3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Зимни мото пътешествияЛюбопитноМото героиМото пътешественициМото туризъмРекордиФАКТИ

Рекорд на Yamaha Ténéré 700 в Андите – Жири Зак достигна до 6501 метра!

Швейцарецът Жири Зак постави нов рекорд за достигната надморска височина с двуцилиндров мотоциклет, подобрявайки рекорда на професионалния състезател и посланик на Yamaha Tenere – Пол Тарес.

Жири подобри съществуващия рекорд с близо 400 метра, достигайки 6501 със своето Тенере в чилийските Анди.

Преди него Пол Тарес за първи път премина границата от 6000 метра в категорията тежки двуцилиндрови мотоциклети през март 2022 г. Той се бори здраво и стигна 6157 метра, използвайки допълнителен кислород, носен в бутилка на гърба му.

Тук идва още по-впечатляващия факт – освен че надмина Тарес с 344 метра, Жири Зак го прави без помощта на допълнителен кислород!

Снимка: Жири Зак

Зак разказва за епичното си постижение пред немското списание Motorrad Magazine:

„На надморска височина от 5500 метра разполагате с половината кислород, който имате на морското равнище в Сантяго! Човешкото тяло, както и мотоциклетът, губят силата си, гадното е, че теглото на тялото и това на превозното средство остават същите. От една точка нататък всичко се усеща три пъти по-тежко!“.

Снимка: Жири Зак

Преди 3 години петима немски мотоциклетисти се опитаха да поставят същия рекорд с 5 базови Honda Africa Twin, но опитът им бе в още по-сурова и дива форма. Надсловът на тяхното начинание бе: „От нула до 6000 метра!“.

Залогът бе изкачването да започне от Тихия океан, тоест от нула метра надморска височина, и да достигнат 6000 метра за 24 часа, без ездачите да се аклиматизират към промяната във височината!

От 5-те двуцилиндрови Африки две бяха с DCT, като и двете отказаха на 5500 метра поради технически проблеми. Другите трима ездачи се отказаха на 5901 метра заради обилен снеговалеж.

Карта на „От нула до 6000 метра“ / Снимка: motorradonline.de

Швейцарецът Жири Зак е ендуро състезател и вече има зад гърба си редица екстремни височинни рекорди, но с едноцилиндрови машини. Той държи рекорда от 6640 м н. в. за двуколесно, който документира през февруари 2020.

Зак отдавна върви уверено по стъпките на легендата и доайен на височинните рекорди – японският мотоприключенец Шинджи Казама, който дръзва да кара над 6000 метра още през 80-те години.

Модификациите по Тенерето

Зак признава, че със стандартна версия на Yamaha Tenere това постижение би било невъзможно. В сътрудничество с Rüegg Motos в Цюрих той създава мотоциклет, който се различава значително от стандартния модел Тенере. Теглото е намалено, производителността е леко увеличена, а шасито е значително модифицирано.

Снимка: Жири Зак

Колко струва експедицията?

На този въпрос Жири отговаря:

Подготовката у дома, полетът, изпращането на Ténéré до Чили, последващият транспорт на цялото оборудване от пристанището до Сантяго и след това още 1000 км до пустинята Атакама, както и цената на базовия лагер възлизат на около 12 000 евро. Не са включени самият мотоциклет и облеклото. Затова имах спонсори, на които съм благодарен от сърце. 

Ténéré 700 ми беше предоставен от Rüegg Motos, Цюрих. Мотоциклетните облекла от Acerbis бяха спонсорирани от магазина за мотоциклетни резервни части Motoactive, слънчевите очила от Mirage Swiss Spirit, а ендуро очилата от Powerbike.

Източник: www.motorradonline.de

Шинджи Казама – първият покорил полюсите с мотоциклет и достигнал 6005 м на Еверест с двуколесно

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button