Планински проходиПланински трасетаРевютаСкоростниТрасетаТрасета в АлпитеШвейцария

Grimsel Pass – Проходът Гримзел: Шедьовърът на швейцарските Алпи

    

(3 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


Човек винаги определя мащабите на своя свят според това какво е видял дотук през земния си път. Винаги ще открива нещо ново, по-голямо, по-красиво, по-впечатляващо. Природата на човеците е такава – да откриват нови граници, било то географски или абстрактни. Аз, авторът на това ревю, все още не съм видял достатъчно. Не съм бил в Ладакх или Андите, не съм покорявал проходи на по 5-6000 м. н. в., но съм минал 20-30 прохода на над 2000 метра, кой от кой по-красиви, всеки уникален по свой начин и смело мога да кажа:

“Гримзел пас е неповторим, като изрязан фрагмент от друга планета. Тераформиране с непознат състав на елементите!”

[quote font_size=”20″ align=”right” bgcolor=”#006975″ color=”#ffce79″ bcolor=”#9cf2f0″ arrow=”yes”]Любопитни факти:

• Кодово название: Шосе 6, National cycle route 8

 Дължина: 38 км 

 2164 м е най-високата точка на шосето.

1894 г. е завършен съвременният вид на пътя.

10°C толкова е средната годишна температура през юли месец на прохода. През август е 9.9°C, а юни 7.5°C

[/quote]

Зеленикавите скали са нещо, което не съм виждал досега, зеленикавата вода изглежда толкова плътна, сякаш е наситена с някакъв химичен елемент от друга планета, непознат за човека. Природата така прецизно е изрязала скалите, че напомнят корпуси на космически кораби. Язовирната система е толкова изчанчена, че се чудиш как функционира този хидроложки комплекс. Захласнах се… Спирам, за да започне истинското ревю, което за разлика от увода ще е лаконично.

Пътна настилка и завои

Широки, прешироки завои с изключително добре скроени виражи в комбинация с бързи отсечки – уникален кеф. Качеството на асфалта е брутално добро и е без коментар. 10-ка!

Трафик

Покорихме го през юни и беше песен. Предимно мотоциклетисти, спортни и ретро автомобили. Нямаше каравани и много автомобили. Но дори и да попаднете на учестен трафик, пътят е толкова добре проектиран, че спокойно бихте могли да изпреварвате в правите отсечки, ако пред вас има колони автомобили.

Популярност и слава

Бях чувал за него, бях чел за него, но като че ли е обречен да лежи в сянката на съседния Furka Pass, който също е божествен, особено с онзи ледник, който препоръчвам да се види през юни, но – Гримзел има повече енергия, тук ще заредите батериите. Все пак обаче това е категория за известност, а не за качеството на тока от НЕК и ЧЕЗ. След Val Tremola и Furka, Grimsel е третият от легендарните проходи в Швейцария.

Панорама

Без коментар. Ще ви оставя да изгледате видеото от канала ни в youtube. Предварително ще се извиня за дрон кадрите, които поради технически проблем останаха на ниска резолюция – 720p. Моля да извините и емоционалността ми, но пък това е автентично. Вижте как влияе на човек Grimsel Pass:

[mom_video type=”youtube” id=”9xKhtAVk9vQ” width=”1010″ height=”476″]

Устойчивост на климатичната прогноза

За жалост тук сезонът е от май-юни до септември-октомври и да, както и други алпийски проходи и трасета, оценката тук ще падне. Но няма как! Това е реалността. Посещението на тези трасета, колкото и да са красиви и добри за каране, е ограничено от метеорологичните условия. Трябва да имате респект към природата и планината и да очаквате всичко – вода по асфалта, дъжд, сняг, силен вятър. Апропо, това е един от най-закътаните и защитени от вятър проходи, поне в частта откъм Meiringen до изкачването към хосписа.

Обекти и логистика

Оставете си време за Gelmerbahn. Не, сериозно, зарежете следващия проход, който сте си планирали или просто направете дневния трип по-къс и се метнете на влакчето, което води до езерото Гемерсе. После спускането е едно от най-живописните в цял свят. Трасето на влакчето е изключително наклонено и ще качи адреналина ви до непознати стойности.

[mom_video type=”youtube” id=”TNYs0mRUh5M” width=”345″ height=”342″]

Gelmerbahn Funicular 😱😱😱 (Switzerland 🇨🇭) Senna Relax

Gelmerbahn Funicular 😱😱😱 (Switzerland 🇨🇭)Senna Relax

Публикувахте от Aurora Borealis Observatory в Четвъртък, 6 юни 2019 г.


Можете да спите в хосписите около прохода и макар да са доста скъпи, винаги са опция, ако закъсате. Другите ви варианти за подслон са селцата около прохода, където има страхотни алпийски хижички и къщи за гости. Всичките са “байкър френдли” и домакините ще ви посрещнат като принца на Монако. По трасето има дори обособени паркинги само за мотоциклети. Заведенията и кръчметата са само за мотоциклетисти. Въобще, това е един Мотоциклетен рай!

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 20659,20658,20657″][/images_grid]

Този “питстоп” в Меринген го препоръчвам горещо. Покривките и салфетките бяха с мотоциклетните маршрути в района. Тук опитах и най-хубавия бургер (и скъпия), който съм ял през живота си.

Местоположение и история

Проходът свързва двата кантона Берн и Вале, пресичайки Бернеските Алпи на надморска височина 2164 м. при езерото Тотенсе. От южната страна проходът започва от долината на река Рона, при селцето Глетч на 562 м. и след 38 км завършва при Интерклакен и Меринген на север, на 599 м.

Има данни, че проходът се е използвал още от римско време. Но първите документирани сведения са от XIV век, когато градовете от двете страни на планината се споразумяват да осигурят свободно и безопасно преминаване на търговци. Проходът продължава да бъде важна част от търговските маршрути в региона до отварянето на железницата през прохода Готард през 1882 г.

В първата половина на XX в. в района са изградени няколко водоелектрически централи, което довежда до разширяването и подобряването на пътя. Днес компанията собственик на ВЕЦ-овете стопанисва и промотира прохода като туристическа атракция.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 20691,20692,20694″][/images_grid] [images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 20695,20696,20697″][/images_grid] [review]
Grimsel Pass - Проходът Гримзел
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (3 гласове)
Пътна настилка10
Завои10
Обекти/Забележителности10
Панорама10
Популярност10
Поносимост на трафика7
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

В сравнение с други
8.2 2 гласове
Пътна настилка
10
Завои
7.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Популярност
7
Поносимост на трафика
4.5
7.9 9 гласове
Пътна настилка
6.9
Завои
9.3
Обекти/Забележителности
6.7
Панорама
9.7
Популярност
8.3
Поносимост на трафика
6.5
9.2 6 гласове
Пътна настилка
9.4
Завои
10
Обекти/Забележителности
8.1
Панорама
10
Популярност
10
Поносимост на трафика
7.4
7.9 8 гласове
Пътна настилка
7.5
Завои
8.5
Обекти/Забележителности
6
Панорама
9.8
Популярност
9.8
Поносимост на трафика
5.8

Grimsel Pass - Проходът Гримзел

Пътна настилка - 10
Завои - 10
Обекти и логистика - 9.5
Панорама - 10
Популярност и слава - 9.5
Устойчивост на климатичната прогноза - 4.4
Наличие/Отсъс. на трафик - 5.5

8.4

User Rating: Be the first one !

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

9 + 11 =

Back to top button