3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходПланински проходиТрасетаТрасета в АзияТрасета в Япония
Актуално

69 обратни завоя до стратовулкана Иваки или „Tsugaru Iwaki Skyline“

(0 гласове)
От пътешествениците
Зареди маршрута

Цугару Иваки Скайлайн е платен път в Хиросаки, префектура Аомори, Япония, който ви изкачва в самото подножие на върха Иваки. Пътят се отличава със стръмен наклон и 69 обратни завоя, като достига 1247 метра н. в. при среден наклон от 8,66%, а в някои участъци наклонът достига 10%. Пътят завършва при 8-ма станция на връх Иваки, който представлява угаснал стратовулкан, след което до 9-та станция може да се продължи със седалков лифт. Tsugaru Iwaki Skyline се счита за един от най-атрактивните асфалтирани планински пътища в света. Както шосето, така и седалковият лифт се управляват и експлоатират от Iwaki Skyline, дъщерно дружество на Kōnan Bus Company.

Местоположение

Строителството на Tsugaru Iwaki Skyline започва през април 1958 г. Шосето отваря официално на 25 август 1960 г. Това е първият път, за който трябва да се плаща такса в префектура Аомори. През 1972 г. е добавен еднопосочен седалков лифт, който продължава изкачването към върха. През 1993 г. седалковият лифт е модернизиран, за да позволи двупосочно пътуване.

Произход на името на планината

Много преди пристигането на японците, остров Хокайдо и северът на остров Хоншу са били обитавани от местното население айну. Една от теориите е, че планината Иваки на езика на айну означава "обиталището на Бог" - Kamai Iwaki (カムイイワキ). А друга предполага, че "Иваки" идва от местния корен на думата за "скала".

Завои. Пътна настилка. Трафик

Архитектурата на пътя е пълна лудост. Той започва от магистрала Аджигасава, на 441 м н. в. Почти отсъстват прави отсечки, като изкачването продължава 9,3 км и за тази относително кратка дистанция трябва да залегнете в 69 фиби. Да не говорим за средния наклон, който вече споменахме, и близо 800-те метра денивелация, които преодолявате, за да стигнете до 8-ма станция. Почти всички фиби са перфектно симетрични и проектирани да ви обърнат на 90 градуса. Трасето завършва при лифтената станция и обширния паркинг, като много напомня задънения планинският път Джeбeл Джаис (Jebel Al Jais) в Обединените арабски емирства. Цугару Скайлайн също не е проход, а задънен път.

Планинският път Джeбeл Джаис (Jebel Al Jais). Най-доброто трасе в ОАЕ и на Арабския полуостров

Цялото трасе, разбира се, е с перфектен асфалт, а трафикът е контролиран и никога не се допуска много МПС-та, за да се избегнат инциденти. Таксата се плаща на входната арка (или тол портал), където - странно - не се допускат колоездачи. Да! Това е неприятна новина за нашите приятели велосипедистите, но пък за тях има специален ден.

Challenge Hill Climb Iwakiyama 2019

Редовни събития. Популярност и слава

Всяка година на пътя се провежда Challenge Hill Climb Iwakiyama - колоездачно изкачване с традиции от 2001 г.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Трябва да отбележим, че пътят е примамлив и за лонгбордистите. Те обаче трябва да се свържат с управата на пътя, за да получат разрешение за спускане. През 2017 г. Ред Бул провежда впечатляващо лонгборд спускане по трасето, за което събира най-добрите лонгбордисти от цял свят.

Обекти и логистика. Забележителности

По самото трасе няма обекти и забележителности, но пък ще се насладите на прелестната природа. В края на краищата обаче, пътят е създаден, за да води до обект и това е лифтът, който ви изкачва до върха на 9-та станция.

Такса (цените са в йени):

  • Мотоциклети: ¥ 1000 йени (около 15 лева)
  • Минивани и микробуси : ¥ 1500 йени
  • Кола със стандартен размер: 1800 йени
  • Мини автобус: ¥  4500 йени
  • Големи превозни средства (с повече от 30 души или с общо тегло над 8 тона): ¥ 7200 йени

Панорама

Пътят минава през вековни букови гори в ниското, а с увеличаване на надморската височина постепенно се разкрива шеметна гледка към протока Цугару и Японско море. От паркинга преди лифтената станция пред вас вече се открива цялата гледка към равнината Цугару, заедно с морето. От там се виждат също връх Гонгензаки, езерото Юсанко и дори нос Тапизаки (най-северния край на полуостров Цугару), а при добро време и съседния остров Хокайдо.

Бонуси

Отново в префектура Аомори се намира друго емблематично мото трасе със световна слава - това са снежните тунели на Товада, както и "Пътят с черешите", но тях ще опишем следващ път. Следвайте meteo-ride.com за още трасета.

Традиционни ястия около пътя

Кининару ринго

Тази традиционен японски сладкиш от префектура Аомори използва прочутия продукт на региона - ябълката Фуджи. Цялата ябълка се накисва в сироп, преди да се увие с многолистно тесто и да се изпече до златисто и хрупкаво. Сладкишът се произвежда в Хиросаки, но традиционно се свързва с цялата префектура Аомори.

 

Любопитни факти

Кодово название: Tsugaru Iwaki Skyline на англ., на японски 津軽岩木スカイライン, Tsugaru Iwaki Sukairain. Съществуват различни теории за произхода на името на връх Иваки.

10 км е дълго цялото трасе.

1247 м е най-високата точка на пътя.

•  1625 е висок връх Иваки.

•  Аомори е най-северната японска префектура на основния остров Хоншу, само префектура/остров Хокайдо се намира по-северно от нея.

• Флагът на град Хиросаки

•  Понта-кун така се казва официалният талисман на пътя Цугару Иваки. Той е енотовидно куче и е избран, за да напомня за тези животинки, които строителите на пътя срещали по време на изграждането му. Името Понта-кун е избрано след публично обсъждане. Въпреки названието, най-близките роднини на този животински вид са лисиците, а не американските еноти.

Снимка: wikimedia.org

 

69 - толкова са фибите.

От 1782 до 1783 г. вулканът Иваки е в период на интензивна активна дейност, като изригванията унищожават обработваемите полета в равнината Цугару. Последвалият глад намалява с близо една трета населението на острова.

100-те най-известни върха в Япония. Иваки попада в списъка на известната книга, публикувана през 1964 книга от писателя и планинар Кюя Фукада.

•  Айну са най-голямото етническо малцинство в Япония, наброяващо около 25 000 души, според последните данни. Айну се смятат за едни от първите заселници на японските острови, като за произхода им съществуват различни теории и предположения – според някои са дошли от Сибир, според други – от Тихоокеанския регион. Постепенно са изтласкани на север, много от тях живеят на остров Хокайдо, в руската територия Курили или на о. Сахалин. Характерни за айну са светлата кожа, по-високият среден ръст, както и европеидните черти.

Визов режим: Българските граждани имат право на краткосрочен (до 90 дни) безвизов престой в Япония, при условие че не извършват трудова или друг вид платена дейност.

Официален език: японски.

•  Местна валута:  ¥, йена.

•  Движението по пътищата е в лявата лента на пътното платно.

•  Гореща телефонна линия за предоставяне на туристическа информация: +81 50-3816-2787

 

Спешни телефони
110 – спешен телефон на полицията
118 – спешен телефон на Японската брегова охрана
119 – спешен телефон при пожар и за бърза помощ

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Устойчивост на климатичната прогноза. Кога да посетим района

Затворено през зимата - от началото на ноември до април. Ако времето позволява, от края на април до средата на октомври пътят е отворен от 8:00 до 17:00 часа.

Районът има студен влажен континентален климат, характеризиращ се с топло кратко лято и дълги студени зими с обилен снеговалеж. Средната годишна температура в Хиросаки е 10,1°C. Средногодишните валежи са 1357 мм, като най-влажният месец е септември. Температурите са най-високи средно през август, около 23,7°C, а най-ниски през януари, около -2,3°C.

69 обратни завоя или Tsugaru Iwaki Skyline
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Източници:

  • www.en-aomori.com
  • www.quora.com
  • en.wikipedia.org
  • www.tasteatlas.com

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button