3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
ТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите

Katara Pass (Metsovo Pass) – затвореният проход, оставен на благосклонността на природата

    

(1 глас)
Оценка от мото пътешествениците


Местоположение на Катара

Катара (Мецово) пас е разположен в планинската верига Пинд в северна Гърция. Условно казано се намира между град Мецово (Metsovo) и село Паная, Малакаси (Panagia, Malakasi, Trikala), но абсолютно точното му положение е: 7.2 км. северно от Мецово и 3.5 км. западно от Паная. Дължината на трасето е 20 километра. Най-високата му точка е на 1705 м. надморска височина.

Състояние 

Из интернет пространството се твърди, че Катара пас е един от най-опасните пътища в Гърция, а и в Европа. Това, разбира се, е субективно понятие.

До появата на магистралата Egnatia-Odos, Катара пас е бил основно пътно трасе. Тогава по прохода фучаха тирове с прицепи, които едва взимаха завоите. Целият този трафик се насочваше към големия порт на Игуменица. Сега магистралата е поела трафика и с времето проходът е станал все по-малко използваем и, съответно, все по-малко обслужван и поддържан. През ноември 2011 година проходът официално е затворен за ползване. По принцип и от двете му страни има бариери и предупредителни знаци за опасност. Но понякога от страната на Паная бариерите биват отстранявани, а пък тази откъм Мецово обхваща само едната лента и е лесно да се премине. Тоест авантюристите, които искат да видят колко пък толкова е страшен и опасен Катара пас, спокойно могат да го направят. Но само в летни условия! През снежния период проходът не се почиства и би било неразумно да се рискува да се преминава през него.

Пътна настилка

Настилката на Катара пас е разнородна – от съвсем добри участъци, до изровена настилка, свлачища, пропадания на едната лента или цялото пътно платно и много, много дупки и пукнатини. Състоянията се редуват непредсказуемо и е крайно препоръчително придвижването да се извършва с изострено внимание, за да няма изненади. След изоставянето на пътя, природата сериозно се е заела да си върне своето – банкетите са обрасли и растителността бавно и търпеливо “изяжда” асфалта.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Панорама

Катара пас не може да се похвали със “спиращи дъха” гледки,  тъй като почти изцяло преминава през гористи местности. Но все пак природата е доста красива. Най-хубавата гледка от прохода е към град Мецово.

[images_grid auto_slide=“no“ auto_duration=“1″ cols=“three“ lightbox=“yes“ source=“media: 20047,20051,20055″][/images_grid]

Популярност и слава

Преди пускането на магистралата шосето бе култово! На върха табелката бе осеяна с лепенки на преминаващи мотоциклетисти и колоездачи. Лепяха дори и тираджиите, за които бе гордост, че са успели да усучат 35-тонните си машини по тия сокаци. Сега мястото все повече и повече потъва в забвение, но това носи нещо положително със себе си… Нали ние, мотоциклетистите, постоянно се оплакваме от трафика – ето едно красиво място за каране в планината Пинд, където няма да има никой, освен вие и още някой друг мотоциклетен или вело ентусиаст.

Обекти и логистика (забележителности, места за настаняване, отбивки)

Град Мецово – старовремският площад, калдъръмените улици, каменните чешми и по-възрастните жители, които са облечени в традиционни носии и говорят на влашки диалект, носят автентична атмосфера, която привлича посетители целогодишно. Има етнографски музей, парк, в който се отглеждат представители на всички видове растителност от планините Пинд, художествена галерия и няколко древни църкви и манастири.

В Мецово има много места за отсядане и много заведения. Също така има и много местни производители на месни и млечни продукти, чиято стока се слави като вкусна, автентична и качествена. Най-известните местни сирена са мецовоне и мецовела.

Мецово е и популярна зимна дестинация, тъй като около него има цели три ски центъра.

[review]
Katara Pass/Metsovo Pass
7
Пътна настилка
5
Завои
5.5
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
10
Атрактивност
6
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Свързани статии

Back to top button