понеделник, 10/08/20

Информационен портал за мото туризъм
Проходът Барос (Пътищата в Южен Пинд)

Проходът Барос (Пътищата в Южен Пинд)

    

(2 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


Гърция – така добре опозната от българите през последните години – е същевременно и съвършено непозната! Улисани в мисли как да не си забравим хавлията и джапанките, забързани към плажовете, пропускаме какво крие тя във вътрешността си. Във висините си. Да! Представяме ви един от най-високите асфалтирани пътища в Гърция – Baros Pass. Разположен на 1905 м. по високите зъбери на планините Дзумерка и Лакмос, пътят стои като венец на тези вълшебни планински масиви.

Панорама

О, да! Дзумерка е истинска магия. Част от планинската верига Пинд (на гръцки Пиндус), Дзумерка е национален парк, който ще ви очарова и омагьоса завинаги. Със своето алпийско зелено, контрастиращо на червеникавата земя, очертана със сиво-бели скали, планината сякаш е събрала в себе си най-доброто от Дурмитор, Карпатите, Алпите и Пирин взети заедно. Е, това твърдение е малко пресилено, но е показателно как тази местност ни е накарала да се чувстваме, за да направим подобен паралел.

  • 77480379
  • 77480457
  • 77480536
  • 77480634
  • 79972052


Самото трасе/та

Добре, ето това вече е странно… Не знаем как да го опишем без да изпаднем в отегчителното многословие на пътеписите. Не знаеш къде му е началото и къде краят, къде е точка А и точка Б. Един шосеен, мотоциклетен лабиринт. Как се класифицира това? Ще го синтезираме така: Проходът Барос е кулминацията на една огромна серия от пътища и серпентини, които се преплитат като спагети в Южен Пинд. Ще ги наречем ПЪТИЩАТА НА ЮЖЕН ПИНД и ще създадем серия от ревюта на тези трасета. Условната граница с Пътищата на Северен Пинд, където примерно попада трасето Аристи-Папиго  и Пътят до Кедрос – „Портата към Дзумерка“ ще бъде магистрала Егнатия Одос, която прорязва на две огромната планинска верига.


Пътна настилка 

На места пътят е реновиран с перфектен асфалт, на места е в тежко състояние, но като цяло настилката е задоволителна, а в частност на Барос Пас – перфектна!

ОБНОВЛЕНИЕ 2019:  Трябва да се внимава за неравностите на пътя, които са се образували във високата част на прохода. Начесто има пропадания на асфалта. Вижте видеото по-долу.


Популярност и слава

В България все още не е достигнал нивото на популярност, която заслужа. В Гърция шосето е с култов статут и ежегодно в района се провеждат мото-събори. В масовата поп култура обаче пътят е същински апокриф и за него има оскъдна информация в мрежата.

Любопитни факти:

Кодово название: Няма/Baros Pass

Дължина: от Антуса до Каларити – 24 км

1904 м. е най-високата точка на трасето.

Водопадът  Katarraktis

 Името на манастира Кипина вероятно идва от градините под обителта, в които монасите са работили. Или пък от славянското „кип“, което означава образ, а също така – влакно.

• 1212 г. е пострен манастирът.

Трафик

Златно и тихо местенце! Движението е слабо. От време на време някое камионче с дървен материал, колеги мотоциклетисти и, разбира се, автомобили на живущите в местните села арумъни (районът традиционно е населен с арумъни). Има и лек туристически поток към обектите наоколо. 

Обекти и логистика

В почти всяко селце можете да намерите къща за гости, в която да преспите, а в района има и какво да видите. Освен високопланинските гледки задължително трябва да разгледате скалния манастир Кипина (GPS координати на манастира 39.567055, 21.129711). Отбивката до водопада Katarraktis, над едноименното село, също не е за изпускане (GPS координати на манастира 39.458587, 21.122219).

Заредете догоре! Бензиностанции не видяхме, единствено около Йоанина и Мецово, така че добре разчетете разхода и автономията на мотоциклета си. Има страхотни местенца за хапване в селата, но крайпътните ханове са кът. Най-добрият вариант е да си направите пикник.

Устойчивост на климатичната прогноза

Трасето обичайно е отворено през цялата година, но винаги може да бъде затворено, поради снегонавявания или паднали скали на пътя.Проходът Барос (Пътищата в Южен Пинд) Reviewed by on .

4.1

Ревю на прохода Барос

Пътна настилка 8.5
Завои 7.6
Обекти и логистика 6.4
Панорама 10
Популярност и слава 6.8
Устойчивост на климатичната прогноза 8.2
Наличие/Отсъс. на трафик 10
8.2
Пътна настилка
Завои
Обекти и логистика
Панорама
Популярност и слава
Устойчивост на климатичната прогноза
Наличие/Отсъс. на трафик
Проходът Барос (Пътищата в Южен Пинд)
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (2 гласове)
Пътна настилка3
Завои5
Обекти/Забележителности4.8
Панорама9.5
Популярност0.8
Поносимост на трафика9
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

About The Author

Related posts