3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
КаньониПланински проходиПланински трасетаРевютаСкоростниТрасетаТрасета в ГърцияТрасета в ПелопонесТрасета на Балканите
Актуално

Каламата-Спарта: Langada Pass

Национален път 82 - Проходът Лангада

 

 

От meteo-ride.com
(4 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Ето го! Може би най-популярното асфалтирано мото трасе в Гърция - Проходът Лангада (Langada Pass). Разположен в сърцето на планината Тайгетос, свързващ градовете Каламата и митичната Спарта, трасето отдавна е придобило култов статут сред мото и вело пътешествениците в Гърция и Европа. Това се дължи изключително на неподправения силует на завоите и серпентините и от двете страни на прохода.

Славата му обаче надхвърля надморската височина, до която достига - 1305 метра!

Тази стойност е сравнително скромна или поне средна, но пътят е изключително разнообразен и интересен, съставен от две планински седловини и тясно дефиле. За разлика от височината, дължината е съвсем прилична - 51 км и ще ви даде възможност да се потопите в планината Тайгетос и, разбира се, да се насладите на гледките от завоите.

Langada Pass - Каламата-Спарта

В настоящото ревю ще се опитаме да дадем и отговори на някои спорни въпроси и физикогеографски данни около прохода Лангада:

    • Какво е наименованието на прохода?
    • Има ли нещо общо с прохода Тайгетос?
    • На каква височина се издига?

Местоположение на Проходът Лангада

Панорама

Гледките от трасето са разнообразни, планински с борови картини и аромати около вас, а в каньона доста чудновати. Това е едно от многото ждрела на Балканите с прорязан път в скалите, като Буйновското, Ягодинското, Погановското в Сърбия, Биказ в Румъния; Руговското в Косово, каньона около Прусос отново в Гърция, а в Европа идеални образци са Страда дела Фора в Италия и Комбе Лавал във Франция, макар че последното не е ждрело, а по-скоро път пробит в стръмен скат.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
При малката седловина около Каламата имате гледка към града от едната страна, а от другата към серпентините. А при голямата и основна седловина на 1305 метра хвърляте поглед на големите върхове на Тайгет и все едно пътувате в облаците. (Нашето приложение показва 1339 метра, но картата на Google показва 1305 м н. в., а картата на meteoblue 1304 м н. в.)
Грешен факт, който е разпространен най-вече от dangerousroads.org e, че прохода е висок 1524 метра! Всички данни сочат, че проходът е около и малко над 1300 метра.
Langada Pass - Каламата-Спарта
Гледка от най-високата точка
Освен гледката към изключителната комбинация от фиби на спускане към Спарта, около прохода има редица хубави панорамни гледки. Но за да им се насладите пълноценно, ако имате възможност, взимайте това трасе от Каламата към Спарта.
Langada Pass - Каламата-Спарта

Завои. Пътна настилка. Поносимост на трафика

Трафикът е слаб, което ни учуди предвид факта, че пътят свързва втория (Каламата) по-големина град на полуостров Пелопонес със 8-ия (Спарта), който е и голям туристически център. Преминахме през делничен ден и трафикът бе нищожен на иначе широкия път. Завоите са с добри виражи, след което следват прави отсечки. Комбинацията от серпентини откъм Спарта е изключително любопитна и нестандартна.

Популярност и слава

Трасето е изключително популярно и един от култовите мото маршрути на Пелопонес и като цяло в Гърция. Можете да видите снимки от него в почти всички големи издания за мото туризъм. Въпреки тази международна популярност, местните не отдават голямо значение на факта, че проходът и дефилето са обект на интерес и не полагат особени грижи за маркирането на трасето. Подобно на България, липсва указателна табела с надморската височина и името на прохода.

Langada Pass - Каламата-Спарта

Забележителности. Отбивки. Името

Близо до най-високата точка на седловината Лангада се разклонява асфалтов път, от който всъщност започва по-високият проход Тайгетос. Пътят е тесен, но много живописен. Именно това трасе е бъркано с Лангада. Но те са различни маршрути, които все пак можете да комбинирате. Съществуват спорове за наименованието на двата прохода и дали не са една и съща седловина. Самите гърци не са много наясно. Това се дължи отчасти и на слабото описване на седловините от академичната им наука. Гръцките общини определено не се интересуват от планинските проходи. Това сме го изтъквали многократно и почти никъде не можете да видите табелка, а в географските източници просто отсъстват описания на проходите. Името може да бъде срещнато и като Прохода Тайгетос, Тавгетос (Ταΰγετος), но е грешно, тъй като се отнася за другия високопланински проход, чийто пик е разположен на север от Лангада. 
Фотография от 1903 г. - "Проходът Лангада от Спарта до Месения - Типичен изглед към планински проход в Гърция". Снимката доказва наименованието на прохода. Източник: Библиотеката на Конгреса, Вашингтон, САЩ; Отдел за печат и снимки.
Лангада е регионален парк, който включва скалните образувания в ждрелото Лангада. Затова и пътят, преминаващ през клисурата, постепенно започва да бъде наричан със същото име.

Места за настаняване около Проходът Лангада

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-Ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традицинни ястия в района

Традиционни ястия в района

Маслините Каламата или Каламон виреят в почти цяла Гърция, но най-хубава е продукцията от Пелопонес и по-точно района на град Каламата и град Спарта. Характерно за тези райони е, че по-голямата част от маслините се отглеждат без допълнително напояване, което прави вкуса на маслините по-наситен. Най-добрият начин да се ядат маслини Каламата е направо от бурканчето. Прясно набрани, тези маслини имат характерна горчивина, която ги прави почти неядливи. Въпреки това, след прибиране на реколтата, маслините преминават през процес на втвърдяване, който извлича горчивината, за да създаде плодов, почти вино наподобяващ вкус. Мнозина смятат, че каламата е най-вкусната маслина в света. Освен че се ядат самостоятелно, те се съчетават и със сирене и вино. Друг вкусен вариант е средиземноморска салата със сирене фета, зехтин и гръцки домати. Всеизвестен факт е и, че най-вкусната маслинова паста става именно от маслини Каламата.
Снимка: pappaspost.com
Любопитни факти

• Кодово название: Проходът Лангада, Проходът Лагада, Дефилето на Лагада (Λαγκάδας), национален път 82 (на гръцки: Εθνική Οδός 82, съкратено като EO82), на англ. език Langada Pass. Може да бъде срещнато и като Прохода Тайгетос, Тавгетос (Ταΰγετος), но това е грешно, тъй като се отнася за друг високопланински проход, чийто пик се намира на север от Лангада. 

51 км е дължината на трасето от Източните квартали на гр. Каламата до западните села, спадащи към градската агломерацията на на гр. Спарта.

1305 м е най-високата точка на трасето.

• 2407 метра. На толкова се извисява най-високият връх в планината Тайгет, който се нарича Агилиас или Профитис Илиас (Пророк Илия).

• Разположеното по средата на трасето село Артемисия до 1927 г. носи славянското име Церница или Черница.

•  25 са ендемичните видове в планината, която освен това е и междинна база за прелетните птици. 

• Склоновете на Тайгет са залесени предимно с гръцка ела (Abies cephalonica) и черен бор (Pinus nigra).

На сянка под Abies cephalonica

• Според мит, описан от Плутарх, нежеланите спартански новородени са изоставяни в Тайгетос. Плутарх обяснява, че в древна Спарта е имало ритуал, при който новородените са били преглеждани от старейшините и ако имали вродени недъзи ги оставяли в подножието на планината на място наречено Апотети. Древните спартанци смятали, че животът на онова, което природата не е надарила в самото начало за здраве и сила, не е от полза нито за себе си, нито за държавата. Въпреки че на мястото са открити кости, проучване установява, че всички те принадлежат на юноши и възрастни.

Снимка: www.spartareconsidered.com

• Планината е популярна туристическа дестинация и е част от европейския пешеходен маршрут Е4.

Пешеходният маршрут № 4, преминаващ през Тайгет, обозначен в жълто

"Скотейни плевра", така се наричала в миналото централната част на планината, което означава "тъмната страна", тъй като селата, разположени там, не получават толкова много слънце в ранните сутрешни и късните следобедни часове. 

• Гр. Каламата е известен и като родината на танца Каламатианос.

Снимка: www.englemed.co.uk

• През X-ти век Каламата се споменава за първи път - в житието на  Св. Никон Метаноит. Като градът бележи период на просперитет през XI-XII век.

Св. Никон Метаноит

Устойчивост на климатичната прогноза на Проходът Лангада

Пътят е отворен целогодишно! Районът се характеризира със средиземноморски климат с горещо лято и мека зима. Средната дневна годишна температура е 15 градуса. Възможностите за планиране на мото пътешествия тук са големи, като дори в ранна пролет, през март и април, можете да преминете през трасето.

Каламата-Спарта: Langada Pass
7
Пътна настилка
10
Завои
6.5
Обекти/Забележителности
8.5
Панорама
10
Популярност и Слава
10
Устойчивост на климатичната прогноза
8
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.6 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Каламата-Спарта: Langada Pass
8.1
Пътна настилка
9.8
Завои
6.9
Обекти/Забележителности
9.1
Панорама
8.4
Атрактивност
8.5
Поносимост на трафика
От приключенците (4 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

www.kalamata.gr

www.spartareconsidered.com

wikipedia.org

Библиотеката на Конгреса, Вашингтон, САЩ; Отдел за печат и снимки

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button