3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
АлпиМото туризъмПланински проходиПланински трасетаРевютаТрасетаТрасета в АлпитеТрасета във Франция
Актуално

Проходът де л’Изеран – Col de l’Iseran: Най-високият асфалтиран проход в Алпите

    

От meteo-ride
(1 глас)
Оценка от мото пътешествениците

Има една особена порода хора, при които стремежът да се изкачат на най-високата точка наоколо, за да се полюбуват от там на възможно най-голяма част от света, е почти като вроден инстинкт. Изглежда голяма част от мотоприключенците притежават този импулс и аз нас, мотоциклетистите в Европа, Алпите са естествен притегателен център. Но кой е най-високият асфалтиран проход в този величествен масив, опасан с едни от най-красивите и първокласни високопланинските пътища в света? Не, не е прохода Стелвио, както бихте предположили спонтанно. Нито e Col de la Bonette, както някой грешно би се подвел поради отклонението на пътя към Cime de la Bonette (2802 м. н. в.), което не е проход – най-високата точка на Col de la Bonette е 2715 м. н. в.

Col de l’Iseran на френски, а на български проходът де л’Изеран детронира всички гореспоменати, заемайки първата позиция в класацията със своите 2764 м. н. в. и макар да надминава Стелвио само със 7 метра, успява да се окичи с короната.

Като всички приключенци жадни за трофеи и слава и ние тръгнахме на поход в тази посока, за да видим въпросната корона отблизо и ако може да откраднем мигове в съзерцаване на нейния блясък.

Местоположение на де л’Изеран


 

Устойчивост на климатичната прогноза

Уви, какъв ти блясък! Облаци, мъгла, дъжд и град ни попречиха да сбъднем мечтата си да се наредим сред тези, покорили най-високия проход в Алпите. Явно планината ревностно пазеше своите съкровища, скрити на върха на л’Изеран, и не ни допусна да ги видим.

Но да оставим метафорите настрана, предвид високата надморска височина се предполага, че тук не може да очаквате всеки път безоблачно време. А както ще разберете от нашето видео, ние се натъкнахме и на неразчистена лавина посред юни. Валя ни хладен дъжд и имаше мъгла, но все пак от време на време за секунди прогряваше. Това е едно от онези места, където 4-те сезона могат да се сменят за няколко минути.  Все пак може би месеците, в които бихте имали по-голям шанс за слънце и ясно небе, са юли, август и септември.

Наличие/Отсъствие на трафик

Но все пак, ако ще тръгвате към Алпите, по-добре изключете август поради друга причина – трафика. Макар че шосето не е основна пътна артерия, а по-скоро е панорамно, то привлича сериозен туристически поток и е част от трасето Route des Grandes Alpes. На де л’Изеран ние не успяхме да съчетаем перфектната комбинация – малко трафик/хубаво време. Нашата юнска експедиция предполагаше някои рискове по отношение на времето, но пък беше брилянтна откъм трафик. Далеч от активния отпускарски сезон почти навсякъде в Алпите, се насладихме на приятен трафик, състоящ се предимно от „братя по оръжие“ на две колела – колоездачи и мотоциклетисти.

А на френския де л’Изеран дори нямаше съвсем никой на пътя, чак съмнително празно…

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Пътна настилка/ Знаково стопанство на де л’Изеран

… Няколко знака ни предупреждаваха, че нещо се случва, още при отбивката на Lanslevillard и след това при Bessans, но нищо категорично от сорта на тревожния надпис „fermé“. Може и да сме пропуснали информационната табела, а може би просто не искахме да я видим, защото имахме огромно желание да се качим на седловината.

Не можем да обвиним французите, че са им лоши знаците, защото при същинското изкачване, което започва от Bonneval-sur-Arc, видяхме кошмарните червено-оранжеви знаци, които никой ловец на проходи не иска да вижда.

Проходът де л'Изеран - Col de l'Iseran: Най-високият асфалтиран проход в Алпите

Пътна настилка. Завои

Необходимостта да направим снимки с дрона за нашия филм, заедно с мисълта „колко път бихме до тук“ и не чак толкова лошите изгледи към този момент за сняг и дъжд или полицейски контрол ни накараха да продължим нагоре. При изкачването започна да ни става ясно, че пътят не е почистен напълно, имаше доста кал, камъни и клони по банкета и топящ се сняг, който правеше завоите опасни. Изкачването е с дълги хубави прави с панорамни гледки и не лоши завои. Но за добро или лошо няма много серпентини. Като освен това пътят не е от най-широките.

Панорама

Алпите, братче! Красота! Чист въздух и накъдето и да се обърнеш планини, прорязващи… мъглата. Не успяхме да се насладим в пълна степен на гледките, защото нямаше слънце. След завоя преди моста, където на 10 км от върха окончателно бяхме спрени от ограждения, попаднахме в друг свят, охраняван от пазителите на планината, които не ни позволиха да продължим. Разликата в гледките бе внушителна. Силно заснежени склонове и един широк, бърз поток, прорязващ преспите. За тези гледки нямаме думи и ще ви оставим да изгледате нашия филм, за да се порадвате на кадрите от дрона.

Проходът де л'Изеран - Col de l'Iseran: Най-високият асфалтиран проход в Алпите

Така и не успяхме да стигнем най-високата точка на седловината, а за да проучим прохода от северозапад, трябваше да удължим дневното пътуване с 200 км, заобикаляйки през Албервю, което щеше да ни забави чак до тъмно.

Оставяме настоящото ревю отворено и повече от всякога разчитаме на вашeто мнение, което можете да дадете по-долу, като използвате ревю системата ни и дадате оценка по критериите, ако сте били там.

Места за настаняване около де л’Изеран

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

  • Кодово название: D902
  • Дължина: 48 км
  • 2764 м е най-високата точка на трасето.
  • От 895 м  започва същинското изкачване от север при Val-d’Isère.
  • От 977 м започва същинското изкачване от юг при Bonneval-sur-Arc.
  • 7.3% е наклонът от към Bonneval-sur-Arc.
  • 1938 г. – проходът за първи път е включен в Тур дьо Франс.
  • 7 пъти шосето е включвано в етапи на тура.

Каменните табели на най-високата точка

От автора

Проходът де л'Изеран
7.5
Пътна настилка
6.5
Завои
7
Обекти/Забележителности
10
Панорама
9
Популярност и Слава
3
Устойчивост на климатичната прогноза
9
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.4 / 10
Проходът де л’Изеран
10
Пътна настилка
10
Завои
9
Обекти/Забележителности
10
Панорама
9.5
Атрактивност
9.5
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button