3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
ВидеоИталияМото туризъмПланински проходиПланински трасетаРевютаТрасетаТрасета в АлпитеТрасета в ДоломититеТрасета в Италия
Актуално

Проходът Села | Passo Sella: емблемата на Доломитите

От meteo-ride.com
(2 гласове)
От пътешествениците

Проходът Села се намира в планинския масив Доломити в италианските Алпи, като разпознаваемата скална корона на върха му се е превърнала в символ на Доломитите.

Той свързва Вал Гардена близо до Селва (Южен Тирол) с долината Фаса край Канадзей (Трентино) в посока север-юг. Седловината е част от Групата Села - четири прохода, които обикалят масива Села. Останалите три са Камполонго, Пордой и Гардена, на които ще се спрем в отделни ревюта.

За разлика от други знаменити проходи в Алпите, за средновековната история на прохода се знае малко. (В сравнение с Прохода де л’Изеран – Col de l’Iseran: Най-високият асфалтиран проход в Алпите или Прохода Фурка – Furka Pass: Проходът на Джеймс Бонд, например.) Хрониките ни отвеждат назад до 1872 г., когато е завършен проходният път,  днес част от Strada Statale 242 di Val Gardena e Passo Sella.

Първият хостел (Rifugio Carlo Valentini, 2218 м) на прохода Села, в който се настанявали предимно пътуващи търговци, е построен под върха на прохода през 1884 г. от Карло Валентини. През 1903 г. следва Sellajochhaus (2180 м; построен от германско-австрийския алпийски клуб), а през 1934 г. отваря още една странноприемница - Maria Flora (2240 м). И трите места за настаняване все още съществуват и продължават да приемат туристи.

Местоположение

Местоположение

Панорама. Забележителности

По наше скромно мнение, заедно с прохода Джау, това е най-впечатляващата седловина в Доломитите. Тук, от най-високата точка на прохода, се разкрива изумителна гледка към кулите на Села (Torri del Sella) - скален варовиков масив от пет кули, високи над 2000 метра, като третата достига цели 2696 м н.в.

Torri del Sella са известна дестинация за катерене, като първите две кули са изкачени за първи път през 1899 г., а останалите са покорени между 1900 и 1911 г.

Снимка: meteo-ride.com

Трафик

Проходът се поддържа целогодишно, за да осигури безпрепятствен достъп до ски центровете в района. Трафикът е интензивен, а през 2018 година дори бе направен опит за ограничаване на летния поток от МПС-та. Ограничиха броят коли до 350 на ден, като 200 бяха пропускани до обяд, а останалите 150 следобяд. Администрацията на парка се надяваше да намали трафика с поне 20% и да защити алпийската среда от шумовото замърсяване, причинено от автомобилите. Целта бе „на прохода да се качват повече туристи и по-малко автомобили“. Изключения се правеше за електрическите превозни средства, както и за служителите и гостите на хотелите.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Тези ограничения бяха пробни и не успяха да се наложат, тъй като собствениците на хотелите възроптаха, че това ги ощетява. Но показват, че усилено се мисли в посока ограничаване на трафика в бъдеще. Затова проверявайте какъв е статутът на прохода, преди да се отправите натам.

Популярност и слава. Редовни събития

Това е поредният знаменит проход в Алпите, чиято известност отдавна е надхвърлила пределите на Италия. Както казахме и в началото, кулите на Села са емблема на пътищата, пресичащи Доломитите. Заедно със съседните проходи, мястото е любим декор и арена на редица авто-, вело- и мото състезания.

Проходът Села - Passo Sella: емблемата на Доломитите
Маршрутът на Селаронда/ Снимка: fam-oud.nl

Златната купа на Доломитите (Coppa d'Oro delle Dolomiti) е прочуто състезание, което се е провеждало на прохода от края на 40-те години на миналия век до края на 50-те. Автомобилните състезатели в класовете гранд туризмо и спорт са спорили за купата в един ден в средата на юли. През годините редица авто клубове в Италия се опитват да възродят надпреварата и почти всяка година в средата на юли се правят авто походи, заради които проходът може да бъде затворен. Но пък ако попаднете на такъв парад на ретро и екзотични автомобили, това ще е чудесен повод да останете малко по-дълго в района.

Друго известно автошествие, което се провежда на прохода, е това на почитателите на марката Fiat. В средата на август се провежда традиционния тур: "FIAT 500 Sella Tour". Заради COVID кризата през 2020 г. турът се проведе през септември. Можете да се информирате за ежегодните дати и часове тук.

Може би най-известното мероприятие на прохода е скимаратонът Селаронда (Sellaronda), който обикаля планинския масив Села през четирите прохода около него. През лятото през тях преминава велосипедният вариант на състезанието - Sella Ronda Bike Day, който затваря всички пътища в района за два дни. От 2010 тук се провежда и Sellaronda Hero - най-трудният маунтин байк маратон в Европа.

За мото туристите популярен маршрут е Sellaronda с мотоциклет. Обиколката отнема около 1 час, за който изминавате малко над 50 км през тези четири внушителни и красиви прохода.

Проходът Села - Passo Sella: емблемата на Доломитите
Снимка: meteo-ride.com

Места за настаняване. Обекти и логистика

На най-високата точка на прохода са разположени комплексите на местния ски курорт и оттук се тръгва към пешеходните маршрути наоколо. На върха имате и няколко хижи и заведения, където можете да отседнете или най-малкото да хапнете.

По-горе споменахме най-старите местни хижи с дълги традиции. Престоят в тях обаче ще ви излезе доста солено. Хвана ни лошо време и спряхме да хапнем и да изчакаме да спре дъжда в хотела на върха. Обстановката ни хареса и решихме да питаме за цена на нощувка, но това, което чухме, ни се стори с швейцарски привкус и се отказахме.

Затова препоръчваме отсядане в Канадзей. Може би най-доброто място за атакуване на всички проходи в района. Градчето е хубаво и много туристическо, има доста предлагане и можете да намерите оферти на изгодни и разумни цени. Останете там два дни! Няма да съжалявате и ще имате възможност да обиколите всички проходи в района.

Вижте всички места за настаняване в booking.com

Място, където препоръчваме да хапнете - хотел Марияфлора на самия пик. Гулажът бе един от най-хубавите, които сме опитвали.

Проходът Села - Passo Sella: емблемата на Доломитите
Снимка: meteo-ride.com

Друг типичен за района деликатес е сиренето Пуцоне ди Моена (известно още като Spretz Tzaorì), което се произвежда в долина на Фаса, разпростираща се от Канадзей до Моена. То се приготвя от сурово краве мляко и е полутвърдо. Има интензивен аромат, силен, но приятно солен вкус с леко горчив послевкус.

Това сирене има награди от международни кулинарни конкурси и е запазена марка за района. Особено ценен е сортът, приготвен от млякото от летни пасища.

Проходът Села - Passo Sella: емблемата на Доломитите
Снимка: tasteatlas

 

Любопитни факти

• Кодово название: Шосе SS242 (Strada statale 242 di Val Gardena e Passo Sella);

български: Проходът Села; английски: Sella Pass; немски: Sellajoch; ладински език (реторомански): Jëuf de Sela; италиански: Passo Sella

Снимка: meteo-ride.com

20 км е дължината му - между Канадзей и Вал Гардена.

Снимка: meteo-ride.com

• 2218 м - счита се, че това е най-високата точка на прохода, макар да циркулират различни данни. Често публикуваните 2240 и 2244 м по-скоро се отнасят до върха на проходния път в посока изток.

• Пиеро Таруфи през 1953 с неговата Lancia D23 в легендарното състезание "Златна купа на Доломитите", провеждането в периода 1947-1956.

Възстановка на историческия маршрут през 2013

Плакат на ежегодния парад FIAT 500 Sella Tour

• 17 - толкова пъти трасето е включвано в Джиро ди Италия (към 2020 г.), като първото участие е още през далечната 1940 г.

• Името Доломити идва от минерала доломит, който преобладава в скалите в района. Минералът пък е кръстен на френския минералог Деода дьо Доломю, изследвал седиментите тук. Заради специфичния светъл цвят на скалите Доломитите са наричани още "Бледите планини".

• 3342 м е висок най-високият връх в Доломитите - Мармолада. Той е един от много трихилядници тук. Други по-известни са Чивета (3220 м), Кристало (3221 м) и Тре Чиме ди Лаваредо (3003 м). Географите виждат поне 26 поддяла в масива, от които най-важни са Села, Мармолада, Тофане, Розенгартен, Шлерн и Зекстен.

• Всичките около две хиляди жители на Канадзей определят ладинския език като свой роден език. Ладинският език спада към ретороманския клон на романските езици.

• Името Канадзей произлиза от ладинската дума cannicetus, което означава гъста тръстика.

• 1595 г. е построена църквата "Мадона дела Неве" в една от махалите на градчето. Светицата е била много популярна в Алпите през XVI-XVII век и много храмове носят нейното име.

Проходът Села | Passo Sella: емблемата на Доломитите
8
Пътна настилка
9.5
Завои
8
Обекти/Забележителности
10
Панорама
9.5
Популярност и Слава
6.5
Устойчивост на климатичната прогноза
7
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.4 / 10

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Села | Passo Sella: емблемата на Доломитите
9.3
Пътна настилка
9.5
Завои
8
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Атрактивност
8.3
Поносимост на трафика
От приключенците (2 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button