3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиПланински трасетаРевютаСкоростниТрасетаТрасета в АлпитеТрасета в Швейцария

Grimsel Pass – Проходът Гримзел: Шедьовърът на швейцарските Алпи

    

От meteo-ride
(3 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Човек винаги определя мащабите на своя свят според това какво е видял дотук през земния си път. Винаги ще открива нещо ново, по-голямо, по-красиво, по-впечатляващо. Природата на човеците е такава – да откриват нови граници, било то географски или абстрактни. Аз, авторът на това ревю, все още не съм видял достатъчно. Не съм бил в Ладакх или Андите, не съм покорявал проходи на по 5-6000 м. н. в., но съм минал 40-50 прохода на над 2000 метра, кой от кой по-красиви, всеки уникален по свой начин и смело мога да кажа:

„Гримзел пас е неповторим, като изрязан фрагмент от друга планета. Тераформиране с непознат състав на елементите!“

Зеленикавите скали са нещо, което не съм виждал досега, зеленикавата вода изглежда толкова плътна, сякаш е наситена с някакъв химичен елемент от друга планета, непознат за човека. Природата така прецизно е изрязала скалите, че напомнят корпуси на космически кораби. Язовирната система е толкова изчанчена, че се чудиш как функционира този хидроложки комплекс. Захласнах се… Спирам, за да започне истинското ревю, което за разлика от увода ще е лаконично.

Пътна настилка и завои

Широки, прешироки завои с изключително добре скроени виражи в комбинация с бързи отсечки – уникален кеф. Качеството на асфалта е брутално добро и е без коментар. 10-ка!

Трафик

Покорихме го през юни и беше песен. Предимно мотоциклетисти, спортни и ретро автомобили. Нямаше каравани и много автомобили. Но дори и да попаднете на учестен трафик, пътят е толкова добре проектиран, че спокойно бихте могли да изпреварвате в правите отсечки, ако пред вас има колони автомобили.

Популярност и слава

Бях чувал за него, бях чел за него, но като че ли е обречен да лежи в сянката на съседния Furka Pass, който също е божествен, особено с онзи ледник, който препоръчвам да се види през юни, но – Гримзел има повече енергия, тук ще заредите батериите. Все пак обаче това е категория за известност, а не за качеството на тока от НЕК и ЧЕЗ. След Val Tremola и Furka, Grimsel е третият от легендарните проходи в Швейцария.

Grimsel Pass - Проходът Гримзел: Шедьовърът на швейцарските Алпи

Панорама

Без коментар. Ще ви оставя да изгледате видеото от канала ни в youtube. Предварително ще се извиня за дрон кадрите, които поради технически проблем останаха на ниска резолюция – 720p. Моля да извините и емоционалността ми, но пък това е автентично. Вижте как влияе на човек Grimsel Pass:

Места за настаняване около Гримзел

Картата показва всички оферти в Booking.comTrivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Устойчивост на климатичната прогноза

За жалост тук сезонът е от май-юни до септември-октомври и да, както и други алпийски проходи и трасета, оценката тук ще падне. Но няма как! Това е реалността. Посещението на тези трасета, колкото и да са красиви и добри за каране, е ограничено от метеорологичните условия. Трябва да имате респект към природата и планината и да очаквате всичко – вода по асфалта, дъжд, сняг, силен вятър. Апропо, това е един от най-закътаните и защитени от вятър проходи, поне в частта откъм Meiringen до изкачването към хосписа.

Обекти и логистика

Оставете си време за Gelmerbahn. Не, сериозно, зарежете следващия проход, който сте си планирали или просто направете дневния трип по-къс и се метнете на влакчето, което води до езерото Гемерсе. После спускането е едно от най-живописните в цял свят. Трасето на влакчето е изключително наклонено и ще качи адреналина ви до непознати стойности.

 


Можете да спите в хосписите около прохода и макар да са доста скъпи, винаги са опция, ако закъсате. Другите ви варианти за подслон са селцата около прохода, където има страхотни алпийски хижички и къщи за гости. Всичките са „байкър френдли“ и домакините ще ви посрещнат като принца на Монако. По трасето има дори обособени паркинги само за мотоциклети. Заведенията и кръчметата са само за мотоциклетисти. Въобще, това е един Мотоциклетен рай!

Този „питстоп“ в Меринген го препоръчвам горещо. Покривките и салфетките бяха с мотоциклетните маршрути в района. Тук опитах и най-хубавия бургер (и скъпия), който съм ял през живота си.

Местоположение и история

Проходът свързва двата кантона Берн и Вале, пресичайки Бернеските Алпи на надморска височина 2164 м. при езерото Тотенсе. От южната страна проходът започва от долината на река Рона, при селцето Глетч на 562 м. и след 38 км завършва при Интерклакен и Меринген на север, на 599 м.

Има данни, че проходът се е използвал още от римско време. Но първите документирани сведения са от XIV век, когато градовете от двете страни на планината се споразумяват да осигурят свободно и безопасно преминаване на търговци. Проходът продължава да бъде важна част от търговските маршрути в региона до отварянето на железницата през прохода Готард през 1882 г.

В първата половина на XX в. в района са изградени няколко водоелектрически централи, което довежда до разширяването и подобряването на пътя. Днес компанията собственик на ВЕЦ-овете стопанисва и промотира прохода като туристическа атракция.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

  • Кодово название: Шосе 6, National cycle route 8

  • Дължина: 38 км 
  • 2164 м е най-високата точка на шосето.
  • 1894 г. е завършен съвременният вид на пътя.
  • 10°C толкова е средната годишна температура през юли месец на прохода. През август е 9.9°C, а юни 7.5°C

От автора

Проходът Гримзел
10
Пътна настилка
10
Завои
10
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Популярност и Слава
4
Устойчивост на климатичната прогноза
3.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.2 / 10
Grimsel Pass - Проходът Гримзел
10
Пътна настилка
10
Завои
10
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Атрактивност
7
Поносимост на трафика
От приключенците (3 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

В сравнение с други
8.6 3 гласове
Пътна настилка
10
Завои
8.3
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Атрактивност
8
Поносимост на трафика
5
8 10 гласове
Пътна настилка
6.8
Завои
9.4
Обекти/Забележителности
6.9
Панорама
9.7
Атрактивност
8.5
Поносимост на трафика
6.5
9.1 8 гласове
Пътна настилка
9.5
Завои
10
Обекти/Забележителности
7.8
Панорама
10
Атрактивност
10
Поносимост на трафика
7.3
7.8 11 гласове
Пътна настилка
7.1
Завои
8.5
Обекти/Забележителности
6.3
Панорама
9.5
Атрактивност
9.6
Поносимост на трафика
6

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button