АлбанияКрайбрежниМото туризъмПланински трасетаПътешествияРевютаСкоростниТрасетаТрасета на Балканите

Проходът Логара SH 8

        

(3 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


Албанската ривиера крие много красоти и е осеяна със забележителности, а на път за нея задължително и неизбежно трябва да минете през прохода Логара (Qafa e Llogarasë). Панорамният и стратегически път се извисява на 1043 метра над морското равнище, което – за разлика от други проходи – дава възможност да се види ясно необятната морска синева, сливаща се с хоризонта и облаците. Гледката от тази височина към Йонийско море (протока Отранто) не е за хората със слаби сърца, защото създава опасност да изпуснете пътя, залисани в синьо-тюркоазената хипноза, която ви зашеметява. Проходът започва от долината Дукат на север, като я свързва с крайбрежния район Химара на юг, където са разположени плажовете на гр. Дерми – не го пропускайте, градът ще ви накара да преосмислите представите си за Албания. Пътят се поддържа целогодишно поради стратегическия си стопански характер и е в добро състояние.

Завои. Пътна настилка. Трафик

Не е като на “Стелвиото“, завоите не са остри и позволяват по-висока скорост, въпреки че гледката към морето ще ви кара да намалите скоростта и да се любувате на панорамата. Пътят е широк и с добра видимост, трафикът е нормален, но в разгара на туристическия сезон може да бъде натоварен. Все пак има някои фиби, които са доста предизвикателни. Технически погледнато трасето продължава зигзагообразно до границата с Гърция, но според нас изминаването на целия маршрут наведнъж е огромно натоварване, затова ви препоръчваме да предвидите почивка или спане някъде в селищата по брега.

На места при изкачването от север пътят крие някои неприятни изненади като пропадания на асфалта. В този участък той е напластяван и неприятен, но след върха всичко се оправя.

Обекти и логистика

Обектите в близост не са много. Липсват бензиностанции, крайпътните заведения за похапване са кът. Но на самия пик на прохода има невероятно 5-звездно заведение на топ ниво. Панорамата от кафето е… Просто трябва да се види. Има хубави уширения и отбивки. След като прехвърлите националния парк Логара и високата точка, ще забележите, че навлизате в друг свят. Това е православната част на Албания. Селцата са от гръцки тип с гръко-средиземноморска архитектура. Осеяно е с красиви православни храмове и манастири. Джамии отсъстваха или съотношението им бе 2 към 8 в полза на християнските храмове.

В перспектива трасето не спира след преминаването на прохода. Пътят продължава по уморителните – вероятно 1000 – перфектно поддържани завои до гръцката граница, съединявайки се с прохода Вишес (Qafa e Vishes, 375 м.) и минавайки през перлите Саранда и Ксамил. Впечатлени сме от нощния живот и кухнята в Саранда, както и крепостта над града. А Ксамил наистина е тропически рай! Бихме го сравнили с нашия Китен, но доста по-спокойно и чисто.  След Ксамил е античното селище Бутринит. Не ни пуснаха да влезнем с дрона, някакви безумни правила на управата на парка, а и в интерес на истината нямаше време за разглеждане, защото – внимание: при Бутринит пътят изчезва! Пред вас се появява проливът на залива. Става въпрос за тесен пролив от около 800 метра, който се преминава с понтон, но той бе развален и ни казаха, че ще бъде оправен след 3 дни. Наложи се да заобиколим целия залив през планината, за да стигнем Гърция.

Панорама

Panorama Llogara Meteo-Ride Мото-трасета-маршрути-Албания

Даваме почти максимална оценка като всички любители на морето. И няма как да е иначе! Под седловината ще видите много парапланеристи, които допълнително придават колорит на мястото. Галерията от снимки ще се опита да ви разкрие блясъка на трасето. Бомбоубежищата, които в Албания според някои са 10 хиляди, според други 750 хиляди (истината е, че никой не знае колко точно са), служат за чудни панорамни площадки.

Има и един бонус, за който може би не се досещате, но движейки се по западния бряг, можете да се насладите на слънчевия заник в морето. Залезът е едно от нещата, заради които обичаме албанския бряг!

Популярност и слава

Проходът не е особено популярен в България. Отчасти заради нашия предразсъдък към Албания, но също и поради местоположението му в Югозападна Албания, което е “в другия край” на страната, далеч от нашата държавна граница. В последните години много наши мотоциклетисти приключенци преоткриха тази дестинация и се завърнаха от там с прекрасни впечатления и спомени за цял живот. Въпреки това трасето е по-скоро неизвестно, отколкото емблематично за българските ездачи. От друга страна, сред райдърите в Средна, Централна Европа, Западните Балкани и най-вече Италия пътят е култов и винаги бива включван в “Балканския маршрут”, който леко заобикаля България. Ние видяхме много чехи и италианци. За миг се почуствахме все едно сме в Алпите. Само че имаше и море.

Panorama Llogara Meteo-Ride Мото-трасета-маршрути-Албания

[quote font_size=”20″ align=”right” bgcolor=”#006975″ color=”#ffce79″ bcolor=”#9cf2f0″ arrow=”yes”]Любопитни факти:

• Кодово название: Шосе SH 8

Дължина: 27 км от Дукат-и-Ри до Дерми; 125 км от Дукат-и-Ри до гръцката граница и прохода Бофе (Qafë Botë)

 1043 м е най-високата точка на шосето.

През 48 пр.н.е. Цезар дислоцира войските си край днешното село Palasa в подножието на прохода, след което се насочва на север, където се състои известната битка при Дирахиум (Драч) с Помпей за едноличната власт над Римската република.

Всяка година южно от прохода се провежда международно състезание по парапланеризъм.

[/quote]

Според нашата скромна оценка Логара пас е най-грандиозното и екзотично мотоциклетно трасе на Балканския полуостров, което директно си съперничи с “Ядранската магистрала” и двете румънски класики. По мащаби, по красота, по качество… Не отстъпва по нищо и на панорамните пътищата в Европа. И всичко това в Албания!? Загърбете предразсъдъците си и палете моторите в тази посока…

Устойчивост на климатичната прогноза

На всичкото отгоре, за разлика от румънските трасета (Трансалпина и Трансфъгърашан), тук сезонът е дълъг – от май до късния септември. В тази месеци в Карпатите вали сняг. Освен това районът на Саранда е един от най-слънчевите в цяла Европа с над 300 слънчеви дни в годината. Все пак, като всеки планински проход, трябва да имате едно на ум за времето.

Насладете се по-долу на нашето видео, заснето с дрон, и галерията ни от снимки. Ние несъмнено ще се върнем отново там, за да заснемем още красоти, защото обективът ни не можа да се насити…

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”five” lightbox=”yes” source=”media: 9236,9237,9238,9239,9240,9241,9242,9243,9244,9245,9246,9249,9250,9251,9252,9253,9254,9255,9256,9257″][/images_grid]
[mom_video type=”youtube” id=”xvrxXtzLDpQ” width=”900″ height=”440″]

[review]
Проходът Логара SH 8
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (3 гласове)
Пътна настилка9.1
Завои9.3
Обекти/Забележителности4.5
Панорама10
Популярност8.1
Поносимост на трафика5.4
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Ревю на Llogara Pass

Пътна настилка - 8.8
Завои - 8.7
Обекти и логистика - 6
Панорама - 10
Популярност и слава - 8
Устойчивост на климатичната прогноза - 9.6
Наличие/Отсъствие на трафик - 4.7

8

User Rating: Be the first one !
Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

15 − 10 =

Back to top button