3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходМото туризъмПланински проходиПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в Азия

Планинският път Джeбeл Джаис (Jebel Al Jais). Най-доброто трасе в ОАЕ и на Арабския полуостров

 

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците

Разположен в планината Ал Хаджар (на арабски: „каменни планини“), Обединени Арабски Емирства, пътят е едно от новоизградените живописни трасета на планетата. Шосето започва от Рас ал-Хайма в подножието на планината на около 50 м.н.в. и оттам за 49 км преодолява голяма денивелация и достига кота 1775 м.н.в., съвсем близо до границата с Оманския полуанклав Мусандам. В началния си етап трасето е типично каньоновидно, като минавате през сухо ждрело, за да започнете впоследствие да се изкачвате посредством осем гигантски фиби, отделени една от друга с дълги широки прави. 

Снимка: Виолета Иванова

Местоположение

Панорама

Това е гигантско изкачване, но още по-внушителни са гледките надолу към равнината и морето, които правят пътят един от най-зрелищните в света. На 1250 м.н.в. ви очаква Jebel Jais View Deck Park. Паркът разполага със седем панорамни площадки с дванадесет бинокъла с красив изглед към Арабския залив и планината Хаджар. На най-високата точка има панорамен площад паракинг, от който можете да се любувате на хоризонта и суровата красота на скалистите върхове. Освен това банкетът е толкова широк, че можете безопасно да се отбивате на всеки завой и да снимате. В добавка ще кажем, че по подобие на бразилския шедьовър "Serra do Rio do Rastro - осветеният път в планината", и Джeбeл Джаис е осветен нощно време, макар и само в горната си част.

Пътна настилка. Завои

Но най-забележителното нещо на това място не е гледката, а самият път. Издълбан в скалистите хребети на планината Хаджар, мащабите му подхождат по-скоро на писта от Moto GP, отколкото на панорамен път в Национален парк. Изключително качествен асфалт, съчетан с огромни отворени завои с добра видимост и най-важното - при изкачването разполагате с две ленти във вашата посока и много широк банкет. Спускащите имат само една, но там, където трябва да дадете сериозна газ и да усетите ускорението и тягата, е при изкачването. Мястото напомня по особен начин на трасето Pikes Peak в САЩ, с който сме ви запознавали вече. Еднопосочно, задънено, но скоростно и високопланинско трасе, любимо за тестове на автомобили и мотоциклети. А близостта му до космополитния Дубай, който е на около час път, често го прави предпочитана дестинация за еднодневни пътешествия на заможни дубайци и техните екзотични превозни средства.

Трафик

Както стана дума, често можете да станете свидетели на шествие на ламборджинита и поршета и ако е събота и неделя, трафикът е натоварен, защото мнозина търсят прохладата на планината и посещават Националния парк. Като цяло, трасето през седмицата е по-скоро пусто и ви препоръчваме делничен ден за посещение, защото съботно-неделния трафик може да ви се стори в пъти по-голям от този на Трансфъгърашан през август. Въпреки това можете да се придвижите сравнително бързо, заради ширината на лентите, но както се вижда на снимката по-долу, паркингът на върха се превръща в светофара на "Орлов мост" в 18:00 часа. 

Популярност и слава. Обекти и логистика. Места за настаняване. Забележителности

Както споменахме, пътят е сравнително нов, на едва 10-на години и тепърва ще трупа популярност. Но не се съмнявайте, че както всички неща в Обединените арабски емирства и това ще придобие култов и комерсиален характер. И въпреки това задължително трябва да го включите в маршрута си през Арабския полуостров, както го направи Виолета Иванова в нейната околосветска обиколка на път за Индия. Благодарим на Вили, че прослави и meteo-ride.com, като залепи нашия стикер на паркинга на върха.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Една от задължителните атракции тук е най-дългият алпийски въжен тролей (Zipline) в света! По него можете да полетите надолу над пътя със скорост 150 км/час. Спускате се от най-високия планински връх на ОАЕ и кацате на спираща дъха прозрачна платформа, която просто виси във въздуха. Удоволствието струва 300 дирхама, което възлиза на 147 лв.

Идеален начин за прекарване на нощите в този район са къмпингите, които са много уредени и автентични - тип оазис. Тук можете да намерите координатите на най-добрите 6 къмпинга в Рак Ал Хайма.

На пътя има тоалетни, зони за хранене, ресторанти и уай-фай.

Любопитно би било да видим дали пътят някога ще бъде продължен от Оманска страна, за да се спусне надолу по източния склон. Това продължение със сигурност би превърнало трасето в един от най-зрелищните проходи в света.

Снимки: Виолета Иванова

 

 

 

Любопитни факти

• Кодово название: -

50 км, толкова е дължината на трасето.

• 1934 м - толкова е най-високият връх в близост до пътя, който е и най-високата точка в ОАЕ.

На панорамната площадка при паркинга имаме залепен стикер на meteo-ride, благодарение на Вили Иванова.

• 3017 м - такава височина достига връх Шам, който е най-високият в планината Хаджар и се намира на територията на Оман.

• 7 - толкова са емирствата в ОАЕ: Абу Даби, Аджман, Дубай, Рас ал-Хайма, Ум ал-Куейн, Фуджейра и Шарджа.

• За преминаването на пътя не се дължат такси.

• 83 600 км² е площта на ОАЕ.

• Официалният език в страната е арабски.

• 2 декември 1971 г. - тогава ОАЕ получават независимост от Великобритания.

• Местната валута е дирхам (AED).

•  Междуградските магистрали са безплатни. Само на емиратската магистрала Е 11 в определени участъци се прилага системата „SALIK” за тол-такси. Стикер “SALIK” може да бъде закупен от всяка бензиностанция. Първоначалната му стойност е 100 дирхама и за активирането му е необходимо да се създаде акаунт на адрес: www.salik.gov.ae/en. Всяко преминаване на автомобила през съответния тол-гейт се таксува автоматично с 4 дирхама.

• Считано от 1 ноември  2016 г. се прилага закон, съгласно който напускането на територията на ОАЕ се извършва само след заплащане на всички дължими глоби.

• Българските шофьорски книжки се признават в ОАЕ от юли 2018 г. само ако се използват от пътуващи, които са български граждани.

Затвор до един месец! Това може да бъде наказанието, ако минете на червен светофар в страната.

• На върха на трасето е разположена станцията на най-дългия алпийски въжен тролей в света. Със своите близо три километра тролеят чупи предишния рекорд на Пуерто Рико с над половин километър.

150 км в час! Такава скорост можете да развиете, спускайки се по 2832-метровия алпийски въжен тролей. 

 

Устойчивост на климатичната прогноза

През най-топлите месеци юли и август средните максимални температури по крайбрежието надхвърлят 48 °C. Средните минимални температури през януари и февруари са между 10 °C и 14 °C . В края на лятото влажният югоизточен вятър, наричан шарки (на арабски: източен), прави крайбрежните области особено неприятни. Средното годишно количество на валежите по крайбрежието е под 120 mm, но в планинските части достига до 350 mm. Дъждовете често падат във вид на кратки интензивни порои, които наводняват сухите през останалото време речни корита. Не са рядкост и силните пясъчни бури.

Традиционно температурата в планината има тенденция да бъде по-ниска от другите части на страната. Температури до -5 градуса по Целзий са измерени на върха на Дажис през зимата.

Няколко пъти е регистриран сняг на Джабел Джаис през последните години: 2004, 2009, февруари 2017 г. и януари 2020.

Снимка на корицата Jaguar MENA

Планинският път Джeбeл Джаис
10
Пътна настилка
10
Завои
10
Обекти/Забележителности
10
Панорама
9.5
Популярност и Слава
9.5
Устойчивост на климатичната прогноза
5.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 9.2 / 10

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Планинският път Джeбeл Джаис
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button