май до септември.

АДРЕСИ НА ФИРМИ, КОИТО ПРЕДЛАГАТ МОТОЦИКЛЕТИ ПОД НАЕМ

GS Africa Cape Town

Address: 1 – 5 Rawbone St, Green Point, Cape Town, 8005, South Africa

https://www.gsafrica.com/

Motorrad Rentals Cape Town

Address: 88 Upper Roodebloem Rd, Woodstock, Cape Town, 8002, South Africa

http://www.motorradrentals.com/

Motorrad Rentals JHB/PTA – Johannesburg

Address: 298 Witch-Hazel Ave, Street, Centurion, 0152, South Africa

http://www.motorradrentals.com/

Motorrad Rentals JHB/PTA – Pretoria

Address: 298 Witch-Hazel Ave, Street, Centurion, 0152, South Africa

Ride Adventures
Motorcycles rental
http://www.rideadv.com/motorcycle-rentals
info@rideadv.com

Dualsport Adventures
motorbikehire.co.za
Dualsport Adventures & Rentals (Pty) Ltd . Lagoon Beach Apartments – Lagoon Gate Drive
Milnerton 7441
Dalene Stiff 
Mobile: + 27 (0)83 268 3611 . e-mail: hire@motorbikehire.co.za


Yamaha Adventures
http://www.yamaha-adventure.com/
Booking Head Office
Reservations: craig@yamaha-adventure.com – Tel: +27 741 90 99 77

ДРУГА ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

  • Телефонен номер на полицията: 10111
  • Телефонен номер на пожарната: 10177
  • В повечето големи градове има наличен обществен Wi-Fi
  • Контактите в ел. мрежата са с 3 входа.
  • Часовата зона е идентична с тази на България.

Източници:

Home

www.gsadventures.co.za

www.giviexplorer.com

www.boldtravel.com

https://www.mfa.bg/


Четете още:

https://meteo-ride.com/%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7/

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button