MOTO GUZZIМотоциклетиПремиери
Актуално

100-годишнината на Moto Guzzi с нови цветове

Празненствата по случай един век Moto Guzzi ще се проведат на 09-12 септември

През 2021 г. Moto Guzzi навършва 100 години. За да отпразнува вековната възраст на своя орел, през цялата година компанията ще организира различни събития. Тяхната кулминация ще бъде тазгодишното издание на GMG – Giornate Mondiali Moto Guzzi, Световните дни на Guzzi. Те ще се състоят между 9-ти и 12-ти септември в родния град на марката на езерото Комо – Мандело дел Ларио, като традиционно събитието събира десетки хиляди почитатели на марката от целия свят.

Юбилейните цветове “Centennial Livery”

Специалният повод ще бъде отбелязан и с пускането на лимитирана серия в юбилейни цветове на V7, V9 и V85 TT само за 2021 г. Centennial Livery (Стогодишната премяна) е изключително елегантна и атрактивна цветова схема, вдъхновена от естетиката на легендарни мотоциклети, написали мотоциклетната история. И сред тях на първо място Otto Cilindri – 8-цилиндровият мотоциклет от 1955 г. Една луда и визионерска машина, създадена да се състезава в клас 500 на Световното първенство. Проектът е толкова смел, че изпреварва с десет години цялото световно мотоциклетно производство.

Оригиналният вид на 8 Cilindri съчетава бял сатенен резервоар със зелени обтекатели и кожена седалка. Тези цветове присъстват след това и в 350 Bialbero – един от мотоциклетите с най-много победи в историята, непобедим в клас 350 в Световния GP шампионат, с рекорд от 9 последователни световни титли (5 при пилотите и 4 при конструкторите) от 1953 до 1957 г.  Зеленото е и първият цвят на Moto Guzzi Normale – първият и може би най-емблематичен модел.

Съвременните дизайнери на компанията са придали модерна интерпретация на цвета с матово покритие и метален нюанс, които подчертават стабилността и автентичността на марката. Основните цветове се съчетават стилно с кожената седалка в естествено кафяво, което подсеща за типично италианското внимание към детайла. Други отличителни особености на юбилейните модели са златният орел и специалното лого, изработено за 100-годишнината.

100 години история за най-автентичната мотоциклетна марка в света

Компанията „Società Anonima Moto Guzzi“ е основана на 15 март 1921 г. с цел „производство и продажба на мотоциклети и всякакви други дейности, свързани с металообработването“. Емблемата – орел с разперени крила – е избрана в чест на приятел на основателите, загинал като пилот за Италианските военновъздушни сили.

Оперативният щаб на компанията е открит в Мандело дел Ларио – в същия завод, където и до днес се произвеждат мотоциклетите Moto Guzzi. В следващите десетилетия от него излизат модели, белязали историята на световния мотоциклетизъм, като GT 500 Norge (1928), с който Джузепе Гуци, брат на основателя Карло, покорява Арктическия кръг, Airone 250 (1939) и Galletto (1950), които допринасят за масовото разпространение на мотоциклетите в следвоенния период.

През онези години е построен и аеродинамичният тунел на Moto Guzzi – първият в света в мотоциклетния сегмент, който все още може да бъде видян в завода в Мандело. Той е продукт на гениалния творчески порив на екип, включващ изключителни инженери като Умберто Тодеро, Енрико Кантони и дизайнера, който малко по-късно ще се превърне в легенда – Джулио Чезаре Каркано. Именно той е бащата на невероятния Otto Cilindri, който постига немислимите 285 км в час през 1955 г., и прототипите, които между 1935 и 1957 г. печелят за Moto Guzzi цели 15 световни титли за скорост и 11 Tourist Trophies.

През 60-те години, след леките мотоциклети Stornello и Dingo, Moto Guzzi създават 700-кубиковия 90-градусов двуцилиндров V-образен двигател, задвижван с кардан, който ще се превърне в символ на марката. Именно той е сърцето на легендарни модели като V7 Special, V7 Sport, California и Le Mans. Двигателят непрекъснато еволюира, като днес поддържа най-модерните електронни функции за управление в популярните съвременни модели на Moto Guzzi, като V7 и V9 във вариантите Roamer и Bobber, както и V85 TT – първото класическо ендуро в света.

100-годишнината на Moto Guzzi с нови цветове
Moto Guzzi V85 TT

Българският фен клуб на марката

От българска страна, по случай 100-годишнината на марката, Moto Guzzi Fan Club България също планира редица събития, свързани и обвързани с орела в Мандело дел Ларио.

През март, на 14-ти в неделя – в навечерието на юбилея, българските гуцисти ще се съберат на кафе-среща в София, точно както и Джорджо Пароди и Карло Гуци са пили италианско кафе в офиса на нотариус Паоло Касанело, учредявайки компанията на 15 март 1921 г. След което ще открият мото сезона с поход до манастир около София за водосвет на мотоциклетите.

На 12 юни клубът ще организира второ издание на Eagles & Lions, традиционната национална среща на гуцистите “Орли и лъвове”, като тази година може да се очакват гости и от чужбина.

За финал фен клубът ще организира грандиозно 10-дневно пътуване до бреговете на езеро Комо в Италия, за да присъстват като представители от България на тържествата по случай 100-годишнината на легендарната марка.

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button