3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
ВидеоМега проектиМЕТЕОНовиниПътна обстановкаТрасета с тунели
Актуално

Първото в света кръгово под вода е между Фарьорските острови

На датските Фарьорски острови преди дни бе открит официално 11,2-километров подводен пръстеновиден път, съобщават местни медии, предаде БТА.

Тунелът ще намали времето за пътуване между столицата Торсхавн и редица други селища. В най-дълбокия си участък тунелът минава на 187 метра под морското дъно. Прокарването му е започнало през февруари 2017 година.

Тунелът свързва остров Стреймой, където се намира Торсхавн, и остров Естурой.

Съоръжението ще допринесе за намаляването на потреблението на гориво и за по-малкото износване на колите със съкращаването на изминавания път, коментира финансовият министър Йорген Никласен, който преряза лентата.

Снимка: Estunlar.fo

Първата кола премина трасето на 19-ти декември. Пътуването между Торсхавн и Клаксвик, втория по големина фарьорски град, вече ще отнема 41 минути вместо досегашните 68.

Във вътрешността на тунела може да се видят скулптури и светлинни ефекти, които са по проект на фарьорския художник Трондур Патурсон и са изпълнени от архитекта Едун Елиасен. Очаква се тунелът да бъде използван от 5000 до 6000 коли всеки ден. До края на годината през новото съоръжение ще се преминава безплатно.

След това тези, които използват тунелите, ще трябва да плащат такса. Местният новинарски сайт Local.fo съобщава, че автомобилите ще трябва да плащат 75 датски крони в посока, като пътуващите честно могат да си направят абонамент, което ще намали цената.

На архипелага, който включва 18 по-големи острова, живеят 50 000 души. Територията е част от Дания, но се ползва с широка автономия.

Снимка: Estunlar.fo

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button