HondaДАКАРЕндуроЛюбопитноРетро хроники
Актуално

Honda Africa Twin от 1989, продадена за 37 хиляди долара

Култова Honda XRV650 с музейна стойност достигна близо 40 бона на търг, разпространи новината американският сайт advpulse.

Колко бихте платили за „чисто нова“ Африка XRV650 от 1989 с нищожен пробег? Ако въобще извадите късмет да намерите такава, защото тези екземпляри, обозначени като модел RD-03, са преките потомци на спечелилия Дакар NXR750 на Honda. Той доминираше в пустинята в края на 80-те и съответно моделът е високо ценен от колекционерите.

Какво ще кажете за 37 000 долара? Това е цената, която достигна този RD-03 на сайта за търгове Bring a Trailer

Но преди да побързате да „развържете“ вашата стара Африка с надеждата да изкарате добри пари, трябва да знаете, че този конкретен RD-03 е „чисто нов“ в пълния смисъл на думата. Той има навъртени три километра на километража си и никога не е запалван. Включва оригиналното ръководство за употреба, пълна документация, комплект инструменти и резервна рамка за регистрационна табела.

Tрите километра са навъртeни при местенето му из складове и изложбени зали. През 2019 цилиндрите са смазани и двигателят е прегледан цялостно, като състоянието му е изрядно. Мотоциклетът е съхраняван без гориво в него и спирачките и електрониката работят като нови. Вероятно няма друг такъв RD-03 в целия свят.

През 1989 г. моторът е закупен нов от японски колекционер и остава в Япония в частен музей в продължение на 30 години. През 2019 г. е продаден на търговец в САЩ в щата Вашингтон, от когото е купен, за да бъде изложен като експонат в малък авто клуб в Джорджия. Там лъскавата Африка била изключително популярна сред почитателите на Honda.

„Беше голям хит сред членовете в моя клуб! Това е един невероятен мотоциклет откъдето и да го погледнеш, а е и изключително рядък“, споделя настоящият продавач.

Всички модификации на Africa Twin са супер, но първите модели са наистина специални. Те са сглобявани в Honda Racing Corporation (HRC), подразделението на Honda за състезателни мотоциклети, а не на поточната линия, като по-късните модели. Машините на HRC се придържат възможно най-близо до дизайна и философията на спечеления Дакар през 1986 г. NXR750 и на практика са негови легални серийни реплики за ежедневно ползване.

Източник и снимки: advpulse.com

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers
Стикери от Емблематични Мото Трасета

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button