Без изходМото туризъмПланински проходиПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в Азия

Планинският път Джeбeл Джаис (Jebel Al Jais). Най-доброто трасе в ОАЕ и на Арабския полуостров

 

 

 

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците

Разположен в планината Ал Хаджар (на арабски: „каменни планини“), Обединени Арабски Емирства, пътят е едно от новоизградените живописни трасета на планетата. Шосето започва от Рас ал-Хайма в подножието на планината на около 50 м.н.в. и оттам за 49 км преодолява голяма денивелация и достига кота 1775 м.н.в., съвсем близо до границата с Оманския полуанклав Мусандам. В началния си етап трасето е типично каньоновидно, като минавате през сухо ждрело, за да започнете впоследствие да се изкачвате посредством осем гигантски фиби, отделени една от друга с дълги широки прави. 

Снимка: Виолета Иванова

Местоположение

Панорама

Това е гигантско изкачване, но още по-внушителни са гледките надолу към равнината и морето, които правят пътят един от най-зрелищните в света. На 1250 м.н.в. ви очаква Jebel Jais View Deck Park. Паркът разполага със седем панорамни площадки с дванадесет бинокъла с красив изглед към Арабския залив и планината Хаджар. На най-високата точка има панорамен площад паракинг, от който можете да се любувате на хоризонта и суровата красота на скалистите върхове. Освен това банкетът е толкова широк, че можете безопасно да се отбивате на всеки завой и да снимате. В добавка ще кажем, че по подобие на бразилския шедьовър "Serra do Rio do Rastro - осветеният път в планината", и Джeбeл Джаис е осветен нощно време, макар и само в горната си част.

Пътна настилка. Завои

Но най-забележителното нещо на това място не е гледката, а самият път. Издълбан в скалистите хребети на планината Хаджар, мащабите му подхождат по-скоро на писта от Moto GP, отколкото на панорамен път в Национален парк. Изключително качествен асфалт, съчетан с огромни отворени завои с добра видимост и най-важното - при изкачването разполагате с две ленти във вашата посока и много широк банкет. Спускащите имат само една, но там, където трябва да дадете сериозна газ и да усетите ускорението и тягата, е при изкачването. Мястото напомня по особен начин на трасето Pikes Peak в САЩ, с който сме ви запознавали вече. Еднопосочно, задънено, но скоростно и високопланинско трасе, любимо за тестове на автомобили и мотоциклети. А близостта му до космополитния Дубай, който е на около час път, често го прави предпочитана дестинация за еднодневни пътешествия на заможни дубайци и техните екзотични превозни средства.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Трафик

Както стана дума, често можете да станете свидетели на шествие на ламборджинита и поршета и ако е събота и неделя, трафикът е натоварен, защото мнозина търсят прохладата на планината и посещават Националния парк. Като цяло, трасето през седмицата е по-скоро пусто и ви препоръчваме делничен ден за посещение, защото съботно-неделния трафик може да ви се стори в пъти по-голям от този на Трансфъгърашан през август. Въпреки това можете да се придвижите сравнително бързо, заради ширината на лентите, но както се вижда на снимката по-долу, паркингът на върха се превръща в светофара на "Орлов мост" в 18:00 часа. 

Популярност и слава. Обекти и логистика. Места за настаняване. Забележителности

Както споменахме, пътят е сравнително нов, на едва 10-на години и тепърва ще трупа популярност. Но не се съмнявайте, че както всички неща в Обединените арабски емирства и това ще придобие култов и комерсиален характер. И въпреки това задължително трябва да го включите в маршрута си през Арабския полуостров, както го направи Виолета Иванова в нейната околосветска обиколка на път за Индия. Благодарим на Вили, че прослави и meteo-ride.com, като залепи нашия стикер на паркинга на върха.

Една от задължителните атракции тук е най-дългият алпийски въжен тролей (Zipline) в света! По него можете да полетите надолу над пътя със скорост 150 км/час. Спускате се от най-високия планински връх на ОАЕ и кацате на спираща дъха прозрачна платформа, която просто виси във въздуха. Удоволствието струва 300 дирхама, което възлиза на 147 лв.

Идеален начин за прекарване на нощите в този район са къмпингите, които са много уредени и автентични - тип оазис. Тук можете да намерите координатите на най-добрите 6 къмпинга в Рак Ал Хайма.

На пътя има тоалетни, зони за хранене, ресторанти и уай-фай.

Любопитно би било да видим дали пътят някога ще бъде продължен от Оманска страна, за да се спусне надолу по източния склон. Това продължение със сигурност би превърнало трасето в един от най-зрелищните проходи в света.

Снимки: Виолета Иванова

 

 

 

Любопитни факти

• Кодово название: -

50 км, толкова е дължината на трасето.

• 1934 м - толкова е най-високият връх в близост до пътя, който е и най-високата точка в ОАЕ.

На панорамната площадка при паркинга имаме залепен стикер на meteo-ride, благодарение на Вили Иванова.

• 3017 м - такава височина достига връх Шам, който е най-високият в планината Хаджар и се намира на територията на Оман.

• 7 - толкова са емирствата в ОАЕ: Абу Даби, Аджман, Дубай, Рас ал-Хайма, Ум ал-Куейн, Фуджейра и Шарджа.

• За преминаването на пътя не се дължат такси.

• 83 600 км² е площта на ОАЕ.

• Официалният език в страната е арабски.

• 2 декември 1971 г. - тогава ОАЕ получават независимост от Великобритания.

• Местната валута е дирхам (AED).

•  Междуградските магистрали са безплатни. Само на емиратската магистрала Е 11 в определени участъци се прилага системата „SALIK” за тол-такси. Стикер “SALIK” може да бъде закупен от всяка бензиностанция. Първоначалната му стойност е 100 дирхама и за активирането му е необходимо да се създаде акаунт на адрес: www.salik.gov.ae/en. Всяко преминаване на автомобила през съответния тол-гейт се таксува автоматично с 4 дирхама.

• Считано от 1 ноември  2016 г. се прилага закон, съгласно който напускането на територията на ОАЕ се извършва само след заплащане на всички дължими глоби.

• Българските шофьорски книжки се признават в ОАЕ от юли 2018 г. само ако се използват от пътуващи, които са български граждани.

Затвор до един месец! Това може да бъде наказанието, ако минете на червен светофар в страната.

• На върха на трасето е разположена станцията на най-дългия алпийски въжен тролей в света. Със своите близо три километра тролеят чупи предишния рекорд на Пуерто Рико с над половин километър.

150 км в час! Такава скорост можете да развиете, спускайки се по 2832-метровия алпийски въжен тролей. 

-

 

 

Устойчивост на климатичната прогноза

През най-топлите месеци юли и август средните максимални температури по крайбрежието надхвърлят 48 °C. Средните минимални температури през януари и февруари са между 10 °C и 14 °C . В края на лятото влажният югоизточен вятър, наричан шарки (на арабски: източен), прави крайбрежните области особено неприятни. Средното годишно количество на валежите по крайбрежието е под 120 mm, но в планинските части достига до 350 mm. Дъждовете често падат във вид на кратки интензивни порои, които наводняват сухите през останалото време речни корита. Не са рядкост и силните пясъчни бури.

Традиционно температурата в планината има тенденция да бъде по-ниска от другите части на страната. Температури до -5 градуса по Целзий са измерени на върха на Дажис през зимата.

Няколко пъти е регистриран сняг на Джабел Джаис през последните години: 2004, 2009, февруари 2017 г. и януари 2020.

Снимка на корицата Jaguar MENA

Планинският път Джeбeл Джаис
10
Пътна настилка
10
Завои
10
Обекти/Забележителности
10
Панорама
9.5
Популярност и Слава
9.5
Устойчивост на климатичната прогноза
5.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 9.2 / 10

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Планинският път Джeбeл Джаис
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Популярност и Слава
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button