3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Крайбрежни трасетаЛюбопитноМега проектиМонументиМото отбивкиТрасетаТрасета в УругвайТрасета в Южна Америка

Защо мостът Лагуна Гарзон е в кръгла форма? И къде е „Шосе 10“?

Противоречивият проект има своето обяснение

Мостът, който образува пръстен в средата на малка лагуна в Уругвай, предизвиква недоумение у повечето хора, защото подобна конфигурация изисква много повече инвестиции за изграждането му, а функцията на кръглата форма е спорна.

Местоположение на мостът Лагуна Гарзон

Въпреки факта, че лагуната Гарзон е много малка и плитка, преминаването й било голям проблем за шофьорите. Преди години това ставало с ферибот, но това не било особено добро решение, тъй като на един рейс фериботът превозвал само 2 коли. Подобна връзка с малък обем на превоза има в Албания до Национален парк Бутринит, близо до границата с Гърция. При технически проблем на този импровизиран сал може да ви се наложи да чакате с дни или да заобикаляте стотици километри.

Уругвай може да се похвали с живописна природа и изобилие от сини лагуни

Положението тук е било подобно, още повече че трафикът по шосе 10 се увеличавал с всяка изминала година заради бурното развитие на крайбрежните райони, които свързва – щатите Роча и Малдонадо. 

По тази причина властите помислили за изграждане на мост, който значително да увеличи пътникопотока и да улесни живота на жителите на крайбрежната зона и туристите. Процесът на проектиране и строителство бил контролиран от правителството, което дълго време се затруднявало да вземе решение за конфигурацията на моста.

Най-логичният и евтин начин бил мостът да върви по права линия, за да се ускори строителството и значително да се намали цената на съоръжението. Но ангажираните институции обмислили много повече аспекти, свързани с проекта и поели по по-различен път. Изборът на кръгъл мост се аргументира с това, че той ще ограничи скоростта на движение, което ще намали значително риска от произшествия. А освен това по-ниската скорост и траекторията на движението ще позволят на шофьорите и пътниците да обърнат повече внимание на живописния пейзаж и да се насладят на пътуването.

Снимка: Fotografiando el Mundo

В същото време се осигурява еднопосочно движение по пръстеновидното платно, което значително увеличава видимостта. По моста са създадени и пешеходни пътеки, които да се превърнат в привлекателно място за разглеждане на лагуната.

Разработването на проекта за пръстеновидния мост на Лагуна Гарзон е поверено на уругвайския архитект Рафаел Виньоли, който живее в Ню Йорк. Той успява да проектира съоръжението по такъв начин, че от всяка негова точка да се открива спираща дъха панорамна гледка, която няма да бъде блокирана от никакви препятствия (стълбове, високи парапети, кули и др.), които обичайно съдържа един мост.

През нощта мостът е осветен.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Построяването на моста Лагуна Гарзон отнема само една година

Като компенсация за дългия процес на замисляне и одобрение на проекта, мостът е построен само за 1 година и открит през декември 2015, въпреки че не липсват и съпътстващи скандали. Докато между бреговете се движел ферибот, еколозите непрекъснато протестирали, че те замърсяват крайбрежните води. Но тъй като изграждането на моста като цяло може да причини непоправими щети на екосистемата, еколозите се активизирали още повече.

Те опитали да спрат изграждането му, тъй като лагуната е основното местообитание за много видове птици и други диви животни. Затова в процеса на проектиране подобни рисковете за околната среда били сведени до минимум, което удовлетворило изисканията на еколозите.

Мястото също така е популярна дестинация за кайт и уиндсърфисти. Снимка: www.jbcdepiriapolis.com.uy

Емблематичен монумент за района

Мостът се превръща в елегантна украса на района и притегателна любопитна дестинация за туристите. Въпреки че за създаването на конструкцията са били необходими 450 тона стомана, 40 км кабели и 3,5 хиляди кубически метра бетон, тези масивни количества материали не повлияват по никакъв начин на външния му вид – той изглежда лек, сякаш се рее над водната повърхност, а погледнато отгоре е като портал от научно фантастичната поредица „Старгейт“.

В момента ежедневно по него преминават повече от 1000 автомобила.

Въпросът с финансирането

Както казахме по-горе, по няколко съображения властите умишлено усложняват проекта и цената му възлиза на 12 милиона долара. Според експерти, ако мостът бе стандартен, сумата за изграждането му би била не повече от 5 милиона долара. Тук идва неочакваната подкрепа от местния филантроп и бизнесмен Едуардо Константини, който участва във финансирането с 10 милиона. Така проектът всъщност излиза по-евтино на данъкоплатците, тъй като държавата участва само с 2 милиона.

Явно освен заможен Константини, който е инвеститор в щата Роча, се оказва и изключително далновиден, защото този проект прикова вниманието на целия свят към областта и привлича много нови посетители.

Ако правите мотоциклетна обиколка на Уругвай, включете този живописен район в своя маршрут и задължително преминете през това забележително архитектурно съоръжение.

Крайбрежното Трасе

Мостът е част от шосе 10 от пътната мрежа на Уругвай. През 1983 г. пътят официално е кръстен на испанския мореплавател Хуан Диас де Солис, за когото се твърди, че е първият европеец акостирал на този бряг. Крайбрежното трасе има три части, които съставляват маршрут 10. Всички те са близо до бреговата линия. Общата им дължина възлиза на около 162 километра.

Цялото трасе ще разгледаме по-подробно в друг материал на meteo-ride.com.

Емблемата на уругвайското шосе 10

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button