3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходКаньониКрайбрежни трасетаМото отбивкиТрасетаТрасета в ЕвропаУкрайнаЧерен или с лоша настилка

Черните пътища около каньона Станислав | Мото отбивки

(0 гласове)
От пътешествениците

Каньонът Станислав се намира в резервата Станислав, който на украински се нарича Станісла́вський зака́зник. Тъй като правилникът му забранява придвижването на автомобили и мотоциклети в рамките на резервата, ще сложим мястото в новата ни рубрика - Мото отбивки. Ако имате път оттук, може да разгледате това интересно място пеша или с колело под наем, докато почивате от мотоциклета за ден-два.

От материалите в интернет се вижда, че контрол на достъпа в района няма и гостите на резервата отиват до брега на морето с автомобили, тъй че има малка вратичка за онези от вас, които биха нарушили някое и друго правило, за да покарат из черните пътища на Станислав.

Снимка: khersonline.net

Местоположение


Резерватът Станислав е ландшафтен резерват с национално значение в Украйна, един от популярните обекти в богатата на природни чудеса Херсонска област. В миналато областта е наричана Станиславски рог или нос.

Станиславският природен резерват е разположен на уникално място. Това е брегът, където се срещат устията на големите реки Днепър и Големи Буг, наречен Днепро-Бугски лиман. Тук виреят интересни растителни видове - местни лалета, гъбите бръчки степ и характерни треви, които покриват пясъчните скали. А сред животинските представители, много от които са в Червената книга на Украйна, са пеперудата голям полумесец, смокът стрелец, скакалецът Saga pedo, застрашената муха Satanas gigas и медицинската пиявица.

Снимка: wikipedia

Пътища

До селото  ще ви отведе шосе Николаев - Александровка - Херсон. Пътят, с индентификация T 1501,  е с местно значение и върви почти успоредно с брега на Черно море. Около самия Станислав, както и в резервата, пътищата са черни, в повечето случаи образувани от селскостопанска техника. Една от най-забележителните местности е Балка Байдиха. През нея преминава път, който ви дава възможност да разгледате отблизо специфичните ландшафтни образувания в този район.

Черните пътища около каньонът Станислав I Мото отбивки
Снимка: www.drive2.ru

 Панорама

Мястото е изключително живописно и често се използва за провеждане на сватби и празненства от местните. Редица украински творци идват тук за вдъхновение, а други за отдих. На места има поставени пейки с панорамен изглед. През 2011 година популярната украинска група Скрябін снима тук клипа на песента си Місця Щасливих Людей.

Освен това Станиславският резерват е любимо и мечтано място за всеки човек, който се занимава  с въздушна фотография. От високо формите на скалите са неповторими.

 

Гледка към местността Балка Байдиха, Balka Baidiha/ Снимка: Angel Studio

 

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Любопитни факти

Наименования: Станиславски рог, Херсонски планини, Каньонът Станислав, Станиславски скали, Станиславски резерват, а местните просто наричат образуванието - "скалте".

40 км е отстоянието на Станислав от гр. Херсон,  около 60 км от гр. Николаев, 190 км от Одеса и 700 км от Силистра.

• 21.02.2002 г. - на тази дата местността е обявена за резерват.

0,2 % от жители на 5-хилядното село Станислав се определят като българи.

• Първите исторически данни от района са от бронзовата епоха, открити са и две гробища от скитския период (VII-III в. пр. Хр.). Има предположение, че храмът на Деметра, споменат от Херодот (V в. пр. Хр.), се е намирал на мястото на днешния Станислав. До село Пару́тине, разположено от другата страна на устието на река Буг, има разкопки на древногръцката колония Олбия от I век пр. Хр., в която са живели гърци и местните сармати (съществува предположение, че сарматите са българи).

• Любопитно е, че в района на Станислав отсяда за малко великия литовски владетел Витовт. По време на своята кампания срещу татарите през лятото на 1398 г. той завзема покрайнините на долния Днепър и построява каменна крепост, наричайки я град Свети Йоан. Тогава малката днес Литва се е простирала от Балтийско до Черно море.

Портрет на Витовт Велики

1697 e годината, в която за първи път населеното място се споменава с днешното си име - Станислав.

Карта на селото от 1775 година/ Снимка: Wikipedia
Сайт на местната община - Станиславски селски съвет

Спешни телефони
102- Полиция
103 - Бърза помощ
Места за настаняване

Места за настаняване

Туризмът в селото все още е прохожда с бавни стъпки. Същото се отнася и за съседните населини места. Районът определено има потенциял, но за сега леговата база е слаба или направо отсъства. По известни са селата от другата страна на река е Буг, където има хубави черноморски плажове. Съседните големи градове като Ниеколаев и Херсон също са вариант за преспиване. Разбира се струва си да попитате в селото дали някой не отдава под наем стая.


Картата показва всички оферти в Booking.com и Arbnb в района. Резервирайки през картата на meteo-ride.com, ние ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим ви предварително!


Традиционни ястия в района

Поради близостта до морето голяма част от местните ястия включват морски дарове, като например местната рибена супа. Друго специфично за района ястие е фаршированата риба, за чието приготвяне се изисква голям майсторлък. Рибата трябва да се одере внимателно, така че кожата да остане цяла. След това костиците се отделят и месото се накълцва на кайма. Кожата се пълни с тази кайма, пече се и след това се сервира на резени. Съществуват най-различни вариации на основната рецепта, а по произход ястието е еврейско.

Освен това този земеделски район е известен с вкусните си плодове и зеленчуци, главно домати и висококачествени доматени продукти. Като в Станислав има фабрика за консервиране на доматен сок.

Устойчивост на климатичната прогноза

 

 

Най-близката камера - Херсон

Най-близката камера - Херсон

Kherson: Suvorova Street

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Черните пътища около каньона Станислав I Мото отбивки
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


 

Източници:

  • uk.wikipedia.org
  • pivdenukraine.com.ua
  • khersonline.net
  • stanislav.rada.org.ua
  • www.drive2.ru
  • find-way.com.ua (заглавна снимка)

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button