3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Крайбрежни трасетаПланински проходиСкоростниТрасетаТрасета в ЕвропаТрасета с мостовеШотландия

Маршрут North Coast 500 – по брега на Шотландия

 

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците

North Coast 500, или както е наричан съкратено NC500, е живописен крайбрежен маршрут с дължина 830 км (516 мили), който лъкатуши покрай брега на Северна Шотландия. Условно начална и крайна точка се смята замъкът в гр. Инвърнес, който е столица на областта Хайландс. Идеята за свързването на местните трасета и популяризирането им в един маршрут се ражда през март 2015 г. в Съвета по туристически проекти на Инициативата Северен Хайланд (North Highland Initiative). Основната цел на трасето е да съживи туристическия отрасъл в по-непознатата Северна Шотландия.

Стартирайки от Инвърнес, маршрутът минава през графства Инвърнес-шир, Рос енд Кромарти, Съдърланд и Кайтнес. На югозападната част на шосето е разположен и може би най-известният британски проход Бийлач на Ба.

Местоположение

Пътна настилка и обстановка. Завои

Трасето, както споменахме, е от национално значение и се поддържа в добро състояние. Настилката е добра, но на места има кръпки. Характерни за шосето са и неравностите, но те са плавни. Асфалтът е абразивен и сцеплението е добро. Пътят от двулентов на места преминава в еднолентов, като това може да продължи десетски километри. Тези участъци са местни селски пътища, но именно те придават огромно очарование на трасето. Завоите са леки и бързи, но в много участъци видимостта е лоша. Овце и агнетата често се шмугват отстрани или застават в средата на пътя. Възможността елен внезапно да изскочи пред вас и, разбира се, увеличеният трафик поради разстящата популярност на маршрута изискват сериозно внимание към ездата тук.

На това шосе можете да изпитате и едно уникално явление - “Electric Brae” (електрик брей). То представлява оптическа измама за наклона на пътя, така че когато спрете, макар да очаквате колата или мотоциклетът тръгват напред, те тръгват назад, или пък обратното.

Повечето пътешественици преминавали по трасето казват, че за 2-3 дни безпроблемно можете да разгледате маршрута. Но според други, за да карате спокойно и да се насладите на всичко, ви трябват поне 5-6 дни.

Обекти и логистика - забележителности. Места за настаняване

Зашеметяващи пусти плажове, занаятчийски дестилерии и вкусни пресни морски дарове, живописни лохчета, исторически игрища за голф и красиви замъци, неподправеното шотландско гостоприемство, разнообразната гама от диви животни са достатъчно на брой забележителности, които не са за пропускане и ще заситят вкусовете и желанията и на най-активните авантюристи.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Една от големите атракции и обекти за посещение са автентичните дестилерии, концентрирани предимно по източния бряг на маршрута. Традиционните частни занаятчийници производители на уиски ще ви изумят със своята атмосфера, а някои от тях и с дълга история. Като например марката Dalmore, създадена през далечната 1839 г. Дестилерията Glenmorangie пък е създадена през 1843. Посетите ли тези места, ще научите много за рецептата на приготвяне на шотландско уиски, като таксата е между 6 и 8 паунда. В някои от дестилериите обаче, ще трябва да уговорите посещението си 24 часа по-рано, като изпратите имейл или се обадите. 

Снимка: privatewhiskysociety.com

С нарастването на популярността на NC500 става все по-важно да резервирате настаняването си предварително. Кратка справка в Booking ни дава информация, че има повече от 600 места за настаняване по маршрута. Трябва обаче да знаете, че не навсякъде по трасето има мобилно покритие, затова имайте предвид да си запишете предварително адреса и телефонния номер на мястото за настаняване.

Важно правило за NC500 е да следвате указателните табели, те са по-коректни от GPS-а ви! Местните жители са много дружелюбни и винаги ще ви дадат добър съвет какво може да видите в района. Затова не забравяйте да се посъветвате с хората във вашия хостел, хотел или замък за предстоящия ви дневен маршрут.

Можете да останете да спите покрай пътя или на плажа на палатка, както правеше Светослав Радулов, чието пътешествие подкрепихме в първото издание на Повече мото км с meteo-ride. Една сутрин обаче той учудващо се събуди без своята Go Pro камера - повече за случката можете да прочетете в интервюто ни със Светльо.

ИНТЕРВЮ: Светльо Радулов за пленяващата Шотландия и най-добрия начин да пътешестваш – с мотоциклет

За любителите на по-луксозните изпълнения многобройните замъци по пътя също предлагат нощувки, но цените при някои са доста солени и варират между 100-250 паунда двойната стая.

Заслужава си да посетите замъка Дорноч, разположен в може би най-красивото село на NC500, което носи същото име. Този замък от XV век е дом на най-впечатляващата колекция от шотландски малцове - всъщност той е известен като един от най-големите хотели за уиски в света.

Замъкът Акъргил/снимка: www.castleweddingstation.com
замъкът Дорноч отвътре/снимка: www.dornochcastlehotel.com

Заслужава си, ако не да преспите, то поне да посетите и разгледате замъка Акъргил. Построен около 1475 г., замъкът Акъргил е разположен на брега на залива Синклер в един от най-девствените райони във Великобритания. Замъкът е отлично ремонтиран, изящно и автентично декориран и функционира като 5-звезден хотел.

Както споменахме в началото, в рамките на NC500, попада и известният от филмите и поп културата проход Бийлач на Ба. Наистина изключителен проход, на фона на иначе постната и ощетена откъм високопланински проходи и маршрути Британия. Бийлач на Ба се издига на 626 м.н.в. и е третият най-висок път в Шотландия. В превод от местния шотлански келтски език името му означава "Проходът на добитъкa".

Седловината се намира в югозападната част на маршрута.

 

Панорама

Друг свят. Пренасяте сe в друг свят. Всички крайбрежни трасета са живoписни, но тук ще имате особено трансцендентално усещане за посещение извън времето. Мистични върхове и езера, водопади, дива непокътната природа - сякаш сте в Средните векове или преди това, във времената на митичните създания - елфи, дракони и еднорози. Дори Лох Нес е тук. Тези образи ви дебнат зад всеки завой и хълм, а северното сияние допълнително ще ви телепортира на друга планета.

Подобни заливчета изобилстват по трасето / снимка: Светослав Радулов
Типичен северен залез / снимка: Светослав Радулов

Популярност  и слава

През 2015 г. маршрутът е поставен на 5-та позиция в класацията „Топ 5 крайбрежни маршрути в света“ на Now Travel Magazine. Той е описан като „Шотландския роуд 66“.

NC500 се счита и за предизвикателство за издръжливостта на велосипедистите. През август 2015 г. колоездачът Марк Бомонт прави рекорд на маршрута, като взима 516-те мили за 37 часа и 58 минути. Година по-късно велосипедистът Джеймс Маккалъм го преминава само за 31 часа. 

Задължително трябва да се сдобието с трофей от трасето. Създаден е специален стикер, който популяризира пътя и можете да се закупи на определени места по маршрута.

Трасето почти мигновено се превръща в хит и сред любителите на мото приключенията, като всяка година се посещава от голям брой мотоциклетисти. Сред тях бе и Светльо Радулов, който ни впечатли с плана си да покори трасето през лятото на 2018 г. и получи финансовата ни подкрепа в първото издание на нашата инициатива Повече мото км от meteo-ride.

От интервюто, което взехме от него след това, можете да научите куп интересни неща за Шотландия и North Coast 500.

ИНТЕРВЮ: Светльо Радулов за пленяващата Шотландия и най-добрия начин да пътешестваш – с мотоциклет

Негативно въздействие на увеличения трафик

Макар маршрутът North Coast 500 да е създаден, за да популяризира тази част на страната като туристическа дестинация, многократно увеличения трафик води след себе си и много негативни явления. Местните власти отчитат 45% ръст на броя на тежките пътни произшествия и на загиналите по пътя. Жителите на района се оплакват от задръстванията, които в най-активните месеци удължават до три пъти времето за придвижване. Нараства и замърсяването на природата. А от туристическия бранш констатират, че пътешестващите по маршрута обикновено остават само за една нощувка в областта, за разлика от традиционните посетители, които престояват по няколко дни на едно място. Не е ясно дали всички тези фактори няма да накарат местната управа да преосмисли идеите си за трасето и в бъдеще да го направи по-трудно достъпно.

Устойчивост на климатичната прогноза

Пътят се поддържа и е отворен целогодишно. Но са възможни големи снегонавявания през зимата и определени участъци могат да бъдат затворени от пътната служба по всяко време. Температурите по западния бряг са по-високи от тези в източната част от маршруга, което се дължи на топлите води на Гълфстрийм. Средното годишно количество на валежите е подобно на това в цяла Великобритания и е силно диференцирано между влажния западен бряг и по-слънчевия и сух източен бряг, като варира между 3000 мм на запад и 600 мм на изток. За региона е характерен югозападен вятър.

Времето може да се смени много бързо! В крайна сметка това е Шотландия, където в един следобед могат да бъдат изпитани и четирите сезона, а през май да вали сняг. Ето защо е от съществено значение да се оборудвате с дъждобрани и по време на пътуването да проверявате метеорологичната прогноза за всеки ден и дори за няколко часа напред.

Бонус

Обиколката на North Coast 500 може да бъде перфектният плацдарм за посещение на островите Скай, Оркни или Люис, което да постави началото на вашата дълготрайна любовна връзка с тази част на света.

Любопитни факти

• Кодово название:  NC500, но също така е част от А9, А836, А838, А894, А837, А835, А832, А896, А890, А832.

Снимка: Светослав Радулов

• 516 мл или 830 км, толкова е дължината на тресто.

676 м е най-високата точка при прохода Бийлач на Ба.

• 790 - толкова острова има в Шотландия. Само 99 от тях са населени. Докато пътуването по North Coast 500, можете да видите голяма част от островите в далечината.

• 5 535 000 души, толкова е населението на Шотландия (2011 г).

• За преминаването на пътя не се дължат такси. 

• 843 г - тогава е създадено Кралство Шотландия и съществува до 1707 г., когато се обединява с Кралство Англия и образуват Кралство Великобритания.

• 300 - толкова клана има в Шотландия, като те се отличават с различни тартани (карираният плат, използван за шотландските полички).

Тартан на клана Стюарт от Бют / Снимка: Уикипедия

• Дестилерията на Dalmore

• Кърлежи и комари! Задължително си вземете репеленти против тези дребни влаголюбиви гадинки, защото неминуемо ще имате среща с тях, особено ако решите да къмпингувате.

• Дивото къмпингуване е разрешено в Шотландия, но с някои условности. „Дивият къмпинг“ съгласно шотландския Закон за реформата на земята от 2003 г. е разрешен само при пътуване пеша, с мотор или друг немоторизиран транспорт. Не се разрешава за моторни превозни средства като кемпери, каравани и коли.

 

 

 

Камера в близост до западния бряг на шосето около Порт Фейлт

Port Failthe: Somerled Square (Stance 1)

Камера на източния бряг в близост до гр. Уик
Burray: The Northfield - Orkney, KW SY: Churchill Barrier No. , Skerry Sound, Orkney

 

North Coast 500
7
Пътна настилка
6
Завои
10
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Популярност и Слава
6
Устойчивост на климатичната прогноза
6.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.9 / 10

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

North Coast 500
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

ТОП 5 КРАЙБРЕЖНИ ТРАСЕТА В ЕВРОПА (ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ АВТОРА)
8.6 2 гласове
Пътна настилка
10
Завои
7.8
Обекти/Забележителности
8.5
Панорама
10
Атрактивност
9.5
Поносимост на трафика
5.5
8.3 2 гласове
Пътна настилка
9.8
Завои
9.8
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
10
Атрактивност
4.5
Поносимост на трафика
6.3
7.7 3 гласове
Пътна настилка
9.1
Завои
9.3
Обекти/Забележителности
4.5
Панорама
10
Атрактивност
8.1
Поносимост на трафика
5.4
0 0 гласове
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
0
0 0 гласове
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
0

 

 

 

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button