3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
СкоростниТрасетаТрасета в Азия
Актуално

Хена S60: Най-красивата магистрала в света?

Hena Expressway

 

 

(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Китай е известен със своите пътища и може би сте чували за много от тях, като екзотичния планински път Дуку (Duku Highway), умопомрачително дългата 5476 км национална магистрала 318, свързваща Шанхай с Тибет и Непал, или "пътя до небесната порта" в планината Тянмън - все грандиозни проекти!

Чували ли сте обаче за един път, който върви успоредно на границата между Китай и Виетнам и е смятан за най-красивата магистрала в света?

Снимка: inf.news

Това е скоростната магистрала He-Na или Хена!

Да, правилно прочетохте - магистрала. Рядко пишем за магистрали, защото се смята, че те не са панорамни, че са скучни, без завои, с интензивен трафик и поради тези причини мотоциклетистите и "роуд хънтърите" ги избягват. Е, тази магистрала прави изключение по много от показателите и определено трябва да влезe във вашия списък за покоряване.

Автомагистралата He-Na (на китайски:合浦-那坡高速公路) върви от изток на запад и свързва окръг Хепу с окръг Напо (на които е кръстена). Минава през град Цинджоу, окръг Шанси, град Чундзо, окръг Даксин и град Джингси и има обща дължина от 516 километра.*

Местоположение

Местоположение

Пейзажът се състои от планински гледки с височинни разлики на кратко разстояние. Разликите във височината не са много големи, но са рeзки. Магистралата има доста тунели и мостове, макар че само два тунела са по-дълги от 3 километра. Западно от Даксин аутобанът минава на по-малко от 15 километра от границата с Виетнам. При Джингси се пресича със скоростната магистрала Инбай (G69). В най-западната част на маршрута около Напо са разположени и най-високите планини. След това достига до границата с провинция Юнан.

Снимка: www.chinadaily.com.cn

Популярност и слава

Скоростната магистрала Hena Expressway се превърна в световна интернет знаменитост. Оказа се, че магистралата Хена е гореща тема още от отварянето ѝ за движение през 2016 г. Не само в Китай, но и големи международни медии се втурнаха да пишат за нея. Дори британският "Мирър" също съобщи за този път.

Снимка: inf.news

Панорама

Теренът, през който минава магистралата He-Na е типичната за Гуанси карстова форма на релефа, комбинирана с плодородните реки и полета на Гуанси-джуанския автономен регион. По трасето има много планини и дълбоки падини, така че 31% от скоростната магистрала са мостове и тунели.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Снимка: en.hncc-china.com

Именно причудливият релеф и субтропичната зеленина са основната причина, поради която скоростната магистрала привлича безброй туристи, шофьори и дрон ентусиасти. Красивите пейзажи на Гуанси са добре познати по целия свят, а тази магистрала минава директно през тях. Буквално слаломира сред тези зъбери.

Тъй като минава близо до китайско-виетнамската граница, развитието и прогресът са сравнително слаби в този селски район, заради вечното напрежение между двете страни и последния конфликт, Китайско-виетнамската война през 80-те години на миналия век. На много места като селището Джуанг за запазени уникални етно-фолклорни обичаи. Тук почти няма индустрия и съответно замърсяване, а това предопределя детствената околната среда.

Снимка: inf.news

Ограничение на магистрала Хена. Трафик

Автомагистрала Хена има ограничение на скоростта от 100 км/час, което звучи стряскащо малко. Още по-странно е, защото няма и много трафик в този район. Панорамата около пътя обаче е толкова красива, че хората, които минават, не биха карали по-бързо дори да беше разрешено - неминуемо ще се разсеят, зяпайки декора отстрани.

Синьото небе, жълто-зелените равнини, разкошната субтропична растителност, която ви кара да се чувствате като в джунгла, облаците по върховете и меката планинска атмосфера - навсякъде има гледки, които ще напълнят очите ви.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Любопитни факти

• Кодово название: Hepu-Nапо Expressway (китайски:合浦-那坡高速公路), S60

• 516 км е дължината на трасето, но с едно важно уточнение. Дори с някои разклонения, разстоянието между Хепу и Напо е значително по-малко. Дори от границата с Гуандун до границата с Юнан, маршрутът е по-малко от 500 километра. Дължината от 516 километра вероятно включва и 96-километровото разклонение от Чундзо до границата с Виетнам в Шуикоу - това е скоростната магистрала Чонгшуи, която отвори през 2019 г. 

 

• 1311 м е най-високата точка на трасето. 

• 3800 м е най-дългият тунел на пътя.

• 122 метра е най-високия мост, разположен на магистралата. Мостът е завършен през 2015 г. 

Хена S60: Най-красивата магистрала в света?
Мостът Гулоншан, източно от Джингси.

32% от населението на Гуанси-джуански автономен регион са джуанци. Те са един от 56-те признати народи в Народна република Китай.

Жена джуан в традиционна носия в Чундзо/ Снимка: wikipedia

Водопадът Детян в окръг Даксин е една от най-големите забележителности в района, като магистралата минава буквално на 15 километра от водния феномен. Той се намира на границата между Китай и Виетнам и представлява два 30-метрови водопада, който се сливат по време на пълноводния период. Детян е най-големият водопад в Югоизточна Азия, като виетнамското му име е Бан Гиок.

Детян / Бан Гиок. Снимка: local-insider.com

37,8% от общата площ на Гуанси е заета от варовиковите върхове, пронизали равнината.

Традиционни ястия в района. Какво да опитате?

Патица с лимони. Патицата с лимони е специалитет в Нанин, Гуанси. Има освежаващ вкус, като задушеното патешко месо е попило аромата на лимона. Когато ядете патица с лимони, не забравяйте първо да я потопите в сусамово масло, така киселият аромат на лимон става още по-интензивен. Хората в Гуанси обичат да ядат патици, като патешкото месо е с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на мазнини.
Снимка: www.xiachufang.com

Устойчивост на климатичната прогноза. Времето в Чундзо

Районът има предимно влажен субтропичен климат, което прави трасето подходящо за преминаване и през зимата. Лятото е най-горещата част от годината, като обикновено тук е горещо и влажно. Зимите от друга страна са меки и сухи. Чундзо има средна годишна температура от 23ºC, като най-ниската температура, регистрирана някога в града, е 4ºC, а най-високата е 40ºC.

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Магистрала Хена
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

  • wikipedia
  • www.wegenwiki.nl
  • en.hncc-china.com
  • снимки: Zuma Press
  • www.mirror.co.uk
  • inf.news
  • www.wegenwiki.nl/Hena_Expressway
  • www.chinadaily.com.cn

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button