3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиПланински трасетаРевютаРумънияТрансфъгърашанТрасетаТрасета в РумънияТрасета на Балканите

Трансфъгърашан – „Пътят в облаците“

    

Оценка от meteo-ride
(11 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

За пътя, разположен в сърцето на Румъния, пресичащ Фъгърашките планини, част от Карпатите, и свързващ два отделни свята в една и съща държава (Влахия и Трансилвания), се изписа толкова много през последните години, че каквото и да напишем би изглеждало като надпревара в употреба на нови думи и многословие.

Факт е, че именно въпросното трасе е вдъхновение за много български райдъри, а придобитата почти митична популярност след ТВ предаването през 2009 на зевзеците от „Топ Гиър“ съвпадна с отварянето на границите и последвалата възможност да се пътува по-свободно и лесно – само с лична карта. Масовата българска мото-общност откри своите „Алпи“ само на няколко километра от българската граница. С наполовина по-малко разходи, на два пъти по-малко разстояние от емблематичните трасета в Алпите или нейде по-далеч, получаваш голям кеф и тръпка. Редица братя отидоха там и се върнаха без сърца, грижливо оставили ги някъде под сянката на често заснежените върхове. Препоръчваме да отидете в края на юни или началото на юли. Преспите сняг, които ви заобикалят, ще ви накарат да се чувствате като истински изследователи и приключенци и да се питате къде сте си изгубили ума, тръгнали на две колела сред тези навявания, мъгла, дъжд, а адреналинът ще кара пулса да се ускорява като доказателство, че сте по-живи от всякога. Но внимавайте, проходът официално отваря на 1 юли (посл. ред. 2018 г.) и въпреки че може да се мине с мотоциклет и по-рано, рискът е за ваша сметка, както и вероятността да ви върне някой полицейски патрул и да не можете да се спуснете към Трансилвания (на български Седмоградско).

Пътна настилка и Завои

Настилката е добра, но за проход с условна продължителност цели 90 км трябва да я разделим на няколко части. В първата част на трасето от гр. Куртея де Арджеш до язовир Видрару се наблюдава известно износване на асфалта, особено няколко километра преди язовира. Това не са дупки или неравности, а се вижда как асфалтът е лъскав и износен, което е много опасно и е възможно да загубите сцепление в някой от завоите. Във втората част, от язовира до най-високата точка малко след тунела, вече говорим за известни неравности, като те са най-осезаеми в началото на тази отсечка, където пътят „опасва“ Видрару. Вече при изкачването неравностите изчезват, но се появява лекото износване на асфалта. Всичко това е добре обяснимо предвид огромния интерес към шосето и интензивното му посещаване. И след тунела започва третата отсечка от пътя, откъдето до самия край на прохода асфалтът става божествен, скоро положен, с перфектен дренаж. Оценката ни за състоянието на пътя е много-добра, тъй като отсъстват дупки, свлачища, камъни и заслужено даваме 8.2.

Завоите непосредствено преди изкачването от северния склон и след това спускането към южния са типично алпийски серпентини, които ще ви зашеметят и вътрешният ви компас и жироскоп ще бъдат заблудени в коя точно посока отивате. На места липсва предпазна мантинела, но повечето са добре обезопасени.

МОТО ТРАСЕТА: Трансфагарашански проход

Майсторство на ездача

Изисква умения, известна подготовка и нагласа. Професионално трасе. Макар и не „сурово“ и диво, трасето ви предизвиква с дължината и непредвидимите си атмосферни условия. Трябва да умеете да управлявате на мокър асфалт в случай, че завали дъжд или сняг и да впрегнете целия си опит и знания. Бихме препоръчали на по-неопитните и начинаещи мотоциклетисти по-късно посещение на прохода – през август, когато е по-сухо и ясно.

  • История и любопитни факти
  • Истинската обител на небезизвестния Влад Цепеш (Дракула) е замъкът Пойенари (Cetatea Poenari) близо до с. Къпъцънени Пъмътени, а не както е популярно в с. Бран – няма нито един факт, който да сочи, че резиденция на Цепеш е била там. През 1920 г. принцеса Мария изгражда етнографски музей в Бран, което донося слава на мястото. Не така стоят нещата с крепоста Пойенари, която е разположена на скала отдясно на Трансфъгърашкото шосе. Пойенарският замък е едно от най-обитаваните от духове места в света. Построен е в началото на 13 век от влашките владетели. Около 14 век той е основната крепост на династията Басараб. През следващите десетилетия замъкът няколко пъти сменя притежателите си, но накрая е изоставен и рухва. През 15 век Влад Цепеш разбира стратегическия потенциал на замъка и го реставрира и укрепва, след което го прави една от най-важните си крепости. Въпреки че замъкът е използван много години след смъртта на Влад през 1476 г., в началото на 16 век е изоставен и през 17 век рухва отново.
  • Трансфъгърашкото шосе е построено за 4 години между 1970-1974 г. по заповед на диктатора Николае Чаушеску по военностратегически съображения.
Четете още:

Трансфъгърашан на 45 години – мрачната история на легендата (ретро снимки)

Ето това е. Както казахме, нашите северни съседи са превърнали прохода в доходоностна златна мина. Но копаят премерено, за да не бутнат галерията зад себе си. Какво имаме предвид? Въпреки популярността и огромната му посещаемост, отсъстват циганският елемент и бруталното строителство на всеки завои. Явно съществува законова регулация в държавата, защото липсват сергии и капанчета с кебапчета и „Чорба де бурта“ (румънската шкембе чорба). На водопада видяхме две сергии с трима дядковци, продаващи местен суджук и наденици, които ви препоръчвам да опитате. Впрочем, по наше мнение, кухнята в Румъния е доста надценена и примерно една Албания е доста по-добра кулинарна дестинация в комбинация с прохода Логара и Хани Хоти Вермош. Иначе на Трансфъгърашан… обекти да искате. Язовир „Видрару“ ще ви втрещи. Препоръчваме да се качите на кулата му и да погледнете от високо. Не е за изпускане и езерото „Балея“ с хижата над самия пик на прохода. Има и още, стига да имате време да се отбивате. Даваме оценка 8, макар че погледнато от друг ъгъл за дължината от 90 км обектите са малко. Но пък то така трябва, за да се запазят чарът и атмосферата. Липсва бензиностанция и на Куртея де Арджеш задължително заредете. Иначе има тоалетни, като едната е точно преди влизането в тунела.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула


Панорама

Гледката към Трансилвания и специфичният зелен цвят на върховете и хълмовете неизбежно ни карат да дадем висока оценка. А ако имате време да щъкате, ще откриете и колекционирате още панорами, оставащи в съзнанието за цял живот. 

Снимка: Христо Анатолиев

Наличие/Отсъствие на трафик

Много натоварен път. Но предимно от туристи, които ще ви „тидитнат“ и направят път. Мека за мотористите от цяла Югоизточна и Централна Европа. Ще видите много, много полски братя, руски, украински, сърбски и, разбира се, задължителното немско БМВ присъствие. Всичко това е по-скоро плюс от колкото минус, но… снижаваме оценката, защото има и автомобилни джигити, които са се превъзбудили малко повече, след като са гледали „Топ Гиър“. Може да видите много скъпи автомобили по трасето, от класа на Ламборджинита, Мустанг GT, Лотус… и т.н.

Избягвайте събота и неделя, както и месец август! Тогава трафикът може да бъде титаничен и да не изпитате никаква наслада от гледките и карането.

Ще оставим финала отворен и ще избегнем заключение за трасето, защото сме сигурни, че всеки един от вас вече има някакво отношение и представа за него. Хладнокръвната ни оценка е изложена статистически малко по-долу след видеото и прогнозата за времето, но преди това…

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Трансфъгърашан -
6.5
Пътна настилка
10
Завои
8
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Популярност и Слава
4
Устойчивост на климатичната прогноза
2.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.3 / 10
Трансфъгърашан – „Пътят в облаците“
7.1
Пътна настилка
8.5
Завои
6.3
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
9.6
Атрактивност
6
Поносимост на трафика
От приключенците (11 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button