3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
EnergicaЕлектрически мотоциклетиМото пътешественициМото туризъмМотоциклети

Египтянин постави нов световен рекорд за най-дълго пътуване с електрически мотоциклет

Екологичен активист и запален мотоциклетист Али Абдо, който преди време нашумя с най-дългото пътуване с електрически мотоциклет за 24 часа, постави нов световен рекорд. И този път той влиза в Гинес с постижение на ел. байк. Али измина 12 749 километра за 30 дни през Египет, между 10 октомври до 8 ноември 2022 г., наричайки пътешествие си “The Ride to COP27 ”.  

На 8.11 Абдо пристигна на 27-ата конференция на ООН за изменение на климата в Шарм Ел-Шейх, по-известна като COP27. Целта, която си бе поставил, бе да повиши информираността на младите египтяни за измененията на климата. Пътешествието си Али осъществява със своята Energica EVA EsseEsse9, с която постави и предишния си световен рекорд през 2021 година. 

Абдо и неговият екип се подготвяха за проекта Ride to COP27 повече от година. По време на пътуването той посещава много университети, училища, спортни клубове — различни места, където може да разговаря с местната младеж и да популяризира темата за изменението на климата. 

“Чакам по няколко часа на ден, докато заредя мотора си при всеки подходящ източник, който мога да намеря – газови станции, джамии, училища, други подобни. Отнема три до четири часа за зареждане. И така, докато чакам мотора, говоря с хората.”

Ще намерите името на Абдо в базата данни на рекордите на Гинес срещу още един рекорд, постигнат със същия EsseEsse9. На 27 септември 2021 г. Абдо изминава най-голямото разстояние, пропътувано с електрически мотоциклет за 24 часа – 919,87 километра.  

Какво следва за електрическия авантюрист? Той и неговият екип вече са заети да планират каране до COP28 другата година. Следващата глобална конференция за изменението на климата, която трябва да се проведе в Обединените арабски емирства, ще означава още по-дълго пътуване за Абдо.

Губернаторът на Луксор с Али в парка Ел-Хебел. Али ангажира местната общност да засади 100 дървета в района.

Той ще тръгне от Египет, разбира се, оттам ще се насочи през Йордания, Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн, Кувейт и Оман по пътя за ОАЕ. Тогава Али ще се опита да регистрира нов световен рекорд – този път за най-голям брой страни, посетени на електрически мотоциклет за едно пътуване. 

С това Али Абдо ще измести италианката Мириям Орланди, която през 2020 успя да премине през 6 страни при пътуването си до Норкап със своя Zero.


Източници:

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
  • topcarnews.net
  • www.rideapart.com
  • снимки: facebook Ali Abdo

Energica представи Experia с автономия от 400 км (видео)

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button