Планински проходиПланински трасетаРевютаТрасетаТрасета в АлпитеШвейцария

Проходът Фурка – Furka Pass: Проходът на Джеймс Бонд

    

(5 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


В нашия все по-голям каталог от мото трасета имаме редица легендарни пътища. Днес обаче ще попълним колекцията с един наистина безсмъртен път. Увековечен и оставил своя отпечатък в историята и поп културата по един впечатляващ начин.

История, популярност и слава – легендата

[quote font_size=”20″ align=”right” bgcolor=”#006975″ color=”#ffce79″ bcolor=”#9cf2f0″ arrow=”yes”]Любопитни факти:

• Кодово название: Шосе 19

 Дължина: 35 км 

2429 м е най-високата точка на шосето, по старата карта на Зигфрид 2436 м.

1866 г. е завършено шосето.

1882 г. е построен хотел Белведере на 2300 м.

Ледникът е стигал чак до Глетч

30 метра – с толкова всяка година се отдръпва ледника срещу хотела.

1964 г. пътят е увековечен като декор в един от най-успешните филми за Джеймс Бонд – “Голдфингър”.

[mom_video type=”youtube” id=”3RdK51Igeqc” width=”981″ height=”420″]

 Известният влак Glacier Express минава под прохода.

11 000 – на толкова години е ледникът на прохода, който се отдръпва нагоре в планината с по 30 метра на година.

 

[/quote]

Проходът Фурка е построен между 1864 и 1867 г. като продължение на съществуващия стар търговски път.  Маршрутът е използван още от римско време, а през XIII-ти век икономическото му значение нараства с редовния превоз на сол, вино, кожи и зърнени храни през прохода. От 1921 г. през него преминава и редовна пощенска линия. През 1882 г. обаче се случва нещо по-интересно, когато на един от завоите, на 2300 м. н. в. при ледника Рона, се изгражда хотел. Това е легендарният хотел “Белведере”, посещаван от Папа Йоан XXIII и любимо място на Шон Конъри. Някои казват, че първоначалната идея е била да бъде подслон на планинари, но в последствие мястото започва да се пълни с тузари и богаташи, които искат да се насладят на гледката към ледника. В онзи период глетчерът е внушителен и се спуска надолу по склона чак до село Глетч на 1759 м. Според един от митовете, свързани с хотела, именно Шон Конъри настоявал за включване на прохода в снимките на един от най-успешните филми за Джеймс Бонд за всички времена – “Голдфингър”. Филмът излиза през 1964 г. и от този миг мястото става култово. Автомобилни ентусиасти започват да мечтаят да карат по прохода в една епоха, когато автомобилите и мотоциклетите започват да стават все по-достъпна реалност за обикновените хора. 

Обекти и логистика. Панорама

Славата на прохода остава непреходна и той и до ден-днешен е мечта за мотоциклетни, вело и авто ентусиасти от цял свят. За жалост съдбата не е така благосклонна към хотел “Белведере”, който в момента е в топ 10 на най-известните изоставени места в света. Физикогеографски и икономически особености довеждат до затваряне на хотела през 2015 г. На първо място това е бързото топене на ледника Рона, от който извира река Рона. Той се отдръпва с по 30 метра на година нагоре в планината. И ако само до преди 40-50 години Белведере е бил по средата на ледника, с изумителна гледка към него, сега вече той го е подминал. Все пак и днес от малкия площад край “Белведере”, можете да видите ледника и дори да влезете в него. Особено в слънчев ден леденият тунел ви потапя в един вълшебен син свят, който ще помните цял живот. Друга причина за фалита на хотела е краткият сезон от 3-4 месеца и високите цени. Мястото спешно се нуждае от вътрешен ремонт. Стаите, които преди са изглеждали винтидж и ретро, в един момент просто стават захабени и стари, което също е отблъснало туристическия поток.

Край хотела се намират и повечето магазинчета за сувенири. Нехарактерно за повечето проходи, където сергийките са на самия пик. На Фурка не е така. Основното средище и отбивка е при Белведере, тъй че не го подминавайте, а спрете и отделете няколко часа на това място. Разбира се, не бива да пропускате и табелката на най-високата точка! На нея все още пише 2436 м. н. в., по измерването на швейцарския географ Зигфрид. Със съвременните методи на измерване обаче е установено, че реалната височина на седловината е 2429 м. н. в.

Трасето Furka е обичано и от любителите на железопътния транспорт, тъй като старата железопътна линия, възстановена през 1992 г., разкрива очарователни гледки през лятото. Зъбната железница на Фурка работи през цялото лято с парни локомотиви – от Oberwald до Realp.

Проходът Фурка - Furka Pass: Проходът на Джеймс Бонд

Пътна настилка. Завои

На 28 септември 2000 г., след 40 години строителство и ремонти в Глеч, е открит обновеният път с две широки ленти. Поради алпийския климат е било възможно по пътя да се работи само по четири месеца в годината. От тогава е и емблематичният завой тераса на западния склон при изкачването към хотел “Белведере”. Така шосето придобива съвременния си вид и се превръща в мечтана дестинация за мотоциклетисти или велосипедисти. Завоите са широки и приятни, с хубави виражи при не особено голям наклон. Този ефект е постигнат с дълги прави между фибите. Противоположни в това отношение са Стелвио, Проходът Джау или Вършич, които поради тесните склонове имат къси прави между фибите и така завоите са с голям наклон. Качеството на асфалта е по швейцарски перфектно, както и знаковото стопанство и маркировка.

Устойчивост на климатичната прогноза

Също като съседния Гримзел, тук времето е доста сурово и сезонът за каране е юни-октомври. Можете да следите meteo-ride.com, както и групата ни Road Conditions and Weather For Bikers, където се стремим да осведомяваме мотоциклетистите за пътните условия и времето на легендарните места за каране.  

Видео ревю на прохода

[mom_video type=”youtube” id=”gVBL4L89O7w” width=”984″ height=”491″]

Местоположение

Проходът свързва Urserental (горната долина на Reuss ) в кантона Uri с областта Goms в кантона Valais. По него минава европейският вододел между Средиземно море и Северно море.

Най-високата точка на наблизо е връх Kleines Furkahorn на 3026 метра над морското равнище, на 1,7 км северозападно от Фурка пас.

[review]
Проходът Фурка
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (5 гласове)
Пътна настилка9.7
Завои9.7
Обекти/Забележителности9.4
Панорама10
Популярност10
Поносимост на трафика6.8
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Проходът Фурка - Furka Pass

Пътна настилка - 10
Завои - 10
Обекти и логистика - 10
Панорама - 10
Популярност и слава - 10
Прогноза - 4.5
Трафик - 5

8.5

User Rating: Be the first one !

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Свързани статии

Back to top button