3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
КаньониПланински проходиПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите
Актуално

Проходът Прусос (Prousos Pass) – или пътят край Прусоския манастир

 

 

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Eто ни отново в континентална Гърция, където ще разгледаме разнообразния Проход Прусос, през който задължително трябва да минете на път за или от курорта Карпениси, столица на Евритания (Гръцката Швейцария), и гигантичната планина Велухи с едноименния проход (Veluchi Pass).

Проход Прусос (Prousos Pass) е висок над 1400 метра, като изкачването започва още от езерото Трихонида на 65 м н. в. От склоновете, по които се катери пътя, се открива чудна гледка към него. Можете да тръгнете нагоре и от югоизток, от селцето Термо, където панорамите също са умопомрачителни.

Същинското изкачване на прохода започва с навлизането в дебрите на планината, където равномерно и неусетно се преодолява денивелация от около 1000 метра, за да достигнете най-високата точка на прохода на 1440 метра.  

Пикът на седловината

И ако си мислите, че сте се наситили на красиви пейзажи, то почакайте да видите спускането към изумителния манастир Прусос. А след като подминете зъберите на манастира, се отправяте към местността Ключ, където трасето придобива каньоновиден характер.

Местоположение

Местоположение на прохода Прусос

Панорама

Трасето предлага спиращи дъха гледки, разнообразни пейзажи и незабравими спомени, с които да обогатите вашата мото колекция. От гледките към водния басейн Трихонида, през червените скални образувания на билото, стръмните зъбери при спускането, до ждрелото в ниското - този път определено си заслужава.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Част от трасето минава през ждрелото Ключ (Θέση Κλειδί) на река Карпенисиотис. Надвисналите над главите ви скали напомнят много за нашите Буйновско и Триградско ждрела, но е твърде кратко за да се сравни с нашите прекрасни ждрела. В тази точка на практика седловината завършва. От тук следва леко изкачване към курорта Карпениси.

Обекти и логистика. Забележителности

Разбира се, емблемата на прохода е Манастирът Прусос - едно от чудесата на Гърция. Задължително трябва да спрете тук. Малко преди Карпениси покрай река Карпенисиос има страхотни рибарници и места за отдих и почивка. Но бензиностанция ще намерите чак в Карпениси. Водните ресурси са много и на трасето няма да останете жадни, за разлика от повечето сухи гръцки трасета. Навсякъде има чешми като в Родопите. 

Манастирът. / Снимка: Meteo-Ride.com

Пътна настилка

През цялото време пътувате по асфалтов път, който е с приличен голям габарит, но има и тесни участъци. След като приключи изкачването откъм Трихонида, започва участък от 10-на километра с чисто нов асфалт (2020 г.).

Трафик на прохода Прусос

Трафик на практика липсва, освен локалният такъв между селата. С приближаването към курортното градче Карпениси, броят на превозните средстава нараства, но нищо смущаващо. На самия пик на прохода дори вероятно ще се чувствате самотни.

Бонус трасета

Всичко трасират тия хора и имат офроуд пътища и до най-затънтеното кюше на щурите им планини! Така че и на шосето през Прохода Прусос има пресечки и странични пътища, по които можете да се загубите, ако искате и да преживеете див адвенчър.

Като говорим за планински трасета - навсякъде в тази Гърция има скрити офроуд пътища, като този червения на снимките. УТОЧНЕНИЕ: Този червеният път е на билото на прохода - ние не идваме от него!

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Vrbo в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Популярност и слава

Трасето далеч не е от най-високоразположените в Гърция, но е едно от най-дългите. Освен това от асфалтираните е в ТОП 15. Трябва да се отбележи, че пътят е слабо описан и пренебрегван дори в гръцките източници. Единствено bestbikingroads.com и ние от meteo-ride сме направили опит да го опишем и класифицираме.

Традицинни ястия в района

Традиционни ястия в района

Ресторант Мезострати (Μεσοστράτι-Εστιατόριο) е просто задължителна отбивка за похапване. В района можете да опитате чудесната опушена пъстърва, но ние ви препоръчваме джоланите и ребърцата с паста.

 
Стикер

Prousos Pass

Любопитни факти

• Кодово название: Проходът Прусос, Prousos Pass, Προυσός, Червеният проход, Маршрутът през Прусоския манастир.

• 66 км е дължината на трасето от езерото Трихонида до гр. Карпениси.

• 1440 м е най-високата точка на седловината.

• На 860 м е разположено селото Прусос.

• През 10-ти век е основан Прусоският манастир св. Богородица .

• Чудодейната икона на Света Богородица Прусоитиса се съхранява в манастира и привлича поклонници от цял свят. 

Иконата е изографисана през 829 г. в Бурса и според легендата е дело на Св. Лука Еладски. Тя е донесена тук през X-ти век. / Снимка: dobrotoliubie.com

• "Светлината на Евритания" - така е наричан манастирът през XII-ти век.

• Манастирът се намира в разлом между планините Хелидона, Каликуда и Велухи, които образуват гръбнака на Евритания.

Изглед от пътя към върховете на планината Хелидона.

• 16 август 1944 г. - голяма част от обителта е опожарена от германците, тъй като била център за подкрепа на партизаните от Съпротивата. Унищожени са много реликви, но не и скъпоценната чудодейна икона на Богородица.

• Южно от селото, в местността Кастания, се намира ждрелото Маври Спилия (φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς), където има водопад с височина 10 метра. На изток, зад планината Сталос се намира пещера, в която според някои изследователи е мавзолеят на героя и полубог Едип. До тези обекти води само пешеходен път.

Маври Спилия - едно от най-красивите места в Гърция е добре скрито. / Снимка: www.citypatras.gr

• Трихонида е най-голямото езеро в Гърция.

• По скатовете около Прусос живее дивата котка мория (Felis silvestris morea), изключително рядък вид. Скалите са местообитание и на златния скален орел (Aquila chrysaetos chrysaetos).

снимка: wikipedia

 

Камери в близост

Най-близката камера - Карпениси

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Проходът Прусос (Prousos Pass)
8
Пътна настилка
8.5
Завои
8
Обекти/Забележителности
10
Панорама
3
Популярност и Слава
9
Устойчивост на климатичната прогноза
9.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8 / 10

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Прусос (Prousos Pass)
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


Допълнителни източници:

teaway.net

www.karpenissi.gr

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button