Планински трасетаРевютаТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите
Актуално

Проходът Барос (Пътищата в Южен Пинд)

    

Оценка от meteo-ride
(2 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Гърция – така добре опозната от българите през последните години – е същевременно и съвършено непозната! Улисани в мисли как да не си забравим хавлията и джапанките, забързани към плажовете, пропускаме какво крие тя във вътрешността си. Във висините си. Да! Представяме ви един от най-високите асфалтирани пътища в Гърция – Baros Pass. Разположен на 1905 м. по високите зъбери на планините Дзумерка и Лакмос, пътят стои като венец на тези вълшебни планински масиви.

Панорама

О, да! Дзумерка е истинска магия. Част от планинската верига Пинд (на гръцки Пиндус), Дзумерка е национален парк, който ще ви очарова и омагьоса завинаги. Със своето алпийско зелено, контрастиращо на червеникавата земя, очертана със сиво-бели скали, планината сякаш е събрала в себе си най-доброто от Дурмитор, Карпатите, Алпите и Пирин взети заедно. Е, това твърдение е малко пресилено, но е показателно как тази местност ни е накарала да се чувстваме, за да направим подобен паралел.


Самото трасе/та

Добре, ето това вече е странно… Не знаем как да го опишем без да изпаднем в отегчителното многословие на пътеписите. Не знаеш къде му е началото и къде краят, къде е точка А и точка Б. Един шосеен, мотоциклетен лабиринт. Как се класифицира това? Ще го синтезираме така: Проходът Барос е кулминацията на една огромна серия от пътища и серпентини, които се преплитат като спагети в Южен Пинд. Ще ги наречем ПЪТИЩАТА НА ЮЖЕН ПИНД и ще създадем серия от ревюта на тези трасета. Условната граница с Пътищата на Северен Пинд, където примерно попада трасето Аристи-Папиго  и Пътят до Кедрос – „Портата към Дзумерка“ ще бъде магистрала Егнатия Одос, която прорязва на две огромната планинска верига.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Пътна настилка 

На места пътят е реновиран с перфектен асфалт, на места е в тежко състояние, но като цяло настилката е задоволителна, а в частност на Барос Пас – перфектна!

Стикери от Емблематични Мото Трасета

ОБНОВЛЕНИЕ 2019:  Трябва да се внимава за неравностите на пътя, които са се образували във високата част на прохода. Начесто има пропадания на асфалта. Вижте видеото по-долу.


 

Популярност и слава

В България все още не е достигнал нивото на популярност, която заслужа. В Гърция шосето е с култов статут и ежегодно в района се провеждат мото-сбирки. В масовата поп култура обаче пътят е същински апокриф и за него има оскъдна информация в мрежата.

СТИКЕР Проходът Барос – Baros Pass

Любопитни факти:

  • • Кодово название: Няма/Baros Pass
  • • Дължина: от Антуса до Каларити – 24 км
  • • 1904 м. е най-високата точка на трасето.
  • • Водопадът  Katarraktis

  • • Името на манастира Кипина вероятно идва от градините под обителта, в които монасите са работили. Или пък от славянското „кип“, което означава образ, а също така – влакно.
  • • 1212 г. е пострен манастирът.

Трафик

Златно и тихо местенце! Движението е слабо. От време на време някое камионче с дървен материал, колеги мотоциклетисти и, разбира се, автомобили на живущите в местните села арумъни (районът традиционно е населен с арумъни). Има и лек туристически поток към обектите наоколо. 

Обекти и логистика

В почти всяко селце можете да намерите къща за гости, в която да преспите, а в района има и какво да видите. Освен високопланинските гледки задължително трябва да разгледате скалния манастир Кипина (GPS координати на манастира 39.567055, 21.129711). Отбивката до водопада Katarraktis, над едноименното село, също не е за изпускане (GPS координати на манастира 39.458587, 21.122219).

Заредете догоре! Бензиностанции не видяхме, единствено около Йоанина и Мецово, така че добре разчетете разхода и автономията на мотоциклета си. Има страхотни местенца за хапване в селата, но крайпътните ханове са кът. Най-добрият вариант е да си направите пикник.

Места за настаняване около прохода Барос

Картата показва всички оферти в Booking.com и Arbnb в района. Резервирайки през картата на meteo-ride.com, ние ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим ви предварително!

Устойчивост на климатичната прогноза

Трасето обичайно е отворено през цялата година, но винаги може да бъде затворено, поради снегонавявания или паднали скали на пътя.


От Автора

Проходът Барос
6
Пътна настилка
8
Завои
7.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
4
Популярност и Слава
8
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.6 / 10
Проходът Барос (Пътищата в Южен Пинд)
5.8
Пътна настилка
7.5
Завои
6
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
2.5
Популярност и Слава
9
Поносимост на трафика
От приключенците (2 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

3 × 4 =

Back to top button