3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиПланински трасетаТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на БалканитеЧерен или с лоша настилка

Легендарният проход Калиакуда (Kaliakouda Pass) – 74 екстремни завоя!

 
От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Проходът Калиакуда е черен път, който се намира в област Евритания, планината Калиакуда, Гърция. Легендарен, но трудно достъпен, той остава скрит от погледите на българските мото пътешественици през годините от неговото изграждане досега. За автора на тази статията той има особено значение, защото именно неговият силует провокира интереса му към изследването на пътищата и проходите на Балканите и в Европа.

Изходна точка за атака на прохода е добре известното на всички, които следят Meteo-Ride.com, градче Карпениси, което е сърцето и столицата на Евритания.

От Карпениси се насочете на юг към селата в склоновете на планината Калиакуда - Аниада и Мегало Хорио. Можете да изберете от кое село да започнете изкачването си, тъй като от двете населени места тръгват различни черни трасета. Те обаче се обединяват при паракриса и монумента, посветени на загиналите войници от гръко-османските освободителни войни.

Оттук започва същинското трасе, което след поредица живописни обратни завои ще ви изведе до най-високата точка на прохода - 1741 метра. Това е лесната част на пътя и на ездачите с по-малък офроуд опит* препоръчваме да спрат до тук, наслаждавайки се на невероятната гледка, но след това да върнат обратно.

Параклисът и монумента са падат вляво от автора на снимката. / Снимка: Николай Бойчев

Постижението до най-високата точка на прохода е достатъчно значимо.

За тези, които искат да продължат надолу към бездната, това ще са мотоциклетистите с по-сериозен офроуд опит, предстои брутално спускане на над 50 обратни завоя с много висока денивелация, достигаща над 12%. След тях проходът приключва в най-ниската си точка на около 800 м н. в. при почти изоставеното селце Стурнара и моста на река Крикелиотис.

Спускането към Стурнара. Силуетът на пътя напомня прочутия италиански проход Стелвио. Представете си да спускате Стелвио, но по черно!

Но дотук работата ви е свършена наполовина и, вече изморени, ще бъдете пред дилемата дали да се върнете обратно по екстремните завои или да продължите на югоизток по изтощителното 30-километрово черно трасе до най-близкото голямо населено място и най-близкия асфалт при с. Домниста.

Снимка: Мартин Вачков

*На пръв поглед от въздуха може да изглежда лесно, но проходът Калиакуда е част от трасе със сериозно ниво на екстремност и ако искате да го покорите, трябва да сте много добре подготвени.

Местоположение на прохода Калиакуда

Забележителности

Трябва да оставите и малко сили за най-голямата природна забележителност на прохода, а според някои и в цяла Гърция: Водопадите на река Крикелиотис в клисурата Панта Врехей. Ще останете впечатлени от мъхестите скали и камъни, заедно с буйната и загадъчна зелена гора, когато откриете този гръцки водопад, попадащ в класацията Топ 10 на гръцките водопади. Разходката в клисурата Панта Врехей е един от най-хубавите и прохладни пешеходни маршрути в цяла Гърция, секретно пазен от местните. Трудният достъп допринася за мистиката на мястото. Имайте предвид, че това е пешеходен маршрут, за който трябва да предвидите допълнително време и екипировка.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Снимка: canyoning.caving.blogspot.com

Цялото трасе от Карпениси до Домниста (виж Карта с целия маршрут в Любопитни факти) е около 64 км и отнема около 3 часа. Със спиранията за снимки и почивки на ездача и машината (спирачките загряха при спускането) може да станат 4 часа. Ако към това прибавим пешеходна разходка до Панта Врехей, дневният маршрут може да отнеме 6 часа, затова предвидете спане в Домниста. Наскоро там отвориха чисто нова къща за гости там. (Можете да си резервирате нощувка от нашата карта за резервации по-долу.).

Мостът над река Крикелиотис.

Трафик на прохода Калиакуда

Учудващо за черен път, при това в спокойната планинска Гърция, но при нашето посещение имаше трафик. Е, съвсем малък, но очаквахме да сме абсолютно сами. Повечето коли обаче се качват до прохода и се връщат наобратно към Карпениси. Малцина с леки коли дръзват да се спуснат надолу. Бяхме свидетели как една млада двойка с бяло рено Клио се върна, след като неразумно бяха решили да се пробват да минат пътя.

Снимка: Мартин Вачков
Стикер от трасето
KALIAKOUDA PASS
Любопитни факти

• Кодово название: Проходът Калиакуда, Пътят през планината Калиакуда, Kaliakouda Pass, Διάσελο Καλιακούδας

• 14 км е дължината на трасето от езерото до моста на Панта Врехей.

• 64 км е целият маршрут от Карпениси до Домниста.

• 1741 м е най-високата точка на седловината.

• Планината Калиакуда разделя големите планински масиви Вардусия, Велухи и Панайтоликос, като същевременно може да се счита и за част от тях. Височината на най-високия едноименен връх е 2101 метра.

• През 1821 г. в с. Домниста намира убежище борецът срещу османското робство Георгиос Караискакис. В центъра на селото има негов портрет.

Авто/Мото сервиз в близост (Карпениси)
Най-близката болница (Карпениси)
Сайт на местната община (Карпениси)

Пътна настилка

При изкачването от Аниада черният пътят е солиден, с хубава основа. При наближаването на върха започва да се превръща в трошен камък, но все още е поносимо за каране поради дългите завои, които образуват серпентината. Проблемният участък, както споменахме и в началото на ревюто, идва при спускането към Стурнара, където серпентината се състои от изключително къси прави, след които следва фиба. По този начин не можете плавно да спускате и наклонът ви свлича по завоите. За тежко ендуро е изпитание, още повече, че в този отсек трошлякът става още по-мек и ви кара да си мечтаете за червената, добре утъпкана земя в началото на прохода. Тук ще се борите с камъни, гарнирани с прашен бял пясък.

Продължението към Домниста

Продължението към Домниста (най-близкото голямо населено място) е неизбежно и след моста трябва да влезете навътре в следващата планина на пътя ви. Ще трябва да минете още 18 километра черен път, който на места е и по-лош от прохода Калиакуда. Предстоят ви още изкачвания и спускания, на места до 1300 метра, като гледките също ще са изключителни.

Хубавото на тази отсечка е, че е горист северен склон, който следобяд попада в сянка и ще ви пази от жегата. Но, с напредването на деня, целият този следобеден мрак може да започне да ви притеснява дали не сте закъснели. Като най-големият проблем пред вас е дали няма да объркате пътя, защото няма табели, а пък има множество черни разклонения.

Първият асфалт се появява няколко километра преди Домниста. / Снимка: Мартин Вачков

Популярност и слава

Снимка на Калиакуда, разпространена преди около 10-тина години в интернет пространството, спечели на прохода световна слава като един от най-страшните пътища в света. Пътят има профил и в dangerousroads.org

Панорама

Извънземна панорама! От прохода в посока север се разкрива чудовищна гледка към планината Велухи (Тимфристос). От тук се вижда наистина колко е гигантски Велухи. А ако обърнете поглед на юг, можете да видите назъбените върхове на планината Панатолико, които наподобяват върховете на Аграфа. Тези са малко по-ниски, но също интересни: Триантафулия (1817 м), Платани (1777 м), Аннинос (1701 м), Цимблувони (1679 м), Мега Исомия (1660 м), Кукурехи (1746 м), Халики (1629 м), Мелиос (1592 м), Кедро (1529 м), Карапипери (1407 м) и др.

Подкрепете дейността ни, резервирайте чрез нашата карта

Места за настаняване около прохода Калиакуда

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!
Vrbo в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Погледът на човек, когато спусне прохода.
Видео

Абонирайте се за нас в YouTube

Времето

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Камера

Оценка от Meteo-Ride
Легендарният проход Калиакуда (Kaliakouda Pass)
0.5
Пътна настилка
9
Завои
3
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Популярност и Слава
9.5
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.4 / 10
Оценка от мото пътешествениците
Легендарният проход Калиакуда (Kaliakouda Pass)
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Martin Vachkov

Мото приключенец и мотоциклетен ентусиаст със задълбочени познания в механиката и устройството на мотоциклета. Фотограф и създател на мотоциклетни маршрути и водач на мото групи. Офроуд експерт при управление на тежко туристическо ендуро.

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button