3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиПланински трасетаРевютаТрасетаТрасета в ЧилиТрасета в Южна Америка

Paso de los Caracoles: „Пътят на охлювите“ – Ruta CH-60

    

(1 глас)
Оценка от мото пътешествениците


Едно от трасетата със световна слава и ултра запомнящ се силует със своите симетрични необезопасени фиби е чилийският проход Paso de los Caracoles – на български „Пътя на охлювите“, наречен така заради 29-те си бавни завоя, които отвеждат товарните и леките автомобили от 800 метра надморска височина в подножието до обичайната за Андите височина от 3207 метра на границата с Аржентина. Това, което е необичайното за подобен тип път обаче, е огромният трафик, тръгващ от пристанищния град Валпараисо, където пристигат стоки от Пасифика. От продуктите от САЩ, през вноса на коли от Япония и всевъзможни джаджи от Китай, всичко се товари на тировете и се отправя към аржентинския пазар, откъдето пък идват продукти в обратна посока. Най-бързият и кратък път за този стокообемен? Само един! През Paso de los Caracoles, който, от своя страна е част от Paso de los Libertadores, по-известен като Paso del Cristo Redentor (Христос Спасител), както се казва и тунелът, свързващ двете държави, а всички те, са разположени по трасето на Панамериканската магистрала, на която ще се спрем обстойно друг път.


Видeо от прохода на Виолета Иванова – първата жена обиколила света с Harley-Davidson.


Любопитни факти:

  • • Кодово название: Шосе CH-60. Част от Панамериканската магистрала. „Проходът на свободата“, „Проходът на охлювите“.
  • • 3207 м е най-високата точка на шосето.
  • • 5150 км е общата граница между Чили и Аржентина
  • • 50 – Над 50 КПП-та са изградени по дължината на границата, Paso del Cristo Redentor едно от тях.
  • • 1980 г. е изграден тунелът Христос Спасител, където има и статуя на Спасителя.
  • • 3080 км, толкова е дълъг тунелът. 1 564 са на чилийска територия и 1,516 от аржентинска страна.
  • 6962 м – толкова е висок връх Аконкагуа, който е най-високият връх в Западното и Южното полукълбо и е най-високият изгаснал вулкан в света.

И от двете страни на границата от шосето се разкрива шеметна гледка към най-високия връх в Южна Америка – Аконкагуа, висок 6962 м, и човек се чуди накъде да погледне – надолу ли, нагоре ли… Опитните пътешественици в района обаче съветват да гледате само в пътя и нито сантиметър встрани. Интензивният товарен трафик, който понякога образува цели кервани, в комбинация с липсата на мантинели създават тягостното усещане, че някой ще ви избута от пътя, въпреки широките ленти. Ако пък сте начинаещ шофьор или страдате от акрофобия, по-добре не тръгвайте изобщо или първо отидете на терапия, съчетана с курсове за подобряване на шофьорските умения. Не се залъгвайте, този път е разтреперил не един или двама смелчаци. За 11,5 км надморската височина се издига с 1557 метра. Маршрутът изисква пределна концентрация, като преминава през един от най-суровите райони в Южна Америка. 

Всеки завой си има номер, а този, който е отнел най-много човешки животи, е номер 17, наречен „Curva de la muerte“ или „Завоят на смъртта“.

Силният вятър, разреденият въздух и ниските температури в местността също биха могли да затруднят преминаването, особено когато сте на мотоциклет. Ключът за безопасното преминаване е бавното каране и търпението, казват отново пътешественици минаващи често от там.

Ако спазите всичко това, ще се насладите на едно от най-впечатляващите шосета в света. Вземете фотоапаратите си, заредете телефоните си, спрете и задължително снимайте и в края на деня закичете още един трофей в колекцията, като достоен пас хънтър и пътен завоевател.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

А ако сте били там, дайте оценка на трасето по критериите на meteo-ride, които са в края на тази статия.


Устойчивост на климатичната прогноза


Изглед от прохода/Снимка:keentobeen.com

Серпентинте

Целият маршрут

Paso de los Caracoles: „Пътят на охлювите“ – Ruta CH-60
7.5
Пътна настилка
8
Завои
2
Обекти/Забележителности
8
Панорама
6.5
Атрактивност
6.5
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button