ВидеоМега проектиМЕТЕОПътна обстановка
Актуално

Мега мостът „Чанаккале 1915“ може да бъде завършен предсрочно

Наскоро турският министър на транспорта Адил Караисмайлоглу обяви, че мостът „Чанаккале 1915 г.“ над Дарданелите, който се изгражда в момента, може да бъде пуснат в експлоатация предсрочно. Първоначалният план бе той да бъде открит през 2023 година, когато се навършват точно 100 години от основаването на Турската република.

Трансконтиненталният мост ще бъде най-дългият висящ мост в света или по-точно мостът с най-дълго разстояние между кулите. Разстоянието между тях ще е 2023 метра – точната година на 100-годишния юбилей. Височината на кулите също е символична – тя е 318 метра. Това число е в чест на грандиозната победа на турската армия над британската в битката при Галиполи на 18-ти март 1915 година.

Това е една от най-важните победи на Турция. Великобритания и Франция претърпяват неочаквано поражение в този ден, докато се опитват да пресекат пролива Галиполи с военни кораби, за да окупират Истанбул.

Цялата тази символика ни кара да предполагаме, че мостът дори и да бъде завършен предсрочно, ще бъде пуснат в тестов режим, преди официално и тържествено да бъде открит през 2023, макар крайният срок да е 18 март 2022 г. Строежът бе започнат през март 2017 г. с 5-годишен срок, но турският министър е категоричен, че работата върви с отлични темпове и още в началото на 2022 година, освен че ще бъде спазен срокът, ще имаме и предсрочно откриване.

В момента строителните работи вървят много добре и в края на миналата година бяха завършени кулите. 

Както споменахме, съоръжението ще бъде най-дългият висящ мост в света, като най-сетне ще може спокойно да се заобикаля неприятния трафик в Истанбул при мото пътешествия към Измир, Мармарис, Мугла и крайбрежния път D.400 , без да се чака за ферибот. В момента, за да се спуснете на юг, трябва да чакате ферибот при Галиполи или Чанаккале – фериботни линии, които са изключително натоварени, особено в туристическия сезон.

Трябва да уточним, че мостът се изгражда не при по-популярния град Чанаккале, а до съседния Галиполи (Гелиболу), който е в област Чанаккале. На отсрещния бряг мостът достига Лапсеки.

Освен мостът, активно се изгражда и довеждащата инфраструктура към него и планираната нова магистрала Къналъ-Текирдаг-Чанаккале-Балъкесир, която ще бъде с дължина 321 километра. Този път в това число няма символика, но аутобанът ще бъде изключително важен за намаляване на трафика и замърсяването в мегаполиса Истанбул. Освен това ще бъде втората автомобилна връзка между Европа и Азия. Магистралата ще струва 4,7 милиарда долара, което ще е дори по-голям разход от моста, възлизащ на 2,7 милиона долара.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button