3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходПланински проходиТрасетаТрасета в Черна гораТрасета на БалканитеЧерен или с лоша настилка

Проходът Трешневик и пътят до природен парк Комови (Prevoj Trešnjevik)

   
От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя
Проходът Трешневик се намира в Черна гора, Природен парк Комови, община Андриевица. Спускането и изкачването на прохода изцяло съвпадат с Регионален път R-19. Пътят стартира при гр. Андриевица, от 895 м н. в., преминава през множество малки махали с отдалечени една от друга къщи, за да достигне същинската серпентина, откъдето започва преодоляването на най-голямата денивелация при наклон от 10%. Достига най-високата точка от 1568 метра, където се е обособил катун (селище) и са разположени хан-ресторант и Общински информационно-туристически център Трешневик. В този център трябва да си платите такса от 1 евро на човек за да продължите навътре в планината и етно село Ставна.
Черният път ще ви отведе до самото подножие на планината. / Снимка: Meteo-Ride.com
Отттук следва спускане към Метешево и връзка с новата магистрала Метешево-Подгорица. Но не бързайте, защото от пика на седловината има път, който ще ви отведе до подножието на красивата планина Комови и уютните хижички тук, като етно село Ставна и Божички катун. Пътят е кратък, наполовина асфалтиран, наполовина черен и не е за изпускане. 

Местоположение на прохода Трешневик

Панорама

От самото асфалтово трасе гледките не са нещо впечатляващо. Движите се предимно по горист път и трябва да знаете, че няма да имате просторен изглед към серпентината на прохода. Уникалните гледки започват, когато стъпите на черното трасе и поемете по гръбнака на планината Комови.
Снимка: Мартин Вачков
Името си планината носи от най-високите върхове - Кучки Ком (2487 м), Васоевички Ком (2460 м) и Леворечки Ком (2453 м; от Лева река).
Комовете се намират между реките Лим и Тара и са оградени от масивите на Албанските Алпи, Планиница и Беласица (същото име, но различна планина от нашата). Планината е богата на гори, пасища и билки.

Пътна настилка

Стар напукан асфалт, който ще убие желанието на състезателите за високи скорости. От друга страна, черното трасе е добре утъпкано и трасирано и може спокойно да се премине с чопър или дори пистов мотоциклет.

Обекти и логистика. Забележителности

Градчето Андриевица е сърцето на туристическите дейности в района. Развити са алпинизъм, колоездене, рафтинг по р. Лим. Основна туристическа атракция е планината Комови (2461 м), до която вие можете да достигнете с вашия мотоциклет. Освен това в градчето можете да видите църквата от XIII-ти век Андриевна, около която се е зародило селището.

Трафик

Събота и неделя може да бъде натоварено. Също така след завършването на магистралната отсечка Подгорица-Метешево, трасето генерира допълнителен трафик, като алтернативно на Колашин-Беране.

Популярност и слава

Заедно с веригата Дурмитор и веригата Проклетие, веригата Комови принадлежи към групата на трите най-впечатляващи и най-великолепни планински вериги на Черна гора, а също и на Динарските Алпи. Самото трасе и прохода не са много популярни, но не са и неизвестни. Ние създадохме уникален стикер от трасето, който да допринесе за нарастването на неговата слава.
СТИКЕР Природен парк Комови – Шосе M9 (Park Prirode Komovi – Road M9)
 

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Vrbo в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традицинни ястия в района

Традиционни ястия в района

Говори се, че е голям грях да посетите тези места и да не опитате традиционната кухня на местния исторически клан Васивоевичи, които населяват тези земи още от XV-ти век. Brav u Mlijeku - ястие, приготвено с варено говеждо или агнешко месо, приготвено в мляко, подправено с чесън, сол и черен пипер. Cicvara - ястие, подобно на качамaк, но приготвено със смес от царевичен грис, сметана и сирене.    

Видео

Любопитни факти

• Кодово название: Път R9, Проходът Трешневик, Prevoj Trešnjevik, Пътят до Комови, Пътят до Ставна

• 34,7 км е дължината на трасето от Метешево до Андриевица.

48 км е цялото трасе, плюс допълнителни 7 км до подножието на върха.

• 10% достига максималният наклон на прохода Трешневик.

• 1568 м е най-високата точка на седловината.

• Черният път е с дължина едва 2,5 км и е с лека степен на трудност, което позволява дори шосейни мотоциклети да преминат по него.

• 1811 м - до толкова достига черното трасе.

• Частично пътят е платен. (1 евро на човек, от прохода Трещневик до етно село Ставна и напред към черния път.)

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Снимка: Мартин Вачков

• През 1984 г пътят е завършен и получава индекс M-9. През 2016 г пътят е прекатегоризиран и преименуван от M-9 на R-19.

Снимка: Davide и Ruben Onofri

• Единствено в планината Комови се среща разновидност на скалния жасмин (Androsace komovensis). Това цвете е уникален ендемит за района и не се среща никъде другаде по света. 

• През 2015 г Комови е обявен за природен парк с национално значение.

Катун (на албански: Katund; на арумънски: Cãtun; на сръбски: Катун) е названието на формата на средновековна самоуправляваща се общност (семейство, селище) на Балканите. Тази форма на сдружаване на хората е следствие от липсата на силна централна власт поради трудната достъпност на планинските райони през XIV-ти и XV-ти век. Често се свързва с начин на живот на "власите" в Босна и Херцеговина , Хърватия , Черна гора и Сърбия, както и някои албански и славянски общности в планините. Различни автори предполагат, че катун е дума от илирийски, тракийски, уро-алтайски или прабългарски произход.

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Проходът Трешневик и пътят до природен парк Комови
5.5
Пътна настилка
8.5
Завои
6.5
Обекти/Забележителности
9
Панорама
9
Популярност и Слава
7
Устойчивост на климатичната прогноза
9.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.9 / 10

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Трешневик и пътят до природен парк Комови
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Martin Vachkov

Мото приключенец и мотоциклетен ентусиаст със задълбочени познания в механиката и устройството на мотоциклета. Фотограф и създател на мотоциклетни маршрути и водач на мото групи. Офроуд експерт при управление на тежко туристическо ендуро.

Свързани статии

Back to top button