ВидеоЛюбопитно

Кенан Софуоглу летя с Kawasaki H2R и по моста Чанаккале 1915 (Видео)

Турските състезатели от световния супербайк Кенан Софуоглу и Топрак Разгатлиоглу се изправиха един срещу друг по най-дългия висящ мост в света – Чанаккале 1915. Това стана 2 дни преди откриването на моста на 19 март.

Организаторите на събитието получиха специално разрешение за надпреварата, а състезателите на практика станаха първите преминали по моста. Преминали е доста меко казано, защото те летяха със супер бързите си машини.

Също както при последната си „състезателнапроява на мост през 2016 г, петкратният световен шампион от WorldSBK, Софуоглу, беше на две колела, карайки пистовото Kawasaki H2R, докато младото му протеже Разгатлиоглу подкара 1000-те коня на Ferrari SF90.

Състезанието се проведе на прав участък от 2000 метра от общо 4600-те метра на висящия мост. И макар това да звучи като доста проста задача, както ще видите от видеото по-долу, опитомяването на създаденото за писта Kawasaki H2R и 310-те му конски сили се оказа най-голямото предизвикателство за Софуоглу.

След старта турският ас даде здраво газ, полагайки доста усилия, за да задържи предницата на земята и мотора под контрол. След няколко подскоци и залюлявания, шасито и двигателят на мотора сработиха в синхрон и изстреляха Софуоглу покрай Ferrari-то с 1000 к. с. за 600 хиляди евро.

Това е втората изява на Софуоглу на известните мостове около Истанбул, след като бившият ас на WorldSBK постигна максимална скорост от 400 км/ч с Kawasaki H2R на моста Осман Гази през 2016 г. След състезанието Софуоглу сподели, че целият сценарий е бил замислен, планиран и изпълнен за по-малко от 24 часа.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Софуоглу е нещо повече от мото състезател в Турция, той е една от най-известните спортни звезди на страната. След първата си изява на моста Осман Гази, Софуоглу се насочва към политиката и през 2018 г. и  е избран за депутат от провинция Сакария.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Симеон Кръстев

Мотоциклетен ентусиаст и пътешественик. Автор и преводач на материали в сайта. Обича високите скорости, пътешествия до непознати места и природата. Любител планинар и автор на блога Simeon Travel Space.

Свързани статии

Back to top button