3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходКрайбрежни трасетаПланински проходиПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в ГърцияТрасета в ПелопонесТрасета на БалканитеЧерен или с лоша настилка

Проходът Хелмос (Helmos Pass) и черният път до Обсерватория Хелмос, 2340 м

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Проходът Хелмос се намира в планината Хелмос или Ароания на полуостров Пелопонес и е от онези причудливи гръцки трасета, за които, ако попитате някой гръг дали това е проход, той ще ви гледа странно. Това е така, защото за гърците винаги има нещо още по-високо и седловините са просто междинни спирки при изкачването към върховете.

Планината Хелмос / Снимка: meteo-ride.com

И тук, както при прохода Парнас, седловината ще ви изкачи до най-високата си точка - в случая около 1750 метра, но от асфалтовото трасе има отбивка, която извежда до върховете на планината Хелмос и едноименната астрономическа обсерватория на 2340 м. Планината Хелмос е едно от "най-тъмните места" в Европа, защото тук няма светлинно замърсяване и звездите се виждат много ясно. И поради тази причина е избрана за дом на обсерваторията.

Проходът Хелмос (Helmos Pass) и черният път до Обсерватория Хелмос, 2340 м

Местоположение на прохода Хелмос

Трасето през Хелмос е един гигантски маршрут, преодоляващ огромна надморска височина за около 50-тина километра. Стартира от 1 метър н. в. от бреговете на Коринтския залив, или по-конкретно чакълестите плажове на Паралия Акрата (Крати) и стига буквално до върховете на планината Хелмос.

Серпентините от североизток / Снимка: meteo-ride.com

Панорама

Гледките по пътя са разнообразни. В началния етап - крайбрежни, с борова растителност на фона на синевата на Коринтския залив. Тревата по склоновете е жълта и посивяла от жегата, но с постепенното изкачване ще започнете да виждате алпийските тревнозелени ливади. Поне през юни. Най-вероятно през септември и те стават жълто-оранжеви. Затова смятаме, че тук е най-красиво през юни. Още повече, че все още има малко снежец по върховете.

Снимка: Цветан Христов

Пътна настилка. Устойчивост на климатичната прогноза

Това време от година може и да е малко рисково за посещение тук, защото от асфалтовия път ви предстои екстремно изкачване до телескопа. Възможно е през май и юни на тази отсечка да има навявания или реки от снеготопенето. Пътят до телескопа е добре утъпкан и не би трябвало да е проблемен и за шосейни мотоциклети. Все пак имайте предвид, че при отбивката може да има коловози. Ако сте с шосеен мотоциклет и искате да се качите до обсерваторията, по-добре пропуснете май и юни и атакувайте през август или септември.

Снимка: Цветан Христов

Асфалтовият път на места е леко компрометиран, но няма големи дупки. Но пък има сериозни пукнатини и тук-там неравности.

Както казахме, в края на пролетта и началото на лятото тук е най-красиво, но тогава са и най-нестабилни времето и пътните условия. Проходът е целогодишно отворен, но черният път за телескопа е отворен предимно в периода юни-октомври.

Малко преди изкачването на седловината. Оттук в далечината се вижда Коринтския залив. / Снимка: meteo-ride.com

Обекти и логистика. Забележителности

Заредете долу на магистралата. Бензиностанции не видяхме по цялото протежение на маршрута. Най-близката бензиностанция ще срещнете в Калаврита или ако продължите на юг по път за Димицана. Не е фатално, това са 50-70 км, но го имайте предвид, ако горивото ви е намаляло. Ако искате да покорявате черния път, тръгнете с половин резервоар (за да сте по-леки), ще ви стигне точно за преминаването на прохода, черния път и спускането към Аркадия.

На изкачване/спускане откъм Коринтския залив ще минете покрай скалния манастир "Света Троица". Представлява малка скална черквичка, до която в последствие е изграден съвременен манастир. Не е задължителна отбивка, още повече ако минавате по пладне, защото жегата на този склон е изключителна. Но ако имате време за губене, можете да надникнете.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Задължителна отбивка обаче е езерото Цивлу. Малко тюркоазено планинско езерце, което става дори за къпане. Спирката тук е задължителна и поради друга причина - езерото ви се пада почти по средата на маршрута, независимо дали ще го вземете от юг на север или от север на юг. Тук е чудесно място за отбивка за по-дълга почивка или похапване. (виж Традиционни ястия в района)

Но под пасторалния му изглед се крие зловеща история. На 24 март 1913 г. голямо свлачище блокира коритото на река Кратис и така се образува езерото. Името му идва от село Цивлос, което е частично потопено след свлачището. Местната традиция го нарича още Черното езеро заради злото, което причинява.

Цивлу отвисоко / Снимка: www.mavrogiannistravel.gr

По-нагоре трябва да спрете на тази чешмичка, защото водата е много хубава, студена, а и като навлезете в голите скатове на Хелмос, ще мечтаете за тази сенчеста отбивка.

И за десерт, може би най-голямата атракция на планината Хелмос - пещерата Кастрия. Всъщност тя е разделена на три пещери, свързани помежду си с множество коридори и заобиколени от странни сталактитни образувания. Пещерата всъщност е дълга подземна река, която образува много малки езера.

Снимка: insightsgreece.com

Трафик на прохода Хелмос

Нищожен! Максимална оценка - 10. Поредното уникално гръцко трасе, на което ще сте абсолютно сами. Най-много да срещнете пикапчета на берачи на билки и някой и друг заблуден турист, на който му е писнала жегата на плажа и е решил да се качи в планината.

Популярност и слава

Гърците често карат своите тежки ендура до обсерваторията, но като цяло трасето няма международна популярност. И ако немци и чехи все пак идват тук, то българите са съвсем малко. Надяваме се тази статия да подскаже точната посока на загубилия се в красотите на Пeлопонес български мотопътешественик.

Емблематичните парапети до телескопа / Снимка: Цветан Христов

А ние от meteo-ride сме на мнение, че този маршрут е на нивото на най-големите проходи на Балканите. Красотата на черния път пък го нарежда до най-зрелищните в Европа. Усещането да карате по хребета на планината на над 2000 метра е неописуемо.

Пътят фигурира в популярния сайт dangerousroads.org, където е определен като екстремен, тесен и необезопасен (въпреки наличието на мантинела по трасето).

Трасето е 4-тото най-високоразположено в Гърция.

 

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Vrbo в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Не трябва да изпускате механа "Paradeisos" на брега на езерото Цивлу. Това е традиционна гръцка механа с местни гозби. Тук можете да похапнете агнешко с риган, свинско и пилешко, но специалитетът са кюфтетата от тиквички с извара. Заведението е много е хубаво дори само да поседнете за едно кафе. Местонахождение на механата
Стикер

Любопитни факти

• Кодово название: Проходът Хелмос, Helmos Pass, Пътят до планината Хелмос, Пътят до телескопа на Хелмос. Според българската статия в Уикипедия в древността планината е била известна с името Ароания. Новото име "Хелмос" е от албански произход и означава „заснежена планина“. Интересното е обаче, че според английската версия на Уикипедия "Χελμός" идва от южнославянското (старобългарско) хълмо - „хълм“.

• 70 км е дължината на целия маршрут от брега на Коринтския залив до седловината и черния път до обсерваторията и след това спускането към Аркадия. Ако поради липса на време или ограничения на мотоциклета ви нямате възможност да се изкачите и по черния път, разстоянието е 50 км.

• Черният път е с дължина около 9 км. Средният наклон е 7,47%, а максималният е 10%.

• 1752 м е най-високата точка на седловината.

На 2340 м е разположена Обсерватория Хелмос и това е най-високата точка, до която можете да достигнете с мотоциклета си.

• 2355 м е най-високият връх - Псили Корифи (Високи връх).

• Хелмос е третата по височина планина в Пелопонес след Тайгет и Килинис.

• "Най-тъмното място в Европа" - планината се смята за едно от най-тъмните места в Европа. На тази надморска височина на телескопа не пречи никакво светлинно замърсяване, каквото има в низините и градовете.

• Към август 2022 г. обсерваторията е затворена и не работи поради липса на държавно финансиране.

• Асеневци - на западния склон на Хелмос се намира градчето Калаврита, където за последно на Балканите пребивава праправнучка на българския цар Иван III Асен Катерина Асенина Закария с децата си. Сред тях е и София Палеологина - баба на първия цар на Русия - Иван Грозни. Поради това руските монарси претендират да поемат римското имперско наследство, наричайки се Трети Рим.

София Палеологина произхожда от Асеневци и по майчина (майка ѝ е праправнучка на Иван Асен III) и по бащина линия (баща ѝ също е праправнук на Иван Асен III).

• От 2009 г. планинският масив Хелмос и дефилето на река Вурайкос са защитена територия и национален парк.

• Ароания е богата на разнообразни пеперуди, включително местната Chelmos blue ( Agrodiaetus iphigenia), която се среща между 1100 м и 1800 м.

Chelmos Blue / Снимка: greenwings.co

• В гръцката митология от тази планина извира Стикс - една от реките, които текат в Хадес и която разделя земята от подземното царство на мъртвите.

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Проходът Хелмос (Helmos Pass)
6.5
Пътна настилка
10
Завои
7.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
8.5
Популярност и Слава
8.5
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.7 / 10

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Хелмос (Helmos Pass)
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button