3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
ИндияПланински проходиПланински трасетаТрасетаТрасета в Азия
Актуално

70 обратни завоя или Kolli Hills Road – пътят до планината на смъртта

(0 гласове)
От пътешествениците

Пътят Kolli Hills или Коли Малай се намира в южния индийски щат Тамил Наду, което в превод означава "Страната на тамилите".

Шосето е изумително със своите 70 фиби, надвиснали една над друга по склоновете на планината Коли Малай. Този масив, с най-висока точка около 1300 метра, е част от разпокъсаната, но голяма планинската верига Източни Гати.

В превод от тамилски Коли Малай означава "планината на смъртта" (கொல்லி மலை). Това гласи буквалният превод на името, което обаче не означава, че пътят е смъртоносен за мотоциклетисти и шофьори. За произхода на Коли Малай съществуват две легенди. Местните вярват, че кръщението във водопада Акаш Ганга е достатъчно, за да убие всякакви заболявания, тъй като духът на бог Шива е близо. Друга легенда разказва за това, че местността била обитавана от древна богиня на име Колипаавай (Kollipaavai, главното божество на храма Ettukai Amman), която, според митовете на жителите в района, с красивата си усмивка спасила хората от идваща напаст и ги приютила в планината. И така, името й дало названието на мястото. ​​


 

Местоположение

Местоположение

Завои. Пътна настилка. Трафик

Пътят започва от Каравалли, на 238 метра над морското равнище, и се изкачва 20 км през 70 фиби. Изкачването завършва на 1198 метра при Солаккаду. Средният наклон е 4,7%. До 35-ия завой шосето е широко, но след това пътя става тесен и стръмен. На всеки завой трябва да бъдете много предпазливи, тъй като има много местни автобусни линии, които карат бързо и несъобразително. Завоите са толкова остри и стръмни, че става много трудно да се управлява мотоциклет, а с кола е още по-предизвикателно. Видимостта е слаба и ако от другата страна идва голямо превозно средство, трябва да внимавате много. Когато спускате е по-лесно, тъй като фибите са буквално нанизани една над друга и можете да надниквате над завоите, за да видите дали идва превозно средство отдолу.

Панорама

Това ни води и до панорамата, която е направо шеметна, въпреки че пътят не достига голяма височина. На шосето често изкачат маймунки и други екзотични видове, което придава особен див чар на мястото. Задължително спрете за почивка и снимки на панорамната площадка на 34-я завой. Тук сутрин често се образуват мъгли, което прави зелените планини още по-мистични.

Обекти и логистика. Забележителности. 

Цялата планина е осеяна с храмове и е място за поклонение заради храма Арапалешвара, от който се смята, че има таен път до храма на Шива в Расипурам на около 50 км в северозападна посока. Недалеч от храма се намира водопада Агая Гангай, който е висок 91 метра. Има множество живописни водни каскади в района. Друг впечатляващ водопад е Масила. В близост са разположени и няколко християнски храма, принадлежащи на различни деноминации - католически храм, баптистка и евангелска църкви.

Агая Гангай

Редовни събития. Популярност и слава

Трасето е изключително популярно сред индийските велосипедисти и мотоциклетисти. В световен мащаб бива споменавано по-рядко, въпреки впечатляващия брой обратни завои, така че славата му все още не надминава пределите на Индия. За момента се счита за некомерсиално трасе, макар и през последните години да набира все по-голяма популярност.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

В планината често се провеждат редица събори, обреди и мероприятия. Като място за поклонение, пътят привлича много туристи.

Традиционни ястия около пътя

Доса е популярен тип палачинка и е едно от най-известните индийски ястия. Прави се от накиснати ориз и черен бенгалски нахут или леща, които се смилат на паста и се смесват, за да се получи плътно тесто, което обикновено се оставя да втаса през нощта.

Към сместа се добавят шепа семена от сминдух, които придават на досата отличителния златистокафяв цвят и вкусна, хрупкава текстура. След това тестото се разстила на тънък пласт върху гореща намаслена плоча и се оформя като кръг. Индийската доса е основно ястие в цялата страна, но някои смятат, че досата произхожда именно от южноиндийския щат Тамил Наду. Това е древно ястие, което за първи път се споменава в тамилската литература още през I век след Христа.

Палачинката доса често се пълни с различни съставки и се завива или пък се сервира отделно и се използва като прибор за загребване на ароматните гарнитури. Древната рецепта има многобройни разновидности, като в някои региони се използват пшенично брашно, грис, оризово брашно или соево мляко, за да се получи по-мека текстура или по-различен вкус.

Любопитни факти

• Кодово название: Kolli Hills Road 181 

20,6 км е дълго цялото трасе.

1198 м е най-високата точка на пътя.

•  Ченай е най-големият град в щата Тамил Наду.

•  350 км - на такова разстояние се намира Коли Хилс от Ченай.

•  Royal Enfield - централата на индийския производител се намира в Ченай. 

70 - толкова са фибите.

34-тата фиба по пътя към Kolli Hills

Срещани животински видове: ленива мечка, лаещ елен мунтжаки, тънко лори, индийски панголин (вид мравояд), чакал, мангуста, палмова цивета и много влечуги, но неотровни

тънко лори/ Снимка: wikipedia.org

Имунизации: Националният център по паразитни и заразни болести на България препоръчва при пътуване в този район да си направите имунизация срещу хепатит А и B, тетанус и дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, менингококова инфекция, бяс.

•  Арапалешвара е главният храм на Коли.

Снимка: www.teamgsquare.com

Визов режим: Необходима е виза за влизане на територията на Република Индия.

Официалните езици в щата са тамилски и английски.

•  Местна валута: Индийска рупия (INR)

•  Движението по пътищата е в лявата лента на пътното платно.

Контакти на посолството ни в Индия

•  website:

www.mfa.bg/embassies/india

•  Телефон за директна връзка с Консулската служба: +911124121054

Традиционният спорт в щата е "кабади". Това е спорт, съчетаващ гоненица и борба.

Герб на щата Тамил Наду

Спешни телефони
1363 - Помощ за туристи 
100 - Полиция
108 - Бърза помощ

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!


 

Устойчивост на климатичната прогноза. Кога да посетим района

Най-подходящото време да посеттите Kolli Hills е извън сезона на мусоните - от януари до май. В дъждовния сезон обилните порои могат да причинят кални свлачища по пътищата.

В дъждовно-мъгливия сезон / Снимка: www.tripoto.com

Климатът в щата Тамил Наду

От юни до септември тук духат силни югозападни мусонни ветрове, а от октомври до декември е времето на североизточния мусон. Средният валеж е 945 мм, от които 48% са в резултат на североизточния, а 32% в резултат на югозападния мусон. Най-високата температура, измерена в равнините, е 43°C, а в планината 32,3°C. Най-ниската е 13,1°C в равнините и 3°C по високите части. Около 17% от територията на щата е покрита с гори, някои от които са защитени в паркове и резервати, към които спада и Kolli Hills.

70 обратни завоя или Kolli Hills Road
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Подобни трасета
9.1 8 гласове
Пътна настилка
9.5
Завои
10
Обекти/Забележителности
7.8
Панорама
10
Атрактивност
10
Поносимост на трафика
7.3
6.4 1 глас
Пътна настилка
7.5
Завои
8
Обекти/Забележителности
2
Панорама
8
Атрактивност
6.5
Поносимост на трафика
6.5
0 0 гласове
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
0

Източници:

  • traveltear.com
  • www.quora.com
  • en.wikipedia.org
  • www.teamgsquare.com
  • honestcooking.com

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button