3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
КаньониПланински проходиПланински трасетаТрасетаТрасета в БългарияТрасета в РодопитеТрасета на БалканитеЧерен или с лоша настилка

Мугленски проход – Mugla Pass, 1807 м н. в.

   
От meteo-ride.com
(3 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Мугленският проход се намира в Западните Родопи, област Смолян. Трасето преминава между върховете Мусаята (2026 м), Тъмния връх (1873 м, на границата с Гърция) и неназован връх на около 1900 м. Пътят достига най-високата си точка - внушителните 1807 метра н. в., в склоновете и седлото на Мусаята. Трите върха са сравнително неизвестни и засенчени от славата на разположения в близост първенец в Родопите - Голям Перелик (2190).

Със своите 1807 метра трасето е един от най-високо разположените асфалтирани пътища в България, наред с Фотиновския проход (1801 м) и прохода Ушите (Белмекен) (2061 м). Но както и при Фотиновския проход, пътят е в много лошо състояние и асфалтът е изронен и силно разбит. Местните жители на селата наоколо отдавна чакат ремонта му.

Снимка: Meteo-Ride.com

Трасето сезонно е проходимо, като има около 10 – 12 дървени моста, някои от които са в лошо състояние или отнесени от реката, а други са заобиколени чрез диги.

Проходът е вододел на реките Мъгленска (Тенесдере) и Черна.

Местоположение на Мугленски проход

На изток пътят стартира на около 1000 м н. в. при Смолян, след квартал Средок. Веднага след това е разклонът за еко пътека "Каньонът на водопадите", а няколкостотин метра по-горе ще откриете пътен знак за проход Е23, с информация, че пътят е отворен до затворническото общежитие "Герзовица". Снимка: Meteo-Ride.com / @Николай Боайчев Пътят продължава към въпросното затворническо общежитие, което е току на самото шосе. От тази точка започва по-стръмното изкачване, покрай тясното каньоновидно дере на река Черна. При превала на 1806 метра липсват просторни гледки и по-скоро имате усещане, че навлизате в плато или обширна седловина.
Мугленски проход, 1807 м н. в. (Mugla Pass)
Снимка: Meteo-Ride.com / @Николай Бойчев
Това усещане е субективно и съвсем за кратко, защото малко след това започвате да спускате покрай коритото на река Мугленска (Тенесдере), за да пристигнете в с. Мугла на 1354 м. Тук ще се потопите в идилията на малкото високопланинско селце, което има страхотен автентичен дух. Запазено в годините като капсула на времето, но с леко усещане за запустялост и разруха. В Мугла са останали предимно възрастни хора. Тъжен факт, предвид възможността за мощен туризъм и превръщането му в съвременно планинско "арт селище".
Снимка: Meteo-Ride.com / @Николай Бойчев

Пътна настилка. Трафик

Разбира се, последното трудно може да се осъществи без развита инфраструктура. Туризмът тук ще получи инерция само когато пътят бъде ремонтиран. Към октомври 2022, той е с разбит асфалт, който на места липсва въобще и трасето преминава в черен коларски път. Това има своето очарование за офроуд адвенчърите. Но бъдете сигурни, че не е добре за местните села и жителите им, както и за предприемчивите хора от региона, които биха искали да развият поминък чрез туризъм или местни уникални хранителни продукти, по подобие на алпийските сладка и билки. Напълно отсъства трафик от прохода, както и по цялото трасе. Движението се генерира предимно от живущи в село Мугла.
Снимка: Meteo-Ride.com / @Николай Бойчев

Панорама

Преобладаващо горска, подобна на Ранчанската седловина и Фотиновския проход.

Забележителности. Обекти и логистика

По трасето няма значими забележителности - крепости, манастири или други храмове, както и монументи или друг тип атрактивни обекти. Дежурните за родопските пътища крайпътни беседки и чешмички също са малко. Трябва да отбележим мото-рок кафенето на центъра на селото. Моторджийското кафене е задължителен пристан за по мурсалски чай преди да тръгнете по тежкото трасе към Чаирските езера или село Чамла. Само тук можете да си вземете и нещо за хапване, за да се подсилите - вафли или солети.
Бат Миро (вдясно) - собственикът на мото кафето, е емблематична фигура за района. Той ще ви даде ценни съвети за трасето. Снимка: Meteo-Ride.com / @Мартин Вачков
Редовни събитияВсяка година през август селото отбелязва своя празник, наречен „Среде лято“. Той се тачи от незапомнени времена. Мугла е единственото село в Родопите, което отдава почит на слънцето. На празника се прави курбан за здраве и берекет на връх Михрапа. Под звуците на родопската каба гайда празненствата продължават 3 дена с хора и родопски песни.
Снимка: Meteo-Ride.com / @Николай Бойчев

Популярност и слава

Трасето не е сред известните в България и на Балканите. Шосейно ориентираните мотоциклетисти пропускат маршрута заради зле поддържания асфалт, който е почти изчезнал. От друга страна, любителите на по-екстремните мотоциклетни трасета познават Мугленският проход и го предпочитат за каране, но в международен план той е анонимен и рядко се посещава от световни мотопътешественици. Тази анонимност се дължи най-вече на факта, че пътят дълги години бе затворен откъм Тешел, което правеше село Мугла достъпно само откъм Смолян. След поройни дъждове през 1990 година пътят е прекъснат поради пропадане на бетоновия мост Мугла-Тешел, който е с дължина около 25 метра. Трасето бива изоставено и се ползвало частично за горска дейност и туристически преходи към селата. С радост научихме (към дата: 30.09.22 г), че въпросният мост най-сетне е изграден наново и пътят е проходим откъм Тешел.
В подтвърждение на нашата информация се сдобихме със снимки, предоставени от Елена Бадева, от които се вижда, че най-сетне, след 30 години чакане, Мугла и Мугленският проход са достъпни и откъм Тешел.
Надяваме се, че от meteo-ride ще допринесем за неговата известност. Както и за много други пътища на Балканите, създадохме стикер за Мугленски проход, който можете да намерите в нашия магазин.
Снимка преди и след, предоставена от Елена Бадева
Стикер от трасето в нашия магазин
СТИКЕР Мугленски проход - Mugla Pass
Любопитни факти

• Кодово название: Мугла, Мугленски проход, Пътят до Мугла, Mugla Pass

Шосето няма номер.

Снимка: Meteo-Ride.com / @Мартин Вачков

• 48 км е дължината на трасето Смолян-Мугла-Тешел.

• 1807 м е най-високата му точка. 

• 2191 м е висок връх Голям Перелик, който е разположен североизточно от прохода.

• Стари имена на селото са Могила, Муглен, Мъглен.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

• 1505 метра - на тази надморска височина са разположени най-високите махали на с. Мугла, което е едно от най-високо разположените села в България. Центърът на селото е на височина 1354 м.

Мото рок кръчмата на центъра / Снимка: Meteo-Ride.com @Николай Боайчев

• Селото е наречено така заради честите мъгли, които падат тук.

• От 1878 до 1886 селото попада в т. нар. Тъмръшка република, като първоначално Мугла е седалище на републиката.

• Населението се състои от българи, изповядващи ислям. Жителите на селото се определят като помаци с българско самосъзнание. В Мугла са съхранени автентични родопски обреди и песни. 

От екипа на Meteo-Ride избрахме дивата коза за символ на прохода. Тя е изобразена и на стикера на трасето. 

• Тук се намира една от най-големите популации на дива коза в Родопите.  В днешно време в Европа най-голямата популация на дива коза се намира на територията на Алпите.

• Пещерите в района са добре известни на спелеолозите: тук се намират Дангалешка пропаст, дълга 1142 м, Камбанките, 456 м и др. 

• В самото село се намират находища на Родопски силивряк (Безсмъртниче, Орфеево цвете). Установено е, че орфеевото цвете е предледников реликт, който съществува от преди около 25 милиона години. Римляните вярвали, че растението носи на хората здраве, дълголетие и спокойствие. Учени днес смятат, че ако от орфеевото цвете успеят да направят лекарство, то ще удължава живота на хората.

Родопски силивряк / Снимка: Facebook

• Чистата и приятна на вкус вода е притегателна за първите заселници в селото.

• Мандра "Герзовица" - затворниците в общежитието произвеждат млечни продукти с марката "Герзовица".

• Филмът „Време разделно“ е сниман в околностите на селото.

На най-високата точка на седловината по стара българска негативна традиция липсва табела с информация за надморската височина и името на прохода, така че в повечето случаи международните, а и българските мото пътешественици, не разбират, че преминават през проход. Но все пак, както споменахме, в началото на трасето има табелка (знак Е23) за проход, с информация дали е отворен или затворен.
Мугленски проход, 1807 м н. в. (Mugla Pass)
Снимка: Meteo-Ride.com / @Николай Бойчев
Липсата на емблематични завои и серпентини също допринася за това прохода да бъде подценяван и да не е особено атрактивен. Въпреки това, поради своята внушителна надморска височина и специфичната атмосфера трябва да поставите Мугленския проход във вашия списък за посещение.

Бонус: офроуд трасета (Очаквайте скоро ревю на Пътя до Чаирските езера и с. Чамла)

Предварително предупреждаваме, че това са хардкор офроуд трасета и за да тръгнете към тях, на първо място, трябва да имате опит в офроуд карането, на второ място, мотоциклетът ви трябва да е подходящ за това и задължително - не тръгвайте сами.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района на Мугла

Местни кулинарни специалитети са „люта“, кус-кус, пироле, пататник, качамак, клин, марудници, сирене брънза, боров мед и др.

Устойчивост на климатичната прогноза

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци около Мугла

Камера

Мугленски проход 1807 метра - (Mugla Pass)
2.5
Пътна настилка
4.5
Завои
8.5
Обекти/Забележителности
8
Панорама
6.5
Популярност и Слава
10
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.1 / 10
Мугленски проход 1807 метра - (Mugla Pass)
1
Пътна настилка
5.3
Завои
6.8
Обекти/Забележителности
9
Панорама
6.3
Атрактивност
10
Поносимост на трафика
От приключенците (3 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:
  • wikipedia
  • www.slrb.bg
  • royalbulgariaincolour.com
  • www.smolyandnes.com
Бележка под линия: реликт* - Реликт или реликтов вид е вид или друг таксон организми, чиито произход е по-стар от преобладаващата част на дадено растително или животинско съобщество. Те са се съхранили от минали етапи на палеогеографското развитие.

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button