3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
АлпиМото туризъмПланински проходиПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в АлпитеТрасета в Швейцария

Проходът Обералп (Oberalppass 2044 м) – Мото железопътна романтика

 

От meteo-ride.com
(1 глас)
От пътешествениците

Проходът Обералп е високопланински алпийски проход (2044 м н. в.), намиращ се в Швейцария, между Гларнските и Лепонтинските Алпи. Той свързва долината на преден Рейн, която извира наблизо, с курорта Андермат.

Проходът се намира в района с най-привлекателни мотоциклетни трасета в Швийцария и в света и е част от големите алпийски шосета на страната, като проходите Фурка, Гримзил, Сустен, Сан Готард, Вал Тремола и Нуфенен. Тези култови проходи са концентрирани в каре, в чийто център е Андермат. Градчето е своебразна столица и отправна точка за тези пътища, а най-близо до Андермат е Обералп. Оттук започва непосредственото изкачване към него.

Местоположение

Местоположение

Трафик

Трафикът на прохода е умерен. Наличието на паралелна железопътна линия освобождава трасето от част от трафика.

Завои. Пътна настилка. Панорама. 

Завоите са широки, с хубави виражи и идеална видимост, особено при изкачване от Андермат. Този сектор от трасето предлага невероятна гледка към цялата долина Урсерен и Гемщок, където китно е разположен Андермат. Железопътната линия, идваща от Матерхорн-Готард също върви паралелно на трасето, а понякога се извисява над него по скатовете на близките върхове. На самия пик на прохода вече се движите до линията на панорамния влак "Glacier Express", който достига най-високата точка по пътя си към Сейнт Мориц, именно тук на прохода - 2033 м.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

От страната на кантона Граубюнден и Седрун пътят надолу е малко по-криволичещ, като минава покрай малкото село Чамут и продължава през спирка Седрун и Дисентис. Това също така бележи вашето пристигане в нов езиков район. В региона Сурселва се говори предимно романски език - романш, като тук се предлагат множество кулинарни изкушения. (Виж Традиционни ястия в района)

Популярност и слава. Редовни събития. Забележителности, обекти и логистика

В горната част на прохода се намира единственият фар в Алпите - и най-високият в света. Фарът е символичен и е поставен тук заради извора на Рейн, който се намира наблизо. Оригиналният фар е разположен в устието на Рейн близо до Ротердам, Нидерландия.

В Андермат би трябвало да намерите всичко, от което имате нужда. Най-важното е тук да заредите гориво. Бензиностанциите са доста апокрифни (малки с по една-две колонки) в тези райони и можете да ги пропуснете. Градчето не е голямо, но си личи, че тук зимата кипи голямо оживление и има доста магазини. В непосредствена близост до прохода се намират два ресторанта, а в Седрун, където ние преспахме, има страхотно хотелче.

Мото трасета в Швейцария

Седрун

Седрун е малка гара и можете да я пропуснете. Ние щяхме да го направим, дори щяхме да пропуснем самото хотелче. Негов собственик е Микеле - швейцарец с италиански произход, който за втори път споменаваме в нашите ревюта. Той купил хотелчето за около половин милион евро и това беше първият му сезон като негов собственик. Микеле ни посрещна лично, с бяла престилка и широка усмивка и ни почерпи с 2 бутилки шампанско, защото се оказа, че ние сме първите му клиенти с онлайн резервация през букинг. Признавам си, това е един от най-прочувствените моменти, които сме имали в Алпите. Микеле ни сервира цяла вечер с комплименти от заведението, после седна на масата и си говори с нас дълго време. Препоръча ни от тук да не се връщаме към Готард, какъвто бе планът, а да се насочим към проходите Юлиер и Малоя. Ето и сайтът на хотела, който, разбира се, горещо препоръчваме.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Традиционни ястия в района

Може би най-известният продукт в района е най-малкият сладкиш с ядки в света, тежащ само 19 грама, вариант на традиционна местна рецепта. Той е патентован от семейната пекарна "la Conditoria" в Седрун, в която се произвеждат сладкарски изделия от 1965 г. През 2010 пекарната печели наградата Най-добра швейцарска пекарна.

Снимка: www.conditoria.ch

Когато говорим обаче за наистина традиционно ястие от този район, от столетия това са сухите колбаси! Тук се правят едни от най-добрите деликатесни сухи салами, като суровата шунка "Tujetsch", огромен избор от сухи колбаси, сушено еленско месо и известната граунбюнденска сушеница "Bindenfleisch". Основната съставка е говеждо месо, взето от горната част на бута, като мазнината и сухожилията се отстраняват.

Мек салам от говеждо, свинско, бекон, орехи и билки. Можете да намерите в семейната мерсарница Curschellas.

Преди изсушаване месото се обработва с бяло вино и се добавят сол, лук и тайни билки. Първоначалният процес на втвърдяване, който продължава 3 - 5 седмици, се извършва в запечатани съдове, съхранявани при температура, близка до точката на замръзване. През това време месото редовно се пренарежда, за да се гарантира, че солта и подправките ще се разпределят и усвоят равномерно. През втората фаза месото се окачва някъде на течение, където чистият въздух да го обдухва при температури между 9 и 14°C. Освен това периодично се пресова, за да се отдели остатъчната влага и от това пресоване Bündnerfleisch придобива характерната си правоъгълна форма.

Характерната правоъгълна форма на "Bindenfleisch"

 

 

Любопитни факти

Кодово название: Шосе 19, немски: Oberalppass, англ. Oberalp Pass, романшки: Alpsu or Cuolm d'Ursera  

• 2044 м е най-високата точка на трасето.

• 32 км е дължината на трасето от Андермаат до Седрун.

10% максимален наклон

1862-1863 г е построен първият съвременен път.

Умаленото копие на фара, който оригинално се намира в Нидерланския град Хук ван Холанд. Оригиналът е 14-метрова кула, която сега е демонтирана и се съхранява в Ротердамския музея. Репликата е поставена на прохода през 2010 година. От тук тръгва 90-минутен пешеходен маршрут до езерото Тома, разположено на 2345 м н. в., откъдето извира река Рейн.

Влакът Матерхорн-Готард-Бан (теснолинейка) на път за гара Обералпас, при изкачването от Андермат. Гарата е на 2044 метра надморска височина. Регионалният влак свързва и Андермат в кантона Ури с Дисентис в кантона Граубюнден.

• 0,5% - В Швейцария говорещите романш съставляват около 0,5% от населението на тази страна. От цяла Швейцария единствено в този кантон Граубюнден, през който минава Обералп, се говори ретороманският език романш. 

Проходът около 1900 година

През 2018 е изграден нов лифт на прохода Обералп. Ако имате време, насладете се на гледката към близките върхове и едноименното езеро.

Устойчивост на климатичната прогноза. Режим на работа

Трасето, което пресича прохода, е затворено през зимата, но железопътната линия работи целогодишно и осигурява възможност за превоз на автомобили (изисква се резервация).

Според снеговалежите пътят затваря някъде между края на октомври и началото на декември. Трасето отваря отново през пролетта, обикновено в края на април, но понякога и в средата на май.

Статистика с датите на отваряне и затваряне на проходите в района от 2004 г.

Проходът Обералп
10
Пътна настилка
8.5
Завои
9
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
6.5
Популярност и Слава
5.5
Устойчивост на климатичната прогноза
6
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.9 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Обералп
10
Пътна настилка
7
Завои
10
Обекти/Забележителности
7.5
Панорама
6.5
Атрактивност
9
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


Допълнителни източници:

www.wikipedia

www.www.wandersite.ch

www.andermatt.ch

www.outsideisfree.ch

www.conditoria.ch

www.metzgerei-curschellas.ch

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button