ВидеоМега проектиМЕТЕОПътна обстановкаТрасетаТрасета в ТурцияТрасета с мостове
Актуално

Мега мостът “Чанакале 1915” може да бъде завършен предсрочно

Наскоро турският министър на транспорта Адил Караисмайлоглу обяви, че мостът “Чанакале 1915 г.” над Дарданелите, който се изгражда в момента, може да бъде пуснат в експлоатация предсрочно. Първоначалният план бе той да бъде открит през 2023 година, когато се навършват точно 100 години от основаването на Турската република.

Трансконтиненталният мост ще бъде най-дългият висящ мост в света или по-точно мостът с най-дълго разстояние между кулите. Разстоянието между тях ще е 2023 метра – точната година на 100-годишния юбилей. Височината на кулите също е символична – тя е 318 метра. Това число е в чест на грандиозната победа на турската армия над британската в битката при Галиполи на 18-ти март 1915 година.

Цялата тази символика ни кара да предполагаме, че мостът дори и да бъде завършен предсрочно, ще бъде пуснат в тестов режим, преди официално и тържествено да бъде открит през 2023, макар крайният срок да е 18 март 2022 г. Строежът бе започнат през март 2017 г. с 5-годишен срок, но турският министър е категоричен, че работата върви с отлични темпове и още в началото на 2022 година, освен че ще бъде спазен срокът, ще имаме и предсрочно откриване.

В момента строителните работи вървят много добре и в края на миналата година бяха завършени кулите. 

Както споменахме, съоръжението ще бъде най-дългият висящ мост в света, като най-сетне ще може спокойно да се заобикаля неприятния трафик в Истанбул при мото пътешествия към Измир, Мармарис, Мугла и крайбрежния път D.400 , без да се чака за ферибот. В момента, за да се спуснете на юг, трябва да чакате ферибот при Галиполи или Чанакале – фериботни линии, които са изключително натоварени, особено в туристическия сезон.

Трябва да уточним, че мостът се изгражда не при по-популярния град Чанакале, а до съседния Галиполи (Гелиболу), който е в област Чанакале. На отсрещния бряг мостът приключва при Лапсеки.

Освен мостът, активно се изгражда и довеждащата инфраструктура към него и планираната нова магистрала Къналъ-Текирдаг-Чанакале-Балъкесир, която ще бъде с дължина 321 километра. Този път в това число няма символика, но аутобанът ще бъде изключително важен за намаляване на трафика и замърсяването в мегаполиса Истанбул. Освен това ще бъде втората автомобилна връзка между Европа и Азия. Магистралата ще струва 4,7 милиарда долара, което ще е дори по-голям разход от моста, възлизащ на 2,7 милиона долара.

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button