3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиПланински трасетаРевютаТрасетаТрасета в АлпитеТрасета в Швейцария

Проходът Фурка – Furka Pass: Проходът на Джеймс Бонд

    

(5 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


В нашия все по-голям каталог от мото трасета имаме редица легендарни пътища. Днес обаче ще попълним колекцията с един наистина безсмъртен път. Увековечен и оставил своя отпечатък в историята и поп културата по един впечатляващ начин.

История, популярност и слава – легендата

Проходът Фурка е построен между 1864 и 1867 г. като продължение на съществуващия стар търговски път.  Маршрутът е използван още от римско време, а през XIII-ти век икономическото му значение нараства с редовния превоз на сол, вино, кожи и зърнени храни през прохода. От 1921 г. през него преминава и редовна пощенска линия. През 1882 г. обаче се случва нещо по-интересно, когато на един от завоите, на 2300 м. н. в. при ледника Рона, се изгражда хотел. Това е легендарният хотел „Белведере“, посещаван от Папа Йоан XXIII и любимо място на Шон Конъри. Някои казват, че първоначалната идея е била да бъде подслон на планинари, но в последствие мястото започва да се пълни с тузари и богаташи, които искат да се насладят на гледката към ледника. В онзи период глетчерът е внушителен и се спуска надолу по склона чак до село Глетч на 1759 м. Според един от митовете, свързани с хотела, именно Шон Конъри настоявал за включване на прохода в снимките на един от най-успешните филми за Джеймс Бонд за всички времена – „Голдфингър“. Филмът излиза през 1964 г. и от този миг мястото става култово. Автомобилни ентусиасти започват да мечтаят да карат по прохода в една епоха, когато автомобилите и мотоциклетите започват да стават все по-достъпна реалност за обикновените хора. 

Обекти и логистика. Панорама

Славата на прохода остава непреходна и той и до ден-днешен е мечта за мотоциклетни, вело и авто ентусиасти от цял свят. За жалост съдбата не е така благосклонна към хотел „Белведере“, който в момента е в топ 10 на най-известните изоставени места в света. Физикогеографски и икономически особености довеждат до затваряне на хотела през 2015 г. На първо място това е бързото топене на ледника Рона, от който извира река Рона. Той се отдръпва с по 30 метра на година нагоре в планината. И ако само до преди 40-50 години Белведере е бил по средата на ледника, с изумителна гледка към него, сега вече той го е подминал. Все пак и днес от малкия площад край „Белведере“, можете да видите ледника и дори да влезете в него. Особено в слънчев ден леденият тунел ви потапя в един вълшебен син свят, който ще помните цял живот. Друга причина за фалита на хотела е краткият сезон от 3-4 месеца и високите цени. Мястото спешно се нуждае от вътрешен ремонт. Стаите, които преди са изглеждали винтидж и ретро, в един момент просто стават захабени и стари, което също е отблъснало туристическия поток.

Край хотела се намират и повечето магазинчета за сувенири. Нехарактерно за повечето проходи, където сергийките са на самия пик. На Фурка не е така. Основното средище и отбивка е при Белведере, тъй че не го подминавайте, а спрете и отделете няколко часа на това място. Разбира се, не бива да пропускате и табелката на най-високата точка! На нея все още пише 2436 м. н. в., по измерването на швейцарския географ Зигфрид. Със съвременните методи на измерване обаче е установено, че реалната височина на седловината е 2429 м. н. в.

Трасето Furka е обичано и от любителите на железопътния транспорт, тъй като старата железопътна линия, възстановена през 1992 г., разкрива очарователни гледки през лятото. Зъбната железница на Фурка работи през цялото лято с парни локомотиви – от Oberwald до Realp.

Проходът Фурка - Furka Pass: Проходът на Джеймс Бонд

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Пътна настилка. Завои

На 28 септември 2000 г., след 40 години строителство и ремонти в Глеч, е открит обновеният път с две широки ленти. Поради алпийския климат е било възможно по пътя да се работи само по четири месеца в годината. От тогава е и емблематичният завой тераса на западния склон при изкачването към хотел „Белведере“. Така шосето придобива съвременния си вид и се превръща в мечтана дестинация за мотоциклетисти или велосипедисти. Завоите са широки и приятни, с хубави виражи при не особено голям наклон. Този ефект е постигнат с дълги прави между фибите. Противоположни в това отношение са Стелвио, Проходът Джау или Вършич, които поради тесните склонове имат къси прави между фибите и така завоите са с голям наклон. Качеството на асфалта е по швейцарски перфектно, както и знаковото стопанство и маркировка.

Устойчивост на климатичната прогноза на прохода Фурка

Също като съседния Гримзел, тук времето е доста сурово и сезонът за каране е юни-октомври. Можете да следите meteo-ride.com, както и групата ни Road Conditions For Bikers, където се стремим да осведомяваме мотоциклетистите за пътните условия и времето на легендарните места за каране.  

Видео ревю на прохода

Местоположение на прохода Фурка

Проходът свързва Urserental (горната долина на Reuss ) в кантона Uri с областта Goms в кантона Valais. По него минава европейският вододел между Средиземно море и Северно море.

Най-високата точка на наблизо е връх Kleines Furkahorn на 3026 метра над морското равнище, на 1,7 км северозападно от Фурка пас.

 

 

Любопитни факти:

  • Кодово название: Шосе 19
  • Дължина: 35 км 
  • 2429 м е най-високата точка на шосето, по старата карта на Зигфрид 2436 м.
  • 1866 г. е завършено шосето.
  • 1882 г. е построен хотел Белведере на 2300 м.
Ледникът е стигал чак до Глетч
  • 30 метра – с толкова всяка година се отдръпва ледника срещу хотела.
  • 1964 г. пътят е увековечен като декор в един от най-успешните филми за Джеймс Бонд – „Голдфингър“.
  • Известният влак Glacier Express минава под прохода.
  • 11 000 – на толкова години е ледникът на прохода, който се отдръпва нагоре в планината с по 30 метра на година.
Проходът Фурка
9.7
Пътна настилка
9.7
Завои
9.4
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Атрактивност
6.8
Поносимост на трафика
От приключенците (5 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button