АлпиМото туризъмПланински проходиПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в АлпитеТрасета в Швейцария

Проходът Обералп (Oberalppass 2044 м) – Мото железопътна романтика

 

От meteo-ride.com
(1 глас)
От пътешествениците

Проходът Обералп е високопланински алпийски проход (2044 м н. в.), намиращ се в Швейцария, между Гларнските и Лепонтинските Алпи. Той свързва долината на преден Рейн, която извира наблизо, с курорта Андермат.

Проходът се намира в района с най-привлекателни мотоциклетни трасета в Швийцария и в света и е част от големите алпийски шосета на страната, като проходите Фурка, Гримзил, Сустен, Сан Готард, Вал Тремола и Нуфенен. Тези култови проходи са концентрирани в каре, в чийто център е Андермат. Градчето е своебразна столица и отправна точка за тези пътища, а най-близо до Андермат е Обералп. Оттук започва непосредственото изкачване към него.

Местоположение

Местоположение

Трафик

Трафикът на прохода е умерен. Наличието на паралелна железопътна линия освобождава трасето от част от трафика.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Завои. Пътна настилка. Панорама. 

Завоите са широки, с хубави виражи и идеална видимост, особено при изкачване от Андермат. Този сектор от трасето предлага невероятна гледка към цялата долина Урсерен и Гемщок, където китно е разположен Андермат. Железопътната линия, идваща от Матерхорн-Готард също върви паралелно на трасето, а понякога се извисява над него по скатовете на близките върхове. На самия пик на прохода вече се движите до линията на панорамния влак "Glacier Express", който достига най-високата точка по пътя си към Сейнт Мориц, именно тук на прохода - 2033 м.

От страната на кантона Граубюнден и Седрун пътят надолу е малко по-криволичещ, като минава покрай малкото село Чамут и продължава през спирка Седрун и Дисентис. Това също така бележи вашето пристигане в нов езиков район. В региона Сурселва се говори предимно романски език - романш, като тук се предлагат множество кулинарни изкушения. (Виж Традиционни ястия в района)

Популярност и слава. Редовни събития. Забележителности, обекти и логистика

В горната част на прохода се намира единственият фар в Алпите - и най-високият в света. Фарът е символичен и е поставен тук заради извора на Рейн, който се намира наблизо. Оригиналният фар е разположен в устието на Рейн близо до Ротердам, Нидерландия.

В Андермат би трябвало да намерите всичко, от което имате нужда. Най-важното е тук да заредите гориво. Бензиностанциите са доста апокрифни (малки с по една-две колонки) в тези райони и можете да ги пропуснете. Градчето не е голямо, но си личи, че тук зимата кипи голямо оживление и има доста магазини. В непосредствена близост до прохода се намират два ресторанта, а в Седрун, където ние преспахме, има страхотно хотелче.

Мото трасета в Швейцария

Седрун

Седрун е малка гара и можете да я пропуснете. Ние щяхме да го направим, дори щяхме да пропуснем самото хотелче. Негов собственик е Микеле - швейцарец с италиански произход, който за втори път споменаваме в нашите ревюта. Той купил хотелчето за около половин милион евро и това беше първият му сезон като негов собственик. Микеле ни посрещна лично, с бяла престилка и широка усмивка и ни почерпи с 2 бутилки шампанско, защото се оказа, че ние сме първите му клиенти с онлайн резервация през букинг. Признавам си, това е един от най-прочувствените моменти, които сме имали в Алпите. Микеле ни сервира цяла вечер с комплименти от заведението, после седна на масата и си говори с нас дълго време. Препоръча ни от тук да не се връщаме към Готард, какъвто бе планът, а да се насочим към проходите Юлиер и Малоя. Ето и сайтът на хотела, който, разбира се, горещо препоръчваме.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Традиционни ястия в района

Може би най-известният продукт в района е най-малкият сладкиш с ядки в света, тежащ само 19 грама, вариант на традиционна местна рецепта. Той е патентован от семейната пекарна "la Conditoria" в Седрун, в която се произвеждат сладкарски изделия от 1965 г. През 2010 пекарната печели наградата Най-добра швейцарска пекарна.

Снимка: www.conditoria.ch

Когато говорим обаче за наистина традиционно ястие от този район, от столетия това са сухите колбаси! Тук се правят едни от най-добрите деликатесни сухи салами, като суровата шунка "Tujetsch", огромен избор от сухи колбаси, сушено еленско месо и известната граунбюнденска сушеница "Bindenfleisch". Основната съставка е говеждо месо, взето от горната част на бута, като мазнината и сухожилията се отстраняват.

Мек салам от говеждо, свинско, бекон, орехи и билки. Можете да намерите в семейната мерсарница Curschellas.

Преди изсушаване месото се обработва с бяло вино и се добавят сол, лук и тайни билки. Първоначалният процес на втвърдяване, който продължава 3 - 5 седмици, се извършва в запечатани съдове, съхранявани при температура, близка до точката на замръзване. През това време месото редовно се пренарежда, за да се гарантира, че солта и подправките ще се разпределят и усвоят равномерно. През втората фаза месото се окачва някъде на течение, където чистият въздух да го обдухва при температури между 9 и 14°C. Освен това периодично се пресова, за да се отдели остатъчната влага и от това пресоване Bündnerfleisch придобива характерната си правоъгълна форма.

Характерната правоъгълна форма на "Bindenfleisch"

 

 

Любопитни факти

Кодово название: Шосе 19, немски: Oberalppass, англ. Oberalp Pass, романшки: Alpsu or Cuolm d'Ursera  

• 2044 м е най-високата точка на трасето.

• 32 км е дължината на трасето от Андермаат до Седрун.

10% максимален наклон

1862-1863 г е построен първият съвременен път.

Умаленото копие на фара, който оригинално се намира в Нидерланския град Хук ван Холанд. Оригиналът е 14-метрова кула, която сега е демонтирана и се съхранява в Ротердамския музея. Репликата е поставена на прохода през 2010 година. От тук тръгва 90-минутен пешеходен маршрут до езерото Тома, разположено на 2345 м н. в., откъдето извира река Рейн.

Влакът Матерхорн-Готард-Бан (теснолинейка) на път за гара Обералпас, при изкачването от Андермат. Гарата е на 2044 метра надморска височина. Регионалният влак свързва и Андермат в кантона Ури с Дисентис в кантона Граубюнден.

• 0,5% - В Швейцария говорещите романш съставляват около 0,5% от населението на тази страна. От цяла Швейцария единствено в този кантон Граубюнден, през който минава Обералп, се говори ретороманският език романш. 

Проходът около 1900 година

През 2018 е изграден нов лифт на прохода Обералп. Ако имате време, насладете се на гледката към близките върхове и едноименното езеро.

Устойчивост на климатичната прогноза. Режим на работа

Трасето, което пресича прохода, е затворено през зимата, но железопътната линия работи целогодишно и осигурява възможност за превоз на автомобили (изисква се резервация).

Според снеговалежите пътят затваря някъде между края на октомври и началото на декември. Трасето отваря отново през пролетта, обикновено в края на април, но понякога и в средата на май.

Статистика с датите на отваряне и затваряне на проходите в района от 2004 г.

Проходът Обералп
10
Пътна настилка
8.5
Завои
9
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
6.5
Популярност и Слава
5.5
Устойчивост на климатичната прогноза
6
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.9 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Обералп
10
Пътна настилка
7
Завои
10
Обекти/Забележителности
7.5
Панорама
6.5
Популярност и Слава
9
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


Допълнителни източници:

www.wikipedia

www.www.wandersite.ch

www.andermatt.ch

www.outsideisfree.ch

www.conditoria.ch

www.metzgerei-curschellas.ch

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button