3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Крайбрежни трасетаМото туризъмПланински проходиПътешествияРевютаСкоростниТрасетаТрасета в АлбанияТрасета на Балканите

Проходът Логара SH 8

        

От meteo-rdie
(3 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Албанската ривиера крие много красоти и е осеяна със забележителности, а на път за нея задължително и неизбежно трябва да минете през прохода Логара (Qafa e Llogarasë). Панорамният и стратегически път се извисява на 1043 метра над морското равнище, което – за разлика от други проходи – дава възможност да се види ясно необятната морска синева, сливаща се с хоризонта и облаците. Гледката от тази височина към Йонийско море (протока Отранто) не е за хората със слаби сърца, защото създава опасност да изпуснете пътя, залисани в синьо-тюркоазената хипноза, която ви зашеметява. Проходът започва от долината Дукат на север, като я свързва с крайбрежния район Химара на юг, където са разположени плажовете на гр. Дерми – не го пропускайте, градът ще ви накара да преосмислите представите си за Албания. Пътят се поддържа целогодишно поради стратегическия си стопански характер и е в добро състояние.

Завои. Пътна настилка. Трафик

Не е като на „Стелвиото„, завоите не са остри и позволяват по-висока скорост, въпреки че гледката към морето ще ви кара да намалите скоростта и да се любувате на панорамата. Пътят е широк и с добра видимост, трафикът е нормален, но в разгара на туристическия сезон може да бъде натоварен. Все пак има някои фиби, които са доста предизвикателни. Технически погледнато трасето продължава зигзагообразно до границата с Гърция, но според нас изминаването на целия маршрут наведнъж е огромно натоварване, затова ви препоръчваме да предвидите почивка или спане някъде в селищата по брега.

На места при изкачването от север пътят крие някои неприятни изненади като пропадания на асфалта. В този участък той е напластяван и неприятен, но след върха всичко се оправя.

Обекти и логистика

Обектите в близост не са много. Липсват бензиностанции, крайпътните заведения за похапване са кът. Но на самия пик на прохода има невероятно 5-звездно заведение на топ ниво. Панорамата от кафето е… Просто трябва да се види. Има хубави уширения и отбивки. След като прехвърлите националния парк Логара и високата точка, ще забележите, че навлизате в друг свят. Това е православната част на Албания. Селцата са от гръцки тип с гръко-средиземноморска архитектура. Осеяно е с красиви православни храмове и манастири. Джамии отсъстваха или съотношението им бе 2 към 8 в полза на християнските храмове.

В перспектива трасето не спира след преминаването на прохода. Пътят продължава по уморителните – вероятно 1000 – перфектно поддържани завои до гръцката граница, съединявайки се с прохода Вишес (Qafa e Vishes, 375 м.) и минавайки през перлите Саранда и Ксамил. Впечатлени сме от нощния живот и кухнята в Саранда, както и крепостта над града. А Ксамил наистина е тропически рай! Бихме го сравнили с нашия Китен, но доста по-спокойно и чисто.  След Ксамил е античното селище Бутринит. Не ни пуснаха да влезнем с дрона, някакви безумни правила на управата на парка, а и в интерес на истината нямаше време за разглеждане, защото – внимание: при Бутринит пътят изчезва! Пред вас се появява проливът на залива. Става въпрос за тесен пролив от около 800 метра, който се преминава с понтон, но той бе развален и ни казаха, че ще бъде оправен след 3 дни. Наложи се да заобиколим целия залив през планината, за да стигнем Гърция.

Панорама

Panorama Llogara Meteo-Ride Мото-трасета-маршрути-Албания

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Даваме почти максимална оценка като всички любители на морето. И няма как да е иначе! Под седловината ще видите много парапланеристи, които допълнително придават колорит на мястото. Галерията от снимки ще се опита да ви разкрие блясъка на трасето. Бомбоубежищата, които в Албания според някои са 10 хиляди, според други 750 хиляди (истината е, че никой не знае колко точно са), служат за чудни панорамни площадки.

Има и един бонус, за който може би не се досещате, но движейки се по западния бряг, можете да се насладите на слънчевия заник в морето. Залезът е едно от нещата, заради които обичаме албанския бряг!

Популярност и слава

Проходът не е особено популярен в България. Отчасти заради нашия предразсъдък към Албания, но също и поради местоположението му в Югозападна Албания, което е „в другия край“ на страната, далеч от нашата държавна граница. В последните години много наши мотоциклетисти приключенци преоткриха тази дестинация и се завърнаха от там с прекрасни впечатления и спомени за цял живот. Въпреки това трасето е по-скоро неизвестно, отколкото емблематично за българските ездачи. От друга страна, сред райдърите в Средна, Централна Европа, Западните Балкани и най-вече Италия пътят е култов и винаги бива включван в „Балканския маршрут“, който леко заобикаля България. Ние видяхме много чехи и италианци. За миг се почуствахме все едно сме в Алпите. Само че имаше и море.

Panorama Llogara Meteo-Ride Мото-трасета-маршрути-Албания

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

  • Любопитни факти:
  • • Кодово название: Шосе SH 8
  • • Дължина: 27 км от Дукат-и-Ри до Дерми; 125 км от Дукат-и-Ри до гръцката граница и прохода Бофе (Qafë Botë)
  • • 1043 м е най-високата точка на шосето.
  • • През 48 пр.н.е. Цезар дислоцира войските си край днешното село Palasa в подножието на прохода, след което се насочва на север, където се състои известната битка при Дирахиум (Драч) с Помпей за едноличната власт над Римската република.

  • • Всяка година южно от прохода се провежда международно състезание по парапланеризъм.

Според нашата скромна оценка Логара пас е най-грандиозното и екзотично мотоциклетно трасе на Балканския полуостров, което директно си съперничи с „Ядранската магистрала“ и двете румънски класики. По мащаби, по красота, по качество… Не отстъпва по нищо и на панорамните пътищата в Европа. И всичко това в Албания!? Загърбете предразсъдъците си и палете моторите в тази посока…

Устойчивост на климатичната прогноза

На всичкото отгоре, за разлика от румънските трасета (Трансалпина и Трансфъгърашан), тук сезонът е дълъг – от май до късния септември. В тази месеци в Карпатите вали сняг. Освен това районът на Саранда е един от най-слънчевите в цяла Европа с над 300 слънчеви дни в годината. Все пак, като всеки планински проход, трябва да имате едно на ум за времето.

Насладете се по-долу на нашето видео, заснето с дрон, и галерията ни от снимки. Ние несъмнено ще се върнем отново там, за да заснемем още красоти, защото обективът ни не можа да се насити…

От автора

Проходът Логара
8
Пътна настилка
9.5
Завои
7
Обекти/Забележителности
10
Панорама
9
Популярност и Слава
9
Устойчивост на климатичната прогноза
4.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.1 / 10
Проходът Логара SH 8
9.1
Пътна настилка
9.3
Завои
4.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
8.1
Атрактивност
5.4
Поносимост на трафика
От приключенците (3 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button