Без изходПланински проходиТрасетаТрасета в АзияТрасета в Япония
Актуално

69 обратни завоя до стратовулкана Иваки или „Tsugaru Iwaki Skyline“

(0 гласове)
От пътешествениците
Зареди маршрута

Цугару Иваки Скайлайн е платен път в Хиросаки, префектура Аомори, Япония, който ви изкачва в самото подножие на върха Иваки. Пътят се отличава със стръмен наклон и 69 обратни завоя, като достига 1247 метра н. в. при среден наклон от 8,66%, а в някои участъци наклонът достига 10%. Пътят завършва при 8-ма станция на връх Иваки, който представлява угаснал стратовулкан, след което до 9-та станция може да се продължи със седалков лифт. Tsugaru Iwaki Skyline се счита за един от най-атрактивните асфалтирани планински пътища в света. Както шосето, така и седалковият лифт се управляват и експлоатират от Iwaki Skyline, дъщерно дружество на Kōnan Bus Company.

Местоположение

Местоположение

Строителството на Tsugaru Iwaki Skyline започва през април 1958 г. Шосето отваря официално на 25 август 1960 г. Това е първият път, за който трябва да се плаща такса в префектура Аомори. През 1972 г. е добавен еднопосочен седалков лифт, който продължава изкачването към върха. През 1993 г. седалковият лифт е модернизиран, за да позволи двупосочно пътуване.

Произход на името на планината

Много преди пристигането на японците, остров Хокайдо и северът на остров Хоншу са били обитавани от местното население айну. Една от теориите е, че планината Иваки на езика на айну означава "обиталището на Бог" - Kamai Iwaki (カムイイワキ). А друга предполага, че "Иваки" идва от местния корен на думата за "скала".

Завои. Пътна настилка. Трафик

Архитектурата на пътя е пълна лудост. Той започва от магистрала Аджигасава, на 441 м н. в. Почти отсъстват прави отсечки, като изкачването продължава 9,3 км и за тази относително кратка дистанция трябва да залегнете в 69 фиби. Да не говорим за средния наклон, който вече споменахме, и близо 800-те метра денивелация, които преодолявате, за да стигнете до 8-ма станция. Почти всички фиби са перфектно симетрични и проектирани да ви обърнат на 90 градуса. Трасето завършва при лифтената станция и обширния паркинг, като много напомня задънения планинският път Джeбeл Джаис (Jebel Al Jais) в Обединените арабски емирства. Цугару Скайлайн също не е проход, а задънен път.

Планинският път Джeбeл Джаис (Jebel Al Jais). Най-доброто трасе в ОАЕ и на Арабския полуостров

Цялото трасе, разбира се, е с перфектен асфалт, а трафикът е контролиран и никога не се допуска много МПС-та, за да се избегнат инциденти. Таксата се плаща на входната арка (или тол портал), където - странно - не се допускат колоездачи. Да! Това е неприятна новина за нашите приятели велосипедистите, но пък за тях има специален ден.

Challenge Hill Climb Iwakiyama 2019

Редовни събития. Популярност и слава

Всяка година на пътя се провежда Challenge Hill Climb Iwakiyama - колоездачно изкачване с традиции от 2001 г.

Трябва да отбележим, че пътят е примамлив и за лонгбордистите. Те обаче трябва да се свържат с управата на пътя, за да получат разрешение за спускане. През 2017 г. Ред Бул провежда впечатляващо лонгборд спускане по трасето, за което събира най-добрите лонгбордисти от цял свят.

Обекти и логистика. Забележителности

По самото трасе няма обекти и забележителности, но пък ще се насладите на прелестната природа. В края на краищата обаче, пътят е създаден, за да води до обект и това е лифтът, който ви изкачва до върха на 9-та станция.

Такса (цените са в йени):

  • Мотоциклети: ¥ 1000 йени (около 15 лева)
  • Минивани и микробуси : ¥ 1500 йени
  • Кола със стандартен размер: 1800 йени
  • Мини автобус: ¥  4500 йени
  • Големи превозни средства (с повече от 30 души или с общо тегло над 8 тона): ¥ 7200 йени

Панорама

Пътят минава през вековни букови гори в ниското, а с увеличаване на надморската височина постепенно се разкрива шеметна гледка към протока Цугару и Японско море. От паркинга преди лифтената станция пред вас вече се открива цялата гледка към равнината Цугару, заедно с морето. От там се виждат също връх Гонгензаки, езерото Юсанко и дори нос Тапизаки (най-северния край на полуостров Цугару), а при добро време и съседния остров Хокайдо.

Бонуси

Отново в префектура Аомори се намира друго емблематично мото трасе със световна слава - това са снежните тунели на Товада, както и "Пътят с черешите", но тях ще опишем следващ път. Следвайте meteo-ride.com за още трасета.

Традиционни ястия около пътя

Кининару ринго

Тази традиционен японски сладкиш от префектура Аомори използва прочутия продукт на региона - ябълката Фуджи. Цялата ябълка се накисва в сироп, преди да се увие с многолистно тесто и да се изпече до златисто и хрупкаво. Сладкишът се произвежда в Хиросаки, но традиционно се свързва с цялата префектура Аомори.

 

Любопитни факти

Кодово название: Tsugaru Iwaki Skyline на англ., на японски 津軽岩木スカイライン, Tsugaru Iwaki Sukairain. Съществуват различни теории за произхода на името на връх Иваки.

10 км е дълго цялото трасе.

1247 м е най-високата точка на пътя.

•  1625 е висок връх Иваки.

•  Аомори е най-северната японска префектура на основния остров Хоншу, само префектура/остров Хокайдо се намира по-северно от нея.

• Флагът на град Хиросаки

•  Понта-кун така се казва официалният талисман на пътя Цугару Иваки. Той е енотовидно куче и е избран, за да напомня за тези животинки, които строителите на пътя срещали по време на изграждането му. Името Понта-кун е избрано след публично обсъждане. Въпреки названието, най-близките роднини на този животински вид са лисиците, а не американските еноти.

Снимка: wikimedia.org

 

69 - толкова са фибите.

От 1782 до 1783 г. вулканът Иваки е в период на интензивна активна дейност, като изригванията унищожават обработваемите полета в равнината Цугару. Последвалият глад намалява с близо една трета населението на острова.

100-те най-известни върха в Япония. Иваки попада в списъка на известната книга, публикувана през 1964 книга от писателя и планинар Кюя Фукада.

•  Айну са най-голямото етническо малцинство в Япония, наброяващо около 25 000 души, според последните данни. Айну се смятат за едни от първите заселници на японските острови, като за произхода им съществуват различни теории и предположения – според някои са дошли от Сибир, според други – от Тихоокеанския регион. Постепенно са изтласкани на север, много от тях живеят на остров Хокайдо, в руската територия Курили или на о. Сахалин. Характерни за айну са светлата кожа, по-високият среден ръст, както и европеидните черти.

Визов режим: Българските граждани имат право на краткосрочен (до 90 дни) безвизов престой в Япония, при условие че не извършват трудова или друг вид платена дейност.

Официален език: японски.

•  Местна валута:  ¥, йена.

•  Движението по пътищата е в лявата лента на пътното платно.

•  Гореща телефонна линия за предоставяне на туристическа информация: +81 50-3816-2787

 

Спешни телефони
110 – спешен телефон на полицията
118 – спешен телефон на Японската брегова охрана
119 – спешен телефон при пожар и за бърза помощ

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Устойчивост на климатичната прогноза. Кога да посетим района

Затворено през зимата - от началото на ноември до април. Ако времето позволява, от края на април до средата на октомври пътят е отворен от 8:00 до 17:00 часа.

Районът има студен влажен континентален климат, характеризиращ се с топло кратко лято и дълги студени зими с обилен снеговалеж. Средната годишна температура в Хиросаки е 10,1°C. Средногодишните валежи са 1357 мм, като най-влажният месец е септември. Температурите са най-високи средно през август, около 23,7°C, а най-ниски през януари, около -2,3°C.

69 обратни завоя или Tsugaru Iwaki Skyline
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Източници:

  • www.en-aomori.com
  • www.quora.com
  • en.wikipedia.org
  • www.tasteatlas.com

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button