EnergicaЕлектрически мотоциклетиМотоциклетиПремиери

Energica представи Experia с автономия от 400 км (видео)

Ако се интересувате от електрическа мобилност на две колела и не сте чували за Energica, тази информация може да е интересна за вас.

Energica Motor Company произвежда електрически спортни мотоциклети вече 10-тина години от централата си в Модена, Италия – екзотика в сърцето и дома на Ferrari, Lamborghini, Pagani и Maserati.

Energica е създадена като дъщерно дружество на CRP Group, които са световноизвестни доставчици на състезанията във Формула 1 и специалисти в компютърното подпомагане, проектиране и инженеринг. През 2022 г. Energica беше приватизирана от Ideanomics, които имат 72,42% дял в компанията. А главен изпълнителен директор е Ливия Чеволини, чието семейство запазва 17,62% от акциите.

Днес Energica може да се похвали с изключително успешна тригодишна история като единствен производител на състезателни мотоциклети за клас Moto E и е един от най-успешните производители в света на електрическите мотоциклети.

Тази седмица Energica вдигна летвата за електрическите мотоциклети с пускането на може би най-способния и специално създаден за туристически пътувания – Energica Experia.

Турингът е най-добрият тест за електрически мотоциклети по очевидни причини. Дългите разстояния, които трябва да измине, голямата предна площ, създаваща по-голямо въздушно съпротивление, допълнителното тегло и голямото разнообразие от пътни условия са обратно пропорционални на пробега на всяко електрическо превозно средство и най-вече на електрическите мотоциклети.

Интригуващ е начинът, по който инженерите на Energica са направили батерията по-лека, като същевременно има повече капацитет.

В зависимост от това къде карате Experia, можете да очаквате обхват от 209 км (за езда по магистрала) до 418 км (за градско каране). Това със сигурност все още не е достатъчно, но е впечатляващо. За сравнение, LiveWire на Harley-Davidson предлага само 234 км градски обхват. Другият основен играч при ел мотоциклетите – Zero SR/S предлага максимален градски обхват от 323 км, но пък е по-лек.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Поне на хартия Energica ще разполага с по-добра автономия от двата си основни конкурента.

И имайте предвид, че високото „градско“ число идва, когато електрическото превозно средство регенерира батерията при движение по инерция и при спиране, което означава, че при завои и по-честа употреба на спирачката, това може също да ви даде още по-дълъг обхват, отколкото високия разход по магистрала.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Новата батерия също така е разположена ниско в шасито, което подобрява управлението при ниска скорост на Experia. Освен това има функция за заден ход при паркиране. 

Батерията на Experia се зарежда до 80% за 40 минути със зарядно от тип 3.

Обнадеждаваща новина е, че ако карате по панорамни пътища вероятно ще имате достатъчно заряд, за да стигнете крайната точка в хотела, където да заредите мотора на 120V, тип 1, опция, известна още като зареждане от стена. Има също и възможност за зареждане от тип 2 – 240V.

Снимка: Energica Motor Company

Мощността на машината е 102 конски сили, а въртящият момент 115 Нм. Мотоциклетът обаче си остава чисто шосеен с нисък просвет и конфигурация от 17-ки джанти и стандартен ход на окачването от 150 мм.

Това означава, че е добре да го държите далеч от черни пътища и че е необходим сериозен скок в технологията, за да бъде създаден идеалният адвенчър туринг мотоциклет. Спирачките пък са страхотни и са Brembo с 330 мм отпред и 240 мм отзад, допълнени от инерционен измервателен модул на Bosch (IMU).

Expiria обаче все още остава сравнително тежка със своите 260 кг, заради батерията.

Все пак виждаме машината като сериозна стъпка напред в развиването на електрическите технологии за туристическо ползване, макар че в България все още сме далеч заради липсата на мрежа от зарядни станции.

Както знаете, в САЩ и най-вече в Северна Европа мотоциклетните туристически пътувания стават все по-чести, благодарение на богатата мрежа от зарядни станции. Мото пъшественичката Мириам Орланди вече стигна Нордкап с Zero SR/S през 2020 г.

Цената на Energica Experia е 25 880 долара. Като официалната премиера на машината вероятно ще е на родна земя през късната есен на тази година на мото изложението в Милано.

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button