3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходКрайбрежни трасетаПланински проходиТрасетаТрасета в Испания
Актуално

Проходът Реис или „Вратовръзката“ на Са Кaлoбра – Coll de Cal Reis

 

 

(1 глас)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Пренасяме се в Западно Средиземно море, за да разгледаме един от най-известните пътища в света, който е изграден на най-големия от Балеарските острови - Майорка.

Проходът Реис (Coll dels Reis) или Са Калобра (Sa Calobra) е разположен на шосе MА-2141 и е едно от най-посещаваните места от мотоциклетисти и колоездачи на остров Майорка. Заради извитата 270-градусова фиба, пътят също така е известен като "Вратовръзката", а местните го наричат просто "Змията".

Пътят прави този рязък обрат малко преди най-високата точка на прохода - 682 метра.

На пръв поглед това не е висока стойност, но почакайте да видите топографската значимост. Подходът към върха от север се издига от 0 метра надморско равнище и достига близо 700 м н. в. за по-малко от 10-12 км. Този отсек е популярен като "изкачването Sa Calobra", кръстен на едноименното морско селце сгушено в скалите, откъдето можете пък да разгледате уникалния плаж феномен в каньона Торент де Парейс (Torrent de Pareis).

Местоположение

Местоположение на Проходът Реис

Са Кaлoбра е малко селце на северозападния бряг на Майорка и реално, освен с лодка, единствената му връзка с останалия свят е чрез шосето MА-2141 - прохода Реис.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Но за да стигнете до него, преди това трябва да достигнете върха от юг, чрез кратко изкачване от основното и по-широко шосе MА-10. След като достигнете прохода Реис, пригответе се за едно незабравимо спускане до красивия залив и старото рибарско селище, изпълнено с невероятни гледки.

Завои. Поносимост на трафика

Това е еднолентов криволичещ път, много тесен, с множество завои, включително и легендарната фиба, която обръща шосето на 270 градуса. Правите са къси, с променящи се наклони, което затруднява поддържането на постоянен ритъм.

В зависимост от сезона и часа през деня, пътят може да стане доста натоварен. Трябва да бъдете внимателни с колите, автобусите, колоездачите и други мотоциклетисти, особено по време на спускане. Обикновено шофьорите в Майорка уважават ездачите, но трябва да направите всичко възможно да не попадате в опасна ситуация.

Препоръчително е да избягвате този път рано сутрин и по залез слънце, когато повечето туристически автобуси го използват, за да разведат бабките и лелките преди или след пладнешката жега.

Някои участъци са толкова тесни, че автобусите едва се провират.

Забележителности около Проходът Реис

Основната забележителност, до която ще ви отведе пътят, е плажът в края на каньона Торент де Парейс. Плажът "Platja de Torrent de Pareis" е дълъг само 25 метра и широк около 30 метра. Състои се от чакълест пясък и камъни и се спуска стръмно в морето, но е сред най-известните в Испания заради живописния каньон.

През лятото на плажа Торент де Парейс се събират много туристи, но въпреки ограниченото пространство не става пренаселено, защото мястото е добре организирано. Тук се провеждат и много културни събития, например концерти - заради отличните акустични качества.

Снимка: www.hotelsviva.com

Популярност и слава. История

"Антонио Париети: инженерът на утопията"

Пътят е проектиран от испанския инженер с италиански произход Антонио Париети. Творенията на Париети днес се считат за шедьоври на пътното строителство. Той работи предимно на остров Майорка до края на живота си през 1979 г.

За да намали разходите, да съкрати пътя, да облекчи наклона и за да избегне изграждането на тунели, архитектът черпи вдъхновение от мъжката вратовръзка и решава да направи примка на шосето. Така се ражда фибата Nus de Sa Calobra, която в момента е една от забележителностите на острова, заедно с тесния процеп между скалите, през който Париети прокарва пътя.

При строителните дейности на ръка са отстранени 31 000 кубически метра скала, която след това е използвана за изравняването на пътя.

Друг гениален път на Антонио Париети на остров Майорка е Пътят до нос Форментор, но на него ще се спрем в някое от следващите ни ревюта. На първата панорамна площадка на този път, наречена "Mirador de Sa Creueta o El Colomer", има паметник, посветен на Париети, който е издигнат през 1968 г., още докато той е бил жив.

Пътят до нос Форментор

Пътят Са Калобра се появява в екранизацията на "Облакът Атлас" от 2012 г., с участието на Том Ханкс, Хали Бери, Сюзън Сарандън и Хю Грант.

  • Един от най-живописните пътища в Испания
  • Най-гениалният път в Испания
  • Един от най-известните пътища в света

Места за настаняване около Проходът Реис

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традицинни ястия в района

Традиционни ястия в района

Енсаймада де Майорка

Ensaimada de Mallorca е сладък тестен сладкиш във формата на спирала, с яйца и свинска мас. Този вид хляб се приготвя на остров Майорка от XVII век, като рецептата е останала непроменена и до днес. Думата ensaïmada идва от saïm , което означава свинска мас, основната съставка.

Традиционната рецепта за енсаймада де Майорка е много проста и включва само брашно, захар, яйца, мая, мас и вода. Въпреки това има много вариации на тази рецепта, разработени през вековете, включително такива с тиква, сметана или шоколад.

Снимка: www.tasteatlas.com
Любопитни факти

• Кодово название: MA-2141, Проходът Реис, Coll de Cal Reis, Ruta Sa Calobra, Nudo de la Corbata

12,5 км е дължината на трасето от разклона при шосе MA10 до селото Са Кaлoбра.

682 м е най-високата точка на трасето.

• 11,5% e наклонът на най-стръмните участъци.

• 1445 метра - на толкова се извисява най-високият връх на острова в планината Трамунтана - Пуч Майр.

• 262 - толкова плажа има на Майорка.

• 2011 г. - планинската верига Трамунтана е обявена от ЮНЕСКО за световно културно наследство. 

• Каньонът Торент де Парейс е природен резерват с над 300 растителни вида, от които 10 процента са ендемични видове, които се срещат само на Балеарските острови.

• 1932 г. е построен пътят.

Гениалният архитект Париети наблюдава изграждането на пътя, 1932 г. / Снимка: baleopolis.blogspot.com

• Местни езици - испански и каталунски

• Местната валута - Евро

Националният флаг на Балеарските острови
Мотоциклети под наем

Устойчивост на климатичната прогноза.

Лятото е кратко, горещо, задушно, сухо и почти безоблачно; зимата е дълга, хладна, със силни ветрове и частично облачно небе. През цялата година температурата обикновено варира от 5°C до 31°C. През пролетта и есента са възможни валежи.

Валежите в планинската верига Трамунтана са значително повече от тези в останалата част на острова. Освен това е по-хладно поради надморската височина, а през зимата снегът не е необичайна гледка.

Най-доброто време през годината за посещение с мотоциклет е от края на март до началото на ноември.

-

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Реис или
9
Пътна настилка
10
Завои
10
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Атрактивност
8.5
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Източници:

  • www.hotelsviva.com
  • mallorcaguru.de
  • www.cyclinglocations.com
  • www.tasteatlas.com

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button