3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиСкоростниТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите
Актуално

Проходът Велухи – мото първенецът на Евритания или гръцкият Трансфъгърашан

 

 

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя
Сатовчански проход | Satovcha Pass

Проходът Велухи е непопулярен планински проход и атрактивно мотоциклетно трасе в планината Велухи, известна още и като Тимфристос, част от най-южните части на Пинд, в район Евритания, Гърция. Проходът се намира на 12 км от известния зимен курорт Карпениси, сравняван с швейцарските зимни курорти. Асфалтовият път е изграден през 1974 година, когато се строят ски курортът и ски пистите. На самия проход има множество съоръжения и сгради за зимен спорт. А седловината е "пробита" и през нея преминава тунел, по подобие на този на Трансфъгърашан, макар и значително по-къс.

Проходът Велухи - мото първенецът на Евритания или гръцкият Трансфъгърашан Velouchi Pass Timfristos Road

Трасето започва при градчето Карпениси, където се отклонява от републикански път 38 (Агринио - Карпениси - Ламия), преминаващ южно от планината. След това от 981 м н. в., със среден наклон от 8,63% започва изкачването към пика на седловината, който е на 1862 м. Спускането от север приключва при с. Агия Триада на 780 м н. в., но пътешествието и маршрутът не свършват тук, защото имате много варианти, по които да продължите, докато се отскубнете от прегръдката на Евритания. Можете да се изкачите отново по склоновете на масива и да заобиколите планината, достигайки до около 1600 м н. в., или да продължите към Фурна и Ламия по екстремно планинско шосе с бързи завои и без трафик, движейки се по билата на съседните склонове на около 1200 м н. в.

Местоположение

Панорама

Като цяло в тази част на Евритания накъдето и да продължите, няма да сгрешите и вашето мото пътешествие ще е изпълнено с приказни гледки и пътища. Панорамата от върха на прохода е умопомрачителна, а паралелно със стръмния северен склон пред вас се издига връх Велухи (2315 м), който има сериозна топографска значимост. Тук имате чувството, че планината "залита" към вас и ще ви затисне, същинска стена. В тази отсечка пътят е екстремен.

Завои. Пътна настилка. Маркировка. Знаково стопанство

Същото се отнася и за пътната настилка, която е солидна, но поради планинския характер в ниските части, където водните потоци стават все по-големи, има напуквания, свлачища, пропадания, пясък и чакъл. Това се дължи и на по мекия геоморфоложки състав на планините тук. На тези места колкото по-нависоко карате, толкова по-добър е асфалтът. Това се отнася в пълна степен и за южния склон откъм Карпениси, където асфалтът е перфектен, като там са и най-хубавите отсечки за любителите на по-високите скорости.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Поносимост на трафика

Ето това е! Когато става дума за спокойни мотоциклетни трасета, сме ви препоръчвали прохода Барос, сега обаче ви препоръчваме едно трасе, което е с малко по-добра настилка и по-широки завои, ще се хареса дори на най-придерчивите и е чуден дори за пистарките. Това е проходът Велухи.

Спокойствието на шосето почти няма аналог сред другите панорамни трасета на Балканите. Трансфъгърашан, Трансалпина, Беклемето, Шипка, Петрохански проход, Искърско дефиле, Доспатски проход, Ядранската магистрала, Проходът Логара, D.400 и др., всички те ще ви се сторят като задръстване в Сайгон в сравнение с това медитативно спокойствие, царящо по гръцките панорамни трасета в Евритания. Същото се отнася и за проходите Хелмос и Парнас, на които ще се спрем по-късно в сезон 4 на мотоциклетни трасета

Срещнахме не повече от 1-2 две коли, а на спускане към Агия Триада една жена излезе панически на пътя и ни спря, за да иска огънче... Толкова няма живо пиле наоколо, че като видиш преминаващ, се хвърляш на капака на колата му или на гумата на мотора му, за да искаш запалка.

Популярност и слава. Редовни събития. Името

Трасето е абсолютен апокриф и просто не ни го побира акълът защо не се посещава от повече мотоциклетисти или въобще туристи. Ясно е, че посетителите в Гърция са концентрирани по плажовете и бреговете, а Карпениси е зимен курорт, но... това направо е най-подценяваното мотоциклетно трасе, на което сме били. Дори закътаните Барос и Аристи-Папиго са по-известни.

Карпениси, от своя страна, е перлата на зимните курорти на Гърция, наричан още Швейцарската Гърция. През лятото обаче, когато ще го посетите с мотоциклета, е възможно да ви разочарова и да ви се стори скучно градче. Но това не означава, че не трябва да отсядате тук - напротив! Чистият въздух на 1000 метра и гледките наоколо си заслужават поне една нощувка.

Името "Velouchi" идва от "Velos", което означава стрела, тъй като етолийските стрелци били известни с това, че отблъсквали нахлуващите предхристиянски келти и перси с прочутата си стрелба с лък.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Vrbo в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Обекти и логистика. Забележителности. Отбивки

Забележителностите са един от слабите аспекти на трасето, но вероятно и за това няма много трафик. Няма крепости или древни манастири и артефакти, единствено малките черквички по селцата са хубава отбивка за почивка, разглеждане и отдих.

Бонуси:

  • Чакълест път, разположен на западния склон на връх Велухи, се изкачва до 2192 м - почти до самия връх на планината. Това е един от най-високите пътища в страната.

  • Бързата комбинация от широки фиби на излизане от Евритания (или пък влизане) не трябва да бъде изпускана. Намира се близо до Смоковски минерални бани и криволичи покрай Смоковския язовир. Трябва да отбележим, че ни се наложи до стоим около час там, защото не можехме да откъснем от завоите нашият пилот с BMW1000RR, който направи 7-8 кръгчета по тези криви! Това е същинска писта в планината, без трафик и с добра видимост.

Традицинни ястия в района

Традиционни ястия в района

Карпениси и селата му са рай за любителите на добрата храна и планински вкусове. Тук изобилстват планинските билки и местните грижливо ги култивират и предлагат на туристите. Има страхотни ястия от местна планинска пъстърва, но по-известни са...

  • Колбасите на Карпениси
  • Чаят Велухи

Традиционен местен продукт е чаят Велухи (Sideritis), той е известен и като гръцки чай, но има още много наименования - влашки чай, чай Олимп, чай Велухи, чай Парнас, чай Делфи, а на о. Крит се нарича малотира. В България е известен като пирински, български или мурсалски чай. 

  • Мед от елховите гори
Ако имате място в багажа си обаче, задължително си вземете от местния мед от елховите гори.
Стикер

Любопитни факти

• Кодово название: Проходът Велухи, Velouchi Pass, Планината Велухи, Ски център Велухи, Βελούχι, Timfristos Road

23 км е дължината на трасето от Карпениси до Агия Триада.

• 1862 м е най-високата точка на седловината.

• 2192 м на такава височина достига черния път към най-високия връх Велухи.

• 2315 м е най-високият връх в планината (Велухи).  

Този черен път води до връх Велухи

Кърпеница - това е старото българско име на селището Карпениси. Това е отбелязано върху политически коректна и сравнителна историко-географска карта от 1828 г. и 1832 г., непосредствено преди създаването на съвременна Гърция, по времето на т. нар. гръцка война за независимост. 

• Марко Бочар, водач на гръцкото национално-освободителното движение, загива в битката при Кърпеница. Произходът на Марко е спорен. За баща му Кръстьо Бочар или Кицос Боцарис има теории, че е грък, албанец или българин. Кръстьо оглавява съпротивата на сулиотите срещу Али паша Янински, който създал държава, на практика автономна от Османската империя, с център Янина. Етническият произход на Кръстьо Бочар е обек на коментар в повестта „Гибелта на Сули“, където князът на албанците мирдити заявява следното пред гърка Фотос Тзавелас:

Той е българин, лично го познавам, нарича се Кръстьо Бочар. Не си присвоявайте прочутите мъже, като преиначавате техните имена."

Марко като водач на гръцката борба за независимост

• В Карпениси наистина можете да се почувствате като в Швейцария, дори ще откриете хотел, който носи името Елвейтие, старото име на Швейцария. Ако пък не сте почитател на историята, името може да ви впечатли като фен на метал музиката.

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Камери в близост
Проходът Велухи
8
Пътна настилка
10
Завои
7.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
4.5
Популярност и Слава
8
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.3 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Велухи
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


Допълнителни източници:

teaway.net

www.karpenissi.gr

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button