ТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите

Katara Pass (Metsovo Pass) – затвореният проход, оставен на благосклонността на природата

    

(1 глас)
Оценка от мото пътешествениците


Местоположение

Катара (Мецово) пас е разположен в планинската верига Пинд в северна Гърция. Условно казано се намира между град Мецово (Metsovo) и село Паная, Малакаси (Panagia, Malakasi, Trikala), но абсолютно точното му положение е: 7.2 км. северно от Мецово и 3.5 км. западно от Паная. Дължината на трасето е 20 километра. Най-високата му точка е на 1705 м. надморска височина.

Състояние 

Из интернет пространството се твърди, че Катара пас е един от най-опасните пътища в Гърция, а и в Европа. Това, разбира се, е субективно понятие.

До появата на магистралата Egnatia-Odos, Катара пас е бил основно пътно трасе. Тогава по прохода фучаха тирове с прицепи, които едва взимаха завоите. Целият този трафик се насочваше към големия порт на Игуменица. Сега магистралата е поела трафика и с времето проходът е станал все по-малко използваем и, съответно, все по-малко обслужван и поддържан. През ноември 2011 година проходът официално е затворен за ползване. По принцип и от двете му страни има бариери и предупредителни знаци за опасност. Но понякога от страната на Паная бариерите биват отстранявани, а пък тази откъм Мецово обхваща само едната лента и е лесно да се премине. Тоест авантюристите, които искат да видят колко пък толкова е страшен и опасен Катара пас, спокойно могат да го направят. Но само в летни условия! През снежния период проходът не се почиства и би било неразумно да се рискува да се преминава през него.

Пътна настилка

Настилката на Катара пас е разнородна – от съвсем добри участъци, до изровена настилка, свлачища, пропадания на едната лента или цялото пътно платно и много, много дупки и пукнатини. Състоянията се редуват непредсказуемо и е крайно препоръчително придвижването да се извършва с изострено внимание, за да няма изненади. След изоставянето на пътя, природата сериозно се е заела да си върне своето – банкетите са обрасли и растителността бавно и търпеливо “изяжда” асфалта.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Панорама

Катара пас не може да се похвали със “спиращи дъха” гледки,  тъй като почти изцяло преминава през гористи местности. Но все пак природата е доста красива. Най-хубавата гледка от прохода е към град Мецово.

[images_grid auto_slide=“no“ auto_duration=“1″ cols=“three“ lightbox=“yes“ source=“media: 20047,20051,20055″][/images_grid]

Популярност и слава

Преди пускането на магистралата шосето бе култово! На върха табелката бе осеяна с лепенки на преминаващи мотоциклетисти и колоездачи. Лепяха дори и тираджиите, за които бе гордост, че са успели да усучат 35-тонните си машини по тия сокаци. Сега мястото все повече и повече потъва в забвение, но това носи нещо положително със себе си… Нали ние, мотоциклетистите, постоянно се оплакваме от трафика – ето едно красиво място за каране в планината Пинд, където няма да има никой, освен вие и още някой друг мотоциклетен или вело ентусиаст.

Обекти и логистика (забележителности, места за настаняване, отбивки)

Град Мецово – старовремският площад, калдъръмените улици, каменните чешми и по-възрастните жители, които са облечени в традиционни носии и говорят на влашки диалект, носят автентична атмосфера, която привлича посетители целогодишно. Има етнографски музей, парк, в който се отглеждат представители на всички видове растителност от планините Пинд, художествена галерия и няколко древни църкви и манастири.

В Мецово има много места за отсядане и много заведения. Също така има и много местни производители на месни и млечни продукти, чиято стока се слави като вкусна, автентична и качествена. Най-известните местни сирена са мецовоне и мецовела.

Мецово е и популярна зимна дестинация, тъй като около него има цели три ски центъра.

[review]
Katara Pass/Metsovo Pass
7
Пътна настилка
5
Завои
5.5
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
10
Популярност и Слава
6
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

Свързани статии

Back to top button