3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходПланински проходиПланински трасетаПътят на копринатаРевютаТрасетаТрасета в Азия

Магистралата Каракорум с прохода Хунджераб – най-високият асфалтиран международен път

   

(0 гласове)
Оценка на мото пътешествениците


Ако обичате зашеметяващи планински пейзажи, смайващи височини и умопомрачителни пропасти, ако и вие колекционирате живописни пътища, ето едно шосе, което да включите в плановете или поне в мечтите си за пътешествия.

Любопитни факти:

  • Кодови названия: азиатски коридор AH4, в Пакистан N-35, в Китай G314

  • Обща дължина: 1300 км
  • 887 км в Пакистан и 413 км в Китай
  • 4693 м е най-високата точка.
  • 1959 г. – започва изграждането.
  • 1979 г. – строежът е завършен.
  • 1986 г. – пътят е пуснат в експлоатация.
  • 1010 работници са загинали по време на строежа: 810 пакистанци и 200 китайци.
  • 8126 м. н. в. е висок Нанга Парбат, който се извисява над трасето. Той е най-западно разположеният осемхилядник. Планината се намира на границата на две климатични и температурни зони, което става причина за силни ветрове и снежни бури.

  • • Най-високо разположеният банкомат в света е на Хунджераб.

Магистралата Каракорум е най-високият асфалтиран международен път в света и свързва Пакистан и Китай – от град Хасан Абдал в пакистанската провинция Пенджаб през прохода Хунджераб на границата с Китай до град Кашгар в китайската автономна провинция Синдзян. Официално е известен като национален път N-35 в Пакистан и национален път G314 в Китай, също така и като Пътя на пакистанско-китайската дружба, а определението „магистрала” в популярното му название е по-скоро знак на почит към изключителната важност на шосето, но не означава, че той наистина е магистрала. Пътят е част от Азиатският коридор AH4 и, разбира се, минава по един от маршрутите на древния Път на коприната.

Строежът му започва през 1959 г. и приключва през 1979 г., като на територията на Пакистан са разположени 890 км от общо 1300 км. По време на строителните дейности, предимно в свлачища и при падания, на пътя намират смъртта си повече от 1000 работници (около 810 пакистанци и 200 китайци) – казват, че жертвите са по една за всеки един от километрите. Началото на новото хилядолетие заварва Каракорумската магистралата в ужасно състояние, заради екстремните метеорологични условия през голяма част от годината и тежкотоварните автомобили. През 2006 г. правителствата на Китай и Пакистан се споразумяват да започнат реконструкция на шосето, като увеличат ширината, с което транспортният капацитет на пътя нараства трикратно.

Езерото Атабад/Снимка: danskeates.com

През януари 2010 г. огромно свлачище в долината Хунза в Пакистан става причина за възникването на езерото Атабад с дължина 27 км и дълбочина 100 м – под вода остават част от населените места в района, както и 20 км от Каракорумската магистрала, включително един от големите мостове. Месеци наред стоките са превозвани през езерото с лодки, за да бъдат натоварени на отсрещната страна в други камиони, с които да продължат към крайната си точка. Между юли 2012 г. и септември 2015 г. пакистанското правителство изгражда обходен път с дължина 24 км на по-висока надморска височина – с пет тунела (най-дългият от които е 3,3 км) и два нови моста.

Каракорумската магистрала е главозамайващо преживяване в едни от най-красивите места на света – преминава през долините Нагар и Хунза и планините Памир, Каракорум, Хималаи и Хиндукуш, като от нея се открива гледка към няколко 8-хилядника, сред които Нанга Парбат (9-тия най-висок връх в света, наричан още Диамир – на санскрит „Краят на планините”). А при прохода Хунджераб (Khunjerab Pass) пътят се издига на цели 4693 м надморска височина!

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Портата между КПП-тата, която разделя Пакистан и Китай.

Да се доберете до тези гледки обаче, хич не е лесно – шосето е изпитание за издръжливостта на пътниците и превозните средства с многобройните си завои, с отвесните пропасти и сериозната опасност от обилни снеговалежи, заледявания, лавини, резки климатични промени, придошли реки и свлачища, които не рядко блокират части от него. Най-подходящото време да преминете по Каракорумската магистрала е през пролетта и ранната есен, защото през зимните месеци най-високоте части, включително проходът Хунджераб, са затворени, а през юли и август обилните мусонните дъждове  причиняват свлачища.

Както пишат колегите от dangerousroads.org: „Този път е смирил не едно его. Той не е за пъзльовци и определено не е за новаци.”

А ние ви каним да се насладите на величието и красотата на природата на това приказно място в галерията от снимки, които сме подбрали, както и да помечтаем заедно някога да покорим този път и да усетим магията му от първа ръка.


Проходът Хунджераб и КПП-то между двете държави са отворени от 1 май до 31 декември. Само че за да влезете в Китай с мотоциклет и да обикалят из страната, освен необходимите документи, ще ви трябва и водач, който да наемете. Китайските закони не позволяват на чужденците да пътуват самостоятелно и тъй като водачите са доста скъпи, много туристи избират да останат в Пакистан и да се върнат назад по пътя. Освен това трябва да имате предвид, че политическата обстановка в района е деликатна, затова не се отклонявайте много от главния път в пакистанската част, особено в района на долина Сват или по посока границата с Афганистан.

СТИКЕР Karakoram Highway


Карти

Карта, показваща китайската част на трасето от Кашгар до границата с Пакистан при прохода Хунджераб. Тази част на пътя по китайската кодификация на шосета е с индекс 314 Guo Dao. Приложението Google Maps не позволява чертаене на маршрут на територията на Пакистан.Цялата дължина на трасето в двете държави.
Карта със забележителности в китайския участък.

Времето


Магистрала Каракорум - Khunjerab Pass
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button