КаньониПланински проходиПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите
Актуално

Проходът Прусос (Prousos Pass) – или пътят край Прусоския манастир

 

 

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Eто ни отново в континентална Гърция, където ще разгледаме разнообразния Проход Прусос, през който задължително трябва да минете на път за или от курорта Карпениси, столица на Евритания (Гръцката Швейцария), и гигантичната планина Велухи с едноименния проход (Veluchi Pass).

Проход Прусос (Prousos Pass) е висок над 1400 метра, като изкачването започва още от езерото Трихонида на 65 м н. в. От склоновете, по които се катери пътя, се открива чудна гледка към него. Можете да тръгнете нагоре и от югоизток, от селцето Термо, където панорамите също са умопомрачителни.

Същинското изкачване на прохода започва с навлизането в дебрите на планината, където равномерно и неусетно се преодолява денивелация от около 1000 метра, за да достигнете най-високата точка на прохода на 1440 метра.  

Пикът на седловината

И ако си мислите, че сте се наситили на красиви пейзажи, то почакайте да видите спускането към изумителния манастир Прусос. А след като подминете зъберите на манастира, се отправяте към местността Ключ, където трасето придобива каньоновиден характер.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Местоположение

Местоположение

Панорама

Трасето предлага спиращи дъха гледки, разнообразни пейзажи и незабравими спомени, с които да обогатите вашата мото колекция. От гледките към водния басейн Трихонида, през червените скални образувания на билото, стръмните зъбери при спускането, до ждрелото в ниското - този път определено си заслужава.

Част от трасето минава през ждрелото Ключ (Θέση Κλειδί) на река Карпенисиотис. Надвисналите над главите ви скали напомнят много за нашите Буйновско и Триградско ждрела, но е твърде кратко за да се сравни с нашите прекрасни ждрела. В тази точка на практика седловината завършва. От тук следва леко изкачване към курорта Карпениси.

Обекти и логистика. Забележителности

Разбира се, емблемата на прохода е Манастирът Прусос - едно от чудесата на Гърция. Задължително трябва да спрете тук. Малко преди Карпениси покрай река Карпенисиос има страхотни рибарници и места за отдих и почивка. Но бензиностанция ще намерите чак в Карпениси. Водните ресурси са много и на трасето няма да останете жадни, за разлика от повечето сухи гръцки трасета. Навсякъде има чешми като в Родопите. 

Манастирът. / Снимка: Meteo-Ride.com

Пътна настилка

През цялото време пътувате по асфалтов път, който е с приличен голям габарит, но има и тесни участъци. След като приключи изкачването откъм Трихонида, започва участък от 10-на километра с чисто нов асфалт (2020 г.).

Трафик на прохода Прусос

Трафик на практика липсва, освен локалният такъв между селата. С приближаването към курортното градче Карпениси, броят на превозните средстава нараства, но нищо смущаващо. На самия пик на прохода дори вероятно ще се чувствате самотни.

Бонус трасета

Всичко трасират тия хора и имат офроуд пътища и до най-затънтеното кюше на щурите им планини! Така че и на шосето през Прохода Прусос има пресечки и странични пътища, по които можете да се загубите, ако искате и да преживеете див адвенчър.

Като говорим за планински трасета - навсякъде в тази Гърция има скрити офроуд пътища, като този червения на снимките. УТОЧНЕНИЕ: Този червеният път е на билото на прохода - ние не идваме от него!

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Vrbo в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Популярност и слава

Трасето далеч не е от най-високоразположените в Гърция, но е едно от най-дългите. Освен това от асфалтираните е в ТОП 15. Трябва да се отбележи, че пътят е слабо описан и пренебрегван дори в гръцките източници. Единствено bestbikingroads.com и ние от meteo-ride сме направили опит да го опишем и класифицираме.

Традицинни ястия в района

Традиционни ястия в района

Ресторант Мезострати (Μεσοστράτι-Εστιατόριο) е просто задължителна отбивка за похапване. В района можете да опитате чудесната опушена пъстърва, но ние ви препоръчваме джоланите и ребърцата с паста.

 

Стикер

Prousos Pass

Любопитни факти

• Кодово название: Проходът Прусос, Prousos Pass, Προυσός, Червеният проход, Маршрутът през Прусоския манастир.

• 66 км е дължината на трасето от езерото Трихонида до гр. Карпениси.

• 1440 м е най-високата точка на седловината.

• На 860 м е разположено селото Прусос.

• През 10-ти век е основан Прусоският манастир св. Богородица .

• Чудодейната икона на Света Богородица Прусоитиса се съхранява в манастира и привлича поклонници от цял свят. 

Иконата е изографисана през 829 г. в Бурса и според легендата е дело на Св. Лука Еладски. Тя е донесена тук през X-ти век. / Снимка: dobrotoliubie.com

• "Светлината на Евритания" - така е наричан манастирът през XII-ти век.

• Манастирът се намира в разлом между планините Хелидона, Каликуда и Велухи, които образуват гръбнака на Евритания.

Изглед от пътя към върховете на планината Хелидона.

• 16 август 1944 г. - голяма част от обителта е опожарена от германците, тъй като била център за подкрепа на партизаните от Съпротивата. Унищожени са много реликви, но не и скъпоценната чудодейна икона на Богородица.

• Южно от селото, в местността Кастания, се намира ждрелото Маври Спилия (φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς), където има водопад с височина 10 метра. На изток, зад планината Сталос се намира пещера, в която според някои изследователи е мавзолеят на героя и полубог Едип. До тези обекти води само пешеходен път.

Маври Спилия - едно от най-красивите места в Гърция е добре скрито. / Снимка: www.citypatras.gr

• Трихонида е най-голямото езеро в Гърция.

• По скатовете около Прусос живее дивата котка мория (Felis silvestris morea), изключително рядък вид. Скалите са местообитание и на златния скален орел (Aquila chrysaetos chrysaetos).

снимка: wikipedia

 

Камери в близост

Най-близката камера - Карпениси

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Проходът Прусос (Prousos Pass)
8
Пътна настилка
8.5
Завои
8
Обекти/Забележителности
10
Панорама
3
Популярност и Слава
9
Устойчивост на климатичната прогноза
9.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8 / 10

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Прусос (Prousos Pass)
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Популярност и Слава
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


Допълнителни източници:

teaway.net

www.karpenissi.gr

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button