АлпиМото туризъмПланински проходиПланински трасетаРевютаТрасетаТрасета в АлпитеТрасета във Франция
Актуално

Проходът де л’Изеран – Col de l’Iseran: Най-високият асфалтиран проход в Алпите

    

От meteo-ride
(1 глас)
Оценка от мото пътешествениците

Има една особена порода хора, при които стремежът да се изкачат на най-високата точка наоколо, за да се полюбуват от там на възможно най-голяма част от света, е почти като вроден инстинкт. Изглежда голяма част от мотоприключенците притежават този импулс и аз нас, мотоциклетистите в Европа, Алпите са естествен притегателен център. Но кой е най-високият асфалтиран проход в този величествен масив, опасан с едни от най-красивите и първокласни високопланинските пътища в света? Не, не е прохода Стелвио, както бихте предположили спонтанно. Нито e Col de la Bonette, както някой грешно би се подвел поради отклонението на пътя към Cime de la Bonette (2802 м. н. в.), което не е проход – най-високата точка на Col de la Bonette е 2715 м. н. в.

Col de l’Iseran на френски, а на български проходът де л’Изеран детронира всички гореспоменати, заемайки първата позиция в класацията със своите 2764 м. н. в. и макар да надминава Стелвио само със 7 метра, успява да се окичи с короната.

Като всички приключенци жадни за трофеи и слава и ние тръгнахме на поход в тази посока, за да видим въпросната корона отблизо и ако може да откраднем мигове в съзерцаване на нейния блясък.

Местоположение на де л’Изеран


 

Устойчивост на климатичната прогноза

Уви, какъв ти блясък! Облаци, мъгла, дъжд и град ни попречиха да сбъднем мечтата си да се наредим сред тези, покорили най-високия проход в Алпите. Явно планината ревностно пазеше своите съкровища, скрити на върха на л’Изеран, и не ни допусна да ги видим.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Но да оставим метафорите настрана, предвид високата надморска височина се предполага, че тук не може да очаквате всеки път безоблачно време. А както ще разберете от нашето видео, ние се натъкнахме и на неразчистена лавина посред юни. Валя ни хладен дъжд и имаше мъгла, но все пак от време на време за секунди прогряваше. Това е едно от онези места, където 4-те сезона могат да се сменят за няколко минути.  Все пак може би месеците, в които бихте имали по-голям шанс за слънце и ясно небе, са юли, август и септември.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Наличие/Отсъствие на трафик

Но все пак, ако ще тръгвате към Алпите, по-добре изключете август поради друга причина – трафика. Макар че шосето не е основна пътна артерия, а по-скоро е панорамно, то привлича сериозен туристически поток и е част от трасето Route des Grandes Alpes. На де л’Изеран ние не успяхме да съчетаем перфектната комбинация – малко трафик/хубаво време. Нашата юнска експедиция предполагаше някои рискове по отношение на времето, но пък беше брилянтна откъм трафик. Далеч от активния отпускарски сезон почти навсякъде в Алпите, се насладихме на приятен трафик, състоящ се предимно от „братя по оръжие“ на две колела – колоездачи и мотоциклетисти.

А на френския де л’Изеран дори нямаше съвсем никой на пътя, чак съмнително празно…

Пътна настилка/ Знаково стопанство на де л’Изеран

… Няколко знака ни предупреждаваха, че нещо се случва, още при отбивката на Lanslevillard и след това при Bessans, но нищо категорично от сорта на тревожния надпис „fermé“. Може и да сме пропуснали информационната табела, а може би просто не искахме да я видим, защото имахме огромно желание да се качим на седловината.

Не можем да обвиним французите, че са им лоши знаците, защото при същинското изкачване, което започва от Bonneval-sur-Arc, видяхме кошмарните червено-оранжеви знаци, които никой ловец на проходи не иска да вижда.

Проходът де л'Изеран - Col de l'Iseran: Най-високият асфалтиран проход в Алпите

Пътна настилка. Завои

Необходимостта да направим снимки с дрона за нашия филм, заедно с мисълта „колко път бихме до тук“ и не чак толкова лошите изгледи към този момент за сняг и дъжд или полицейски контрол ни накараха да продължим нагоре. При изкачването започна да ни става ясно, че пътят не е почистен напълно, имаше доста кал, камъни и клони по банкета и топящ се сняг, който правеше завоите опасни. Изкачването е с дълги хубави прави с панорамни гледки и не лоши завои. Но за добро или лошо няма много серпентини. Като освен това пътят не е от най-широките.

Панорама

Алпите, братче! Красота! Чист въздух и накъдето и да се обърнеш планини, прорязващи… мъглата. Не успяхме да се насладим в пълна степен на гледките, защото нямаше слънце. След завоя преди моста, където на 10 км от върха окончателно бяхме спрени от ограждения, попаднахме в друг свят, охраняван от пазителите на планината, които не ни позволиха да продължим. Разликата в гледките бе внушителна. Силно заснежени склонове и един широк, бърз поток, прорязващ преспите. За тези гледки нямаме думи и ще ви оставим да изгледате нашия филм, за да се порадвате на кадрите от дрона.

Проходът де л'Изеран - Col de l'Iseran: Най-високият асфалтиран проход в Алпите

Така и не успяхме да стигнем най-високата точка на седловината, а за да проучим прохода от северозапад, трябваше да удължим дневното пътуване с 200 км, заобикаляйки през Албервю, което щеше да ни забави чак до тъмно.

Оставяме настоящото ревю отворено и повече от всякога разчитаме на вашeто мнение, което можете да дадете по-долу, като използвате ревю системата ни и дадате оценка по критериите, ако сте били там.

Места за настаняване около де л’Изеран

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

  • Кодово название: D902
  • Дължина: 48 км
  • 2764 м е най-високата точка на трасето.
  • От 895 м  започва същинското изкачване от север при Val-d’Isère.
  • От 977 м започва същинското изкачване от юг при Bonneval-sur-Arc.
  • 7.3% е наклонът от към Bonneval-sur-Arc.
  • 1938 г. – проходът за първи път е включен в Тур дьо Франс.
  • 7 пъти шосето е включвано в етапи на тура.

Каменните табели на най-високата точка

От автора

Проходът де л'Изеран
7.5
Пътна настилка
6.5
Завои
7
Обекти/Забележителности
10
Панорама
9
Популярност и Слава
3
Устойчивост на климатичната прогноза
9
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.4 / 10
Проходът де л’Изеран
10
Пътна настилка
10
Завои
9
Обекти/Забележителности
10
Панорама
9.5
Популярност и Слава
9.5
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

nine − seven =

Back to top button