3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Мото туризъмПланински проходиПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в АлпитеТрасета във Франция

Проходът Малък Сан Бернар – Little St. Bernard Pass: Богата история и чуден за каране на мотоциклет

(2 гласове)
Оценка от пътешествениците
Оценка от meteo-ride.com

Проходът Малък Сан Бернар (на френски Col du Petit Saint-Bernard, англ. Little St Bernard Pass, на италиански Colle del Piccolo San Bernardo) се намира в Леопонтиновите Алпи и е граничен алпийски проход между Франция и Италия. Проходът е близо до тунела под Монблан, който е изключително важна стратегическа пътна връзка между двете страни.

Седловината не бива да се бърка със Сан Бернардино - проход, който се намира изцяло в Швейцария и с Големия Сан Бернар (Gran San Bernard Pass).

Трите прохода с подобни имена, подредени по височина и местоположение:

  1. Голям Сан Бернар (Gran San Bernard Pass) 2469 м.; граничен между Италия и Швейцария.
  2. Малък Сан Бернар (Little St. Bernard Pass) 2188 м.; граничен между Франция и Италия.
  3. Сан Бернардино (San Bernardino Pass) 2066 м.; изцяло в Швейцария.

Местоположение

Седловината се издига на 2188 м.н.в. и свързва френската провинция Савоя с италианската Аоста, южно от най-високия връх в Алпите - Монблан. Път D1090, както е обозначен от френска страна, започва при китното градче Бург Сен Морис от 1348 м със среден наклон 5,1%, като в най-стръмните участъци достига цели 8,1%, и завършва при италианското селце Пре Сен Дидие. В тази точка пътят се отклонява към монбланския тунел, а на югоизток се спуска чак до гр. Аоста, който е административен център на областта. От италианска страна шосето е вече с друг индекс, добре познат от други наши ревюта на италианска земя - SS26 (Strada Stratale 26). Така трасето е връзка между две от най-хубавите долини в Европа - долината Тарeнтез, по поречието на р. Изер, Франция и долината Аоста, Италия.

Дори през юни на върха на прохода снегът може все още да е над 3 метра./Снимка: meteo-ride.com

Обекти и логистика. Места за настаняване

Проходът от френска страна е изключително урбанизиран, така че серпентините започват да се извиват още през крайните североизточни квартали на Бург Сен Морис и Сеез. А при ски курорта Ла Розие сте на 1850 м. Селцето е построено на склон, обърнат на юг и предлага панорама към долината. Това е караванинг рай, какъвто никъде другаде не сме виждали. Може би стотици каравани, накацали по балконите на склона и завоите. Къмпингите са безброй, а има и туристически център. Места за отдих ще намерите без проблем. Хотели и къщи за гости има колкото искате, както в близкия Бург Сен Морис, така и в Аоста от другата страна. Бург Сен Морис ще ви зашемети с малките улички с типична алпийски архитектура и къщи, отрупани с цветя, а Аоста е интересна с крепости и старинности. Има какво да се види, тъй че няма да сгрешите, ако останете да пренощувате някъде по тези места. Препоръчваме къмпингите от юг.

На самия пик има хижа, в която пихме алпийски чай, за да се стоплим. Можете да седнете, както вътре така и отвън. Можете и да преспите в хижата, но цените са солени.

Друга атракция на върха на седловината е монументът на християнския светец Бернар. От там идва и името на прохода Сан (Свети) Бернар.

Гледка към монумента и хижата/Снимка: meteo-ride.com

Завои. Пътна настилка

Пътната настилка от френска страна е леко износена и напукана към 2018 г. Трасето обаче е широко и с две ленти (по една в посока). Виражите са добри, а завоите с добра видимост и широки. След като преодолеете серпентините и се изкачите до Ла Розие, следват дълги типично седловинни прави отсечки. Сериозните завои от италианска страна започват при хотел-ресторанта "Albergo Maison De Neige", откъдето стартира стремоглавото спускане към долината на Аоста.

Трафик

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Трафикът е умерен, дори спокоен, но това са данни и впечатления от месеците юни и юли. През август ритъмът на движението се увеличава.

Панорама

Това са две изключително красиви провинции и езикът ви почти постоянно ще бъде изплезен, а очите ококорени от красивите гледки. Трасето е тотална десетка в тази категория. Проходът е отправна точка за изкачването на връх Лансбранлет (около 3 часа), откъдето се разкрива вцепеняваща гледка към връх Монблан (ориентация север-юг), както и към езерото Санс-Фонд.

Гледка към долината Аоста/Снимка: meteo-ride.com

Популярност и слава. История

В миналото на мястото на паметника на Свети Бернар е имало капище на езическия римски култ към Юпитер. По римско време е имало и пътна станция (мансио), обслужваща пътешествениците през прохода, и се смята, че картагенският генерал Ханибал е използвал този маршрут. Вече сме ви запознавали с маршрутите на пълководеца през тези планини в кампанията му към Рим в ревюто ни за Прохода Мон Сени – Col du Mont Cenis.

Но пътят се използва още преди римската епоха. На върха шосето прорязва каменен оброчищен кръг с диаметър 72 метра. Някога по средата на този кръг е стоял побит камък. От находките на монети се смята, че това светилище е от желязната епоха и вероятно е церемониален обект на тарентейската култура (ок. 725 г. пр. Хр. - 450 г. пр. Хр.). Каменният кръг е частично възстановен през 19 век.

Събития, събори

Проходът Пти-Сен-Бернар е имал честта 4 пъти да бъде част от колоездачната обиколката на Франция Тур дьо Франс. През 1949, 1959, 1963 г. и в най-ново време през 2009 г.

Устойчивост на климатичната прогноза

Проходът отваря през април-май и бива затварян през октомври-ноември поради обилните снеговалежи.

Благодарение на почти постоянната размяна на въздушни маси между долините на Тарентез и Аоста, проходът в последните години се превръща в мека на сноукайтинга - спорт, който набира все по-голяма популярност.

 

Любопитни факти:

• Кодово название: от френска страна е част от Route nationale D90, а от италианска - SS26

• 50 км, толкова е дължината на прохода.

• 2188 м е най-високата точка.

• 1858 г. –  Започва обособяването на съвременния силуета на пътя.

• 1940-1943 г. - през първите години на Втората световна война италианската армия окупира ивица от около 30 километра навътре във френската територия, тази зона е известна като "зелената линия". По време на битката за Западните Алпи (21-24 юни 1940 г.), граничният проход Малък Сан Бернар става поле на военни маневри между кралската армия на Италия и френски гранични гарнизони.

Карта, на която се вижда окупираната зона от Италия/Карта: www.televignole.it

•  Италианските войски на границата на Пиколо Сан Бернардо на 25 юни 1940 г.

Италианските войски на границата на Пиколо Сан Бернардо на 25 юни 1940г
Танк на фронта на западните Алпи, на границата с Франция, 25 юни 1940г
Танк на фронта на западните Алпи, на границата с Франция, 25 юни 1940г

• 725 г. пр. Хр. - 450 г. пр. Хр. от този период е датирано каменното оброчище на върха на седловината  

 

Кръга, през който преминава пътят/Снимка: sentieridautore.it

• 4 – толкова пъти трасето е включвано в Тур дьо Франс.

 

Най-близката камера

Little St. Bernard Pass
7
Пътна настилка
8
Завои
10
Обекти/Забележителности
8
Панорама
8
Популярност и Слава
4
Устойчивост на климатичната прогноза
5.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.2 / 10

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Малък Сан Бернар
8.5
Пътна настилка
9
Завои
8
Обекти/Забележителности
8.8
Панорама
7.5
Атрактивност
8.5
Поносимост на трафика
От приключенците (2 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button