3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Мото туризъмПланински проходиПланински трасетаТрасетаТрасета в АлпитеТрасета в Италия
Актуално

Проходът Мендола – Passo della Mendola SS42

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците

 

Проходът Мендола е планинска седловина в югозападната община Болцано, между Южен Тирол и Трентино в Италия. Това е вторият най-висок проход в планината Менделкамп, след Гампен – (Gampenpass, 1518 м). Мендола обаче е по-известният, като притежава голяма топографска значимост. От източната страна пътят е със среден наклон от 5,7% и максимален 12%, преодолявайки 800 метра надморска височина за 15 км. Именно тук, от източната страна, се намират 15-те номерирани фиби.

Снимка: meteo-ride.com

Тази седловина отдавна е езикова граница между немскоговорящия и италианоезичния Тирол. Днес тук граничат една с друга автономните провинции Трентино и Южен Тирол и общините Руфре-Мендола, Каварено и Калтерн.

Местоположение

Снимка: meteo-ride.com

Завои. Пътна настилка. Маркировка. Панорама

Настоящото трасе е част от Strada Statale 42, което започва от Тонале и приключва в Болцано. Датира от края на XIX-ти век и оттогава е разширяванo и реконструиранo многократно. На запад SS 42 няма характер на проходен път, тъй като води до върха на седловината без стръмни серпентини. Както споменахме, източният склон на Менделкамп е много стръмен и повечето завои са там. Те са хубави, широки и номерирани. В средата обаче пътят е прилепен до стръмен скалист скат и тук той е по-тесен, но пък това е най-живописната част на трасето.

Снимка: alchetron.com

Популярност и слава. История. Обекти и логистика и забележителности

Проходът Мендел е един от проходите, които се използват от древни времена. През римско време през Мендола е преминавала пътечка за мулета, която освен да обслужва нуждите на местните, е използвана също и от военните. Оттогава, та чак до XX-ти век проходът запазва стратегическото си значение.

Изграждането на съвременния проходен път продължава от 1880 до 1885 г. През 1886 г. е открита фермата Менделхоф, която векове е собственост на графовете Тун. По-късно тя е преустроена в спа хотел.

Снимка: meteo-ride.com

Мястото бързо се превръща в известна туристическа дестинация за почивка, много обичана от благородниците от цяла Европа. Франц Йосиф I Хабсбургски, император на Австрия, отсяда в Мендола през 1903 г. Императрица Елизабет Баварска (Сиси) няколко пъти прекарва тук ваканциите си. Други известни личности, посещавали Мендола, са писателят Карл Май, нобеловият лауреат Вилхелм Конрад Рьонтген и индийският лидер Махатма Ганди. Първата световна война слага край на спа туризма в хотелите на прохода.

Една от големите атракции на прохода е влакчето Менделбан, което преодолявайки огромната денивелация се изкачва до самата седловина, където има гара. (Виж любопитни факти).

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Снимка: meteo-ride.com

Редовни събития

След Втората световна война на пътя през Мендола се провеждат различни състезания за мотоциклети и автомобили. Редовно е включван и в Джирото, колоездачната обиколка на Италия: общо 15 пъти от 1937 до 2019 г.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Vrbo в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Типичната храна в Южен Тирол е различна от всичко, което ще ядете в останалата част на Италия. Тук се съчетават австрийско, италианско и дори швейцарско влияние, които създават неподражаема кухня, отговаряща на екстремните зимни климатични условия. По тези места можете да хапнете страхотни гевреци, сирена, сушени колбаси, полента, щрудел и яка бира!

Тиролски геврек. Големите, прясно изпечени гевреци, посипани с каменна сол, са познати в Мюнхен и германския регион Бавария. Но те също така са популярна закуска в Болцано и Южен Тирол.

Местната бира Batzen Bräu. Местната бира е с баварско влияние и ако има място в Италия, където бихте могли да ударите една хубава бира, то това е именно тук.

Препоръчано заведение - Hopfen & Co

Любопитни факти

• Кодово название: Проход Мендола, немски: Mendelpass, италиански: Passo della Mendola, Mendelsonpass

71 км е дължината на трасето.

• 1363 м е най-високата точка на прохода.

• 12% - максимален наклон

• 1880-1885 г е изграден съвременният очерк на седловината. 

• 5 пъти проходът е бил включван в колоездачната обиколка на Франция Тур де Франс. За последно през 2009 г.

• Номерът на шосето:

• 1905 - от тази година е долната картичка от прохода, който тогава е в рамките на Австро-Унгарската империя.

• 1904 - на прохода е изграден първият релсов път, тип фуникулер, при огромен наклон. Още тогава той получава наименованието - Менделбан. Менделбанът е фуникулер, който свързва градчето Свети Антон в подножието на планината с върха на прохода. Менделбанът преодолява височината от 854 метра по своя 2370-метров маршрут и е част от местната система за обществен транспорт. Пример за фуникулер в България е този при крепостта Цари Мали град до село Белчин, Софийско. 

• Мотрисата обикновено работи всеки ден от 8 до 20 часа на всеки 20 минути. Актуално разписание и информация за билети може да видите на www.sii.bz.it.

Менделбанът в наши дни

 

Устойчивост на климатичната прогноза

Пътят е проходим целогодишно, но през зимните месеци има ограничения за каравани и камиони.

Проходът Мендола - Passo della Mendola SS42
Снимка: meteo-ride.com

 

Проходът Мендола – Passo della Mendola
8.5
Пътна настилка
10
Завои
9
Обекти/Забележителности
9
Панорама
9.5
Популярност и Слава
9
Устойчивост на климатичната прогноза
5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.6 / 10

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Мендола – Passo della Mendola
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


Преводач и консултант от немски: Иво Божилов

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button