Планински проходиСкоростниТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите
Актуално

Проходът Велухи – мото първенецът на Евритания или гръцкият Трансфъгърашан

 

 

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя
Сатовчански проход | Satovcha Pass

Проходът Велухи е непопулярен планински проход и атрактивно мотоциклетно трасе в планината Велухи, известна още и като Тимфристос, част от най-южните части на Пинд, в район Евритания, Гърция. Проходът се намира на 12 км от известния зимен курорт Карпениси, сравняван с швейцарските зимни курорти. Асфалтовият път е изграден през 1974 година, когато се строят ски курортът и ски пистите. На самия проход има множество съоръжения и сгради за зимен спорт. А седловината е "пробита" и през нея преминава тунел, по подобие на този на Трансфъгърашан, макар и значително по-къс.

Проходът Велухи - мото първенецът на Евритания или гръцкият Трансфъгърашан Velouchi Pass Timfristos Road

Трасето започва при градчето Карпениси, където се отклонява от републикански път 38 (Агринио - Карпениси - Ламия), преминаващ южно от планината. След това от 981 м н. в., със среден наклон от 8,63% започва изкачването към пика на седловината, който е на 1862 м. Спускането от север приключва при с. Агия Триада на 780 м н. в., но пътешествието и маршрутът не свършват тук, защото имате много варианти, по които да продължите, докато се отскубнете от прегръдката на Евритания. Можете да се изкачите отново по склоновете на масива и да заобиколите планината, достигайки до около 1600 м н. в., или да продължите към Фурна и Ламия по екстремно планинско шосе с бързи завои и без трафик, движейки се по билата на съседните склонове на около 1200 м н. в.

Местоположение

Местоположение

Панорама

Като цяло в тази част на Евритания накъдето и да продължите, няма да сгрешите и вашето мото пътешествие ще е изпълнено с приказни гледки и пътища. Панорамата от върха на прохода е умопомрачителна, а паралелно със стръмния северен склон пред вас се издига връх Велухи (2315 м), който има сериозна топографска значимост. Тук имате чувството, че планината "залита" към вас и ще ви затисне, същинска стена. В тази отсечка пътят е екстремен.

Завои. Пътна настилка. Маркировка. Знаково стопанство

Същото се отнася и за пътната настилка, която е солидна, но поради планинския характер в ниските части, където водните потоци стават все по-големи, има напуквания, свлачища, пропадания, пясък и чакъл. Това се дължи и на по мекия геоморфоложки състав на планините тук. На тези места колкото по-нависоко карате, толкова по-добър е асфалтът. Това се отнася в пълна степен и за южния склон откъм Карпениси, където асфалтът е перфектен, като там са и най-хубавите отсечки за любителите на по-високите скорости.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Поносимост на трафика

Ето това е! Когато става дума за спокойни мотоциклетни трасета, сме ви препоръчвали прохода Барос, сега обаче ви препоръчваме едно трасе, което е с малко по-добра настилка и по-широки завои, ще се хареса дори на най-придерчивите и е чуден дори за пистарките. Това е проходът Велухи.

Спокойствието на шосето почти няма аналог сред другите панорамни трасета на Балканите. Трансфъгърашан, Трансалпина, Беклемето, Шипка, Петрохански проход, Искърско дефиле, Доспатски проход, Ядранската магистрала, Проходът Логара, D.400 и др., всички те ще ви се сторят като задръстване в Сайгон в сравнение с това медитативно спокойствие, царящо по гръцките панорамни трасета в Евритания. Същото се отнася и за проходите Хелмос и Парнас, на които ще се спрем по-късно в сезон 4 на мотоциклетни трасета

Срещнахме не повече от 1-2 две коли, а на спускане към Агия Триада една жена излезе панически на пътя и ни спря, за да иска огънче... Толкова няма живо пиле наоколо, че като видиш преминаващ, се хвърляш на капака на колата му или на гумата на мотора му, за да искаш запалка.

Популярност и слава. Редовни събития. Името

Трасето е абсолютен апокриф и просто не ни го побира акълът защо не се посещава от повече мотоциклетисти или въобще туристи. Ясно е, че посетителите в Гърция са концентрирани по плажовете и бреговете, а Карпениси е зимен курорт, но... това направо е най-подценяваното мотоциклетно трасе, на което сме били. Дори закътаните Барос и Аристи-Папиго са по-известни.

Карпениси, от своя страна, е перлата на зимните курорти на Гърция, наричан още Швейцарската Гърция. През лятото обаче, когато ще го посетите с мотоциклета, е възможно да ви разочарова и да ви се стори скучно градче. Но това не означава, че не трябва да отсядате тук - напротив! Чистият въздух на 1000 метра и гледките наоколо си заслужават поне една нощувка.

Името "Velouchi" идва от "Velos", което означава стрела, тъй като етолийските стрелци били известни с това, че отблъсквали нахлуващите предхристиянски келти и перси с прочутата си стрелба с лък.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Vrbo в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Обекти и логистика. Забележителности. Отбивки

Забележителностите са един от слабите аспекти на трасето, но вероятно и за това няма много трафик. Няма крепости или древни манастири и артефакти, единствено малките черквички по селцата са хубава отбивка за почивка, разглеждане и отдих.

Бонуси:

  • Чакълест път, разположен на западния склон на връх Велухи, се изкачва до 2192 м - почти до самия връх на планината. Това е един от най-високите пътища в страната.

  • Бързата комбинация от широки фиби на излизане от Евритания (или пък влизане) не трябва да бъде изпускана. Намира се близо до Смоковски минерални бани и криволичи покрай Смоковския язовир. Трябва да отбележим, че ни се наложи до стоим около час там, защото не можехме да откъснем от завоите нашият пилот с BMW1000RR, който направи 7-8 кръгчета по тези криви! Това е същинска писта в планината, без трафик и с добра видимост.

Традицинни ястия в района

Традиционни ястия в района

Карпениси и селата му са рай за любителите на добрата храна и планински вкусове. Тук изобилстват планинските билки и местните грижливо ги култивират и предлагат на туристите. Има страхотни ястия от местна планинска пъстърва, но по-известни са...

  • Колбасите на Карпениси
  • Чаят Велухи

Традиционен местен продукт е чаят Велухи (Sideritis), той е известен и като гръцки чай, но има още много наименования - влашки чай, чай Олимп, чай Велухи, чай Парнас, чай Делфи, а на о. Крит се нарича малотира. В България е известен като пирински, български или мурсалски чай. 

  • Мед от елховите гори

Ако имате място в багажа си обаче, задължително си вземете от местния мед от елховите гори.

Стикер

Любопитни факти

• Кодово название: Проходът Велухи, Velouchi Pass, Планината Велухи, Ски център Велухи, Βελούχι, Timfristos Road

23 км е дължината на трасето от Карпениси до Агия Триада.

• 1862 м е най-високата точка на седловината.

• 2192 м на такава височина достига черния път към най-високия връх Велухи.

• 2315 м е най-високият връх в планината (Велухи).  

Този черен път води до връх Велухи

Кърпеница - това е старото българско име на селището Карпениси. Това е отбелязано върху политически коректна и сравнителна историко-географска карта от 1828 г. и 1832 г., непосредствено преди създаването на съвременна Гърция, по времето на т. нар. гръцка война за независимост. 

• Марко Бочар, водач на гръцкото национално-освободителното движение, загива в битката при Кърпеница. Произходът на Марко е спорен. За баща му Кръстьо Бочар или Кицос Боцарис има теории, че е грък, албанец или българин. Кръстьо оглавява съпротивата на сулиотите срещу Али паша Янински, който създал държава, на практика автономна от Османската империя, с център Янина. Етническият произход на Кръстьо Бочар е обек на коментар в повестта „Гибелта на Сули“, където князът на албанците мирдити заявява следното пред гърка Фотос Тзавелас:

Той е българин, лично го познавам, нарича се Кръстьо Бочар. Не си присвоявайте прочутите мъже, като преиначавате техните имена."

Марко като водач на гръцката борба за независимост

• В Карпениси наистина можете да се почувствате като в Швейцария, дори ще откриете хотел, който носи името Елвейтие, старото име на Швейцария. Ако пък не сте почитател на историята, името може да ви впечатли като фен на метал музиката.

Камери в близост

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Проходът Велухи
8
Пътна настилка
10
Завои
7.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
4.5
Популярност и Слава
8
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.3 / 10

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Велухи
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Популярност и Слава
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


Допълнителни източници:

teaway.net

www.karpenissi.gr

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button