събота, 29/02/20

Информационен портал за мото туризъм
expo 20
Italia Motors с атрактивни премиери и дизайнерски машини

Italia Motors с атрактивни премиери и дизайнерски машини

Italia Motors с атрактивни премиери и дизайнерски машини

Със сигурност един от най-внушителните щандове на изложението Moto Expo 2020 ще бъде щанда на Italia Motors. За това говори фактът, че компанията е представител на най-големият производител на мотоциклети в Европа – Piaggio Group. Под знамето на групировката са няколко атрактивни и изискани марки – от скутери до спортни и турър машини.


Традиционното изложение Moto Expo 2020 за втора поредна година ще бъде в обновената зала Асикс Арена (бивша зала Фестивална) от 20 до 24 март 2020 г. То е организирано от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), съвместно с утвърдения им дългогодишен партньор – “Експо Тим” ООД.

Vespa

Italia Motors подготвя няколко изненади и атрактивни премиери. Започваме с легендарните скутери Vespa, най-продаваните у нас. Ще видим машини, които имаха премиера само преди няколко месеца на изложението EICMA 2019 в Милано. Миналата година за първи път видяхме Vespa Elettrica. Сега обаче тя идва като произведение на изкуството с най-високо технологично съдържание. Ако предишната оригинална Vespa Elettrica бе създадена за чисто градска употреба и следователно хомологизирана като мотопед, с максимална скорост от 45 км/ч, то новата Vespa Elettrica вече е по-бърза и развива 70 км/ч.

Скутерът е безшумен, екологичен, иновативен и още по-мощен, плод на опита на групата Piaggio със захранващия блок и литиево-йонната батерия. Vespa Elettrica вече може да измине до 100 км, а в режим Power – до 70 км. Батерията запазва размера и теглото на оригиналната версия, но е модифицирана, за да осигури по-висока непрекъсната мощност, което също се подпомага от подобрения в софтуера за управление на електродвигателя. Сърцето на Vespa Elettrica е електрически агрегат, способен да осигурява непрекъсната мощност от 3,6 кВт, максимална мощност от 4 кВт и въртящ момент от над 200 Нм.

Vespa Elettrica има ефективна система за възстановяване на кинетична енергия (KERS), която я зарежда във фазите на забавяне. Литиево-йонната батерия се зарежда напълно за 4 часа с напрежение 220 V.

Другите специални издания на Vespa, които видяхме и миналата година в Милано, също са доста атрактивни. Една от тях бе Vespa Primavera Sean Wotherspoon – специално, лимитирано издание, което дава израз на цялата творческа енергия както на Vespa, така и на Шон Уотърспун. Той е една от изгряващите звезди на младежката мода в САЩ – безкрайно любопитен, експериментатор по отношение на модата и цвета и поклонник на уличната култура. Vespa Primavera Sean Wotherspoon ще бъде наличен през тази година в избрана мрежа от дилъри в класическите двигателни мощности от 50, 125 и 150 кубика.

Две версии – Vespa Sprint и Vespa GTS Super Racing Sixties са посветени на скоростта, състезанията и битките на пистата през 60-те години. Това е легендарен период в историята на състезанията и мотоциклетизма. Чисто новите жълти и червени графики изпъкват на съответно зеленото и бялото шаси. Тези най-характерни модели на Vespa ще видим със следните кубатури – Sprint с 50, 125 и 150 куб. см и GTS Super с 125 и 300 куб. см.

Piaggio Group отново работи в сътрудничество  с (RED) като представя и Vespa Primavera 125 (RED). Тя се задвижва от модерен 125-кубиков четиритактов едноцилиндров i-get двигател, с въздушно охлаждане и оборудван с електронно впръскване и разпределение на 3 клапана.

Piaggio

Докато като сме на вълна скутери, да споменем още една знакова машина – Piaggio Medley. Това е скутер, който комбинира гъвкавостта характерна за градски скутер и динамиката на високите гуми с комфорта и товароносимостта на по-голям GR модел. Промените по модела са изключително много, но основната промяна е, че мощността на 125-кубиковия двигател с водно охлаждане е увеличена значително от 11 к.с. на 15 к.с. Това позволява значително по-широко приложение на модела, както в града, така и извън него. Изцяло променена е предна част с ново по-ергономично кормило, нов LED фар и иновативен дигитален LCD клъстър с възможност за следене на редица показатели.

Мултимедийната система Piaggio MIA (като стандартна опция на S версията) свързва смартфона ви с превозното средство и управлява обаждания, гласови команди и музика. А USB портът в предната жабка дава възможност за зареждане на телефона. Системата „Start & Stop“, която може да бъде изключена във всеки един момент, намалява средния разход на гориво. Двуканалният ABS също е компонент на скутера, който често се среща само при по-големи и мощни скутери на пазара.

Aprilia

Но все пак да вдигнем малко скоростта. Това ще стане с новите модели на Aprilia. Историята на Aprilia винаги е била свързана с инициалите RS. Те винаги са отразявали спортното наследство в мотоциклетите от Ноале. Завръщане към двигателита със среден капацитет, подкрепен с технология и електроника от Aprilia Racing. Първият представител на тази нова ера е Aprilia RS 660.

Aprilia RS 660 е отговор на нуждите на новите поколения, които търсят забавление, удовлетворение и лесни за управление мотоциклети, които могат да те развълнуват, както на пътя, така и на пистата. Моторът изпъква със своя стил и форми, носещи успешните белези на Aprilia. Дизайнът е иновативен, усъвършенстван, автентично спортен.  Личат и белезите на RSV4.

Новата ера започва за Aprilia с въвеждането на нов тип двигател, който ще оборудва пълна гама от нови мотоциклети. Надлъжният 660-кубиков двуцилиндров двигател е от последно поколение, отговарящ на стандарта Euro 5. Той произлиза от предния ред на V4-ката на TUONO 1100. Двигателят е със 100 к.с. и има отлично съотношение тегло/мощност, което е сред най-добрите в класа си. Цялостната окомплектовка, комбинирана с бързо и леко шаси, придава на RS 660 динамичен характер.

Другата сериозна машина произлиза от проекта RSV4. Той преследва ясна цел: да бъде най-добрият и бърз безкомпромисен супербайк, най-близък до състезателните мотоциклети Aprilia. Затова Aprilia RSV4 1100 Factory има изключителна производителност в съчетание със състезателна рамка, окачване и първокласна електронна система за контрол, като към това е добавено и полуактивното окачване Öhlins. Да не говорим за мощта на машината – 217 к.с. при 13 200 об/мин. Максималният въртящ момент има увеличение от 10% в целия оборотен диапазон. Двигателят с обем 1000 куб. см. достига максимална стойност от 122 Нм при 11 000 об/мин.

Естествено, в семейството мотоциклети Tuono V4 на Moto Expo 2020 ще видим Tuono V4 1100 RR – един от най-ефективните и най-бързи мотори в сегмента, както и ексклузивната версия Tuono V4 1100 Factory.

Moto Guzzi

Другата марка, представена от Italia Motors у нас е легендарната Moto Guzzi. Мотоциклетите, родени на брега на езерото Комо, имат изненадващ успех. Особено V85 TT Travel. Първото класическо ендуро на пазара, представя своята Travel версия, готова за пътешествия, благодарение на специализираното си оборудване. Това са по-висока туристическа слюда с площ 60% по-голяма от стандартната и два куфара от пластмасови и алуминиеви елементи с големина 37 л десния и 27.5 л левия. Двигателят на мотоциклета е напречен 90° V-twin, два клапана на цилиндър с обем 853 куб. см, мощност 80 к.с. при 7750 об/мин. и  въртящ момент от 80 Нм при 5000 об/мин.

Piaggio Group завзема нов пазарен дял благодарение на MOTO GUZZI V85TT

Moto Guzzi V7 Racer е най-спортният член на гамата V7. Създаденият през 2010 г. модел еволюира през 2015 и 2017 г., а тази година преоткрива себе си. На пръв поглед дизайнът на новия Moto Guzzi V7 III Racer 10th Anniversary не се различава от предходните свои версии, но всеки нов елемент е внимателно подбран и поставен на своето място. Във V7 III Racer е интегриран преден обтекател, който диктува автентичния му café racer стил, а червените графики, ярко подчертават спортния му характер.

Четете още за Moto Guzzi V7 III Racer 10th Anniversary 

Moto Guzzi V7III Racer с нова визия за 10-тия си рожден ден

Със спортна визия е и Moto Guzzi V7 III Stone S. В 99-годишната история на марката моделното обозначение “S” предизвиква спомени за спортните модели от 70-те години. Това е единственият член на гамата за 2020, който ще се произвежда в точно определен брой – 750, стойност която очевидно насочва към легендарната кубатура на модела.

Mondial

Благодарение на Italia Motors миналата година на нашия пазар стъпи и марката FB Mondial. Тази марка се възроди през 2015 г., след като в средата на ХХ век отбеляза страхотни успехи на пистата и извън нея. След две години на проектиране, през 2016 г. Hipster 125 и Hipster 300 се превърнаха в реалност. Моделът представлява завръщане към славното минало и към хипстърското движение, което е толкова определящо за марката до 60-те години. Moto Expo 2020  ще посрещне моделната гама на FB Mondial – HPS 125, HPS 300, както и новия модел Pagani 300. Последният е с двигател с мощност 17 кВт при 8500 об/мин. и въртящ момент от 22,5 Нм при 6500 об/мин.

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts