петък, 05/06/20

Информационен портал за мото туризъм
Трансфъгърашан на 45 години – мрачната история на легендата (ретро снимки)

Трансфъгърашан на 45 години – мрачната история на легендата (ретро снимки)

На 20 септември се навършват 45 години от откриването на Трансфъгърашан – един от най-високите и красиви пътища в Карпатите, с най-дългия тунел в Румъния, любимо място за разходка през уикенда на българските мото приключенци. Използваме повода, за да ви разкажем историята на неговото изграждане.

Пътят е построен по идея на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску, който искал да осигури стратегически маршрут през планините за нуждите на армията. През 1968 г. съветските войски нахлуват в Чехословакия, за да потушат движението на Пражката пролет, подето в обществото от недоволните от комунистическия режим. Чаушеску се опасявал, че Румъния също може да стане обект на съветска окупация, затова започва изграждането на пътя, който да даде възможност за бързото предислоциране на румънската армия в направление север-юг.

Трансфъгърашан на 45 години - мрачната история на легендата (ретро снимки)
Снимка/Autovehicule Românești

Фагарашката планина се намира в сърцето на Карпатите, тя е най-високата част от Южните Карпати и най-високата планина в Румъния, като разделя северната област Трансилвания от Южна Румъния със столицата Букурещ. Преди прокарването на Трансфъгърашкото шосе този планински масив бил трудно проходим, а съществуващите до момента пътища, които почти без изключение следвали течението на реките, можели лесно да бъдат атакувани и блокирани. Това наложило спешното изграждане на нов маршрут, който да свърже гарнизоните в Питещи с град Сибиу от другата страна на планината, която по подобие на Стара планина в България, разделя Румъния на две. В документите, обосноваващи проекта, като причина се посочва и осигуряването на достъп до горските масиви в планината Фъгъраш, по-рационалното използване на алпийските пасища и създаването на център за планински туризъм в района на езерото Балеа, което се намира на върха.

  • Трансфъгърашан на 45 години – мрачната история на легендата (ретро снимки)
  • Трансфъгърашан на 45 години – мрачната история на легендата (ретро снимки)
  • Трансфъгърашан на 45 години – мрачната история на легендата (ретро снимки)
  • Трансфъгърашан на 45 години – мрачната история на легендата (ретро снимки)

Строителните дейности започват през март 1970 г., а работниците са войници от армията, голяма част от които са едва 18-годишни, както и различни граждани, селяни и интелектуалци, наказани с принудителен труд. Десетки военни и полицаи охраняват работниците и следят за реда, като обектът е под пълната власт на тайните служби на Румъния, наречени Секуритате. Въпреки голяма надморска височина и суровия климат работата продължава и през зимните месеци, а потоците, стичащите се по склоновете, и земните свлачища неведнъж отнасят вече готовите конструкции. Огромна част от усилията отиват за изграждане на тераси и мостове и корита, които да укротят водните потоци, както и за укрепване на склоновете.

А от един момент нататък всички машини и инструментите трябвало да бъдат пренесени на части до върха, където били сглобени отново, защото единственият начин да продължи работата бил, ако се строи отгоре надолу.

Ето някои от чудовищните цифри, свързани с изграждането на Трансфъгърашкото шосе. Построени са 830 малки моста, 27 виадукта, 290 000 кубични метра зидария. Отстранени са 3 милиона тона скали с помощта на 6520 тона динамит, от които 20 тона отиват само за 887-метровия тунел близо до върха, където също така са използвани 3573 тона цимент, 89 тона стомана, 129 тона мрежи, 14 200 квадратни метра кофраж, 6900 кубически метра пясък и т.н.

По-зловещата част от статистиката обаче остава неизвестна и до днес. Според официалните документи при изграждането на пътя са загинали около 40 души, но според оцелелите, жертвите в действителност са били стотици.

Погубени при многобройните трудови злополуки, завлечени от свлачища, лавини и падащи скали или убити при взривовете, тъй като малцина били обучени за работа с експлозиви.

Пътят е открит официално на 20-ти септември 1974 г., само 4 години след началото на строителните дейности, в присъствието на самия Чаушеску. През следващите години обаче работата по него продължава, като самото асфалтиране е приключено чак през 1980 г.

След падането на комунистическите режими и отварянето на границите проходът Трансфъгърашан постепенно се превръща в една от туристическите атракции на Румъния. Като популярността му внезапно нараства, когато в края на 2009 Джеръми Кларксън от „Топ Гиър“ го нарича „най-хубавия път в света“. Заради мрачната си история обаче той често е определян и по друг начин – като „Безумието на Чаушеску“.

Повече за съвременното състояние на втория най-висок път в Румъния (2045 м. н. в.) след Трансалпина (2145 м. н. в.) можете да прочетете в нашето ревю на трасето. След него ще откриете и оценките на читателите, където вие също може да споделите впечатленията си, ако вече сте минавали по този емблематичен източноевропейски път.

Снимки: dcnews.ro


Трансфъгърашан – „Пътят в облаците“

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts