3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходМото отбивкиМото Отбивки в СърбияПланински трасетаПриродни забележителностиТрасетаТрасета в СърбияТрасета на БалканитеЧерен или с лоша настилка
Актуално

Мото отбивки: Пътищата до Увац – Ледени Видиковац

От meteo-ride.com
(1 глас)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Панорамата, разкриваща се от Ледени Видиковац към река Увац можете да видите на картички или реклами на западната ни съседка Сърбия. Мотоциклетистите изследователи автоматично би трябвало да са привлечени от тази красота и да се интересуват от пътя към тази шеметна мото отбивка.

Меандрите на Увац / Снимка: Meteo-Ride.com

Панорамната площадка се намира близко до гр. Сеница, платото Пещера, и е разположена на високи скали над живописната река Увац, която извира от северните склонове на планината Ядовник в Югозападна Сърбия. В горното й течение, между планините Златар и Явор, водите на тази река са издълбали нетипично тясно корито със стръмни каньонни скали, остри меандри и високи носове. Меандрите на реката придобиват още по-драматични очертания след изграждането на няколко язовира надолу по течението на каньона, което повишило значително обема на водата в речните завои.

Пътят до панорамната площадка е черен, песъчливо-чакълест. / Снимка: Meteo-Ride.com

Завоите наподобяват меандрите на яз. Кърджали или тези на яз. Въча, които могат да се наблюдават от трасето Кричим-Девин. Разликата е, че склоновете тук са доста по-стръмни, а самите меандри по-тесни.

Местоположение на Ледени Видиковац. Как да стигна до там?

Трябва да уточним, че меандрите на Увац могат да бъдат видени най-добре от Ледени Видиковац и от Видиковац Молитва. Това са две панорамни платформи, които са разположени една срещу друга на двата бряга на реката. И двата пътя стартират от гр. Сеница, но както подсказва заглавието, ние поехме към Ледени. Преценихме, че след като този известен сръбски баскетболист и двукратен MVP в NBA предпочита тази гледка, ще му се доверим.
Никола Йокич на Ледени Видиковац / Снимка: Facebook, 2020
На река Увац ще откриете още много платформи за наблюдение поради многото изкуствени водеми, които характеризират една от най-красивите части на Сърбия. Тук са изградени ВЕЦ Кокин брод и ВЕЦ Увац и три изкуствени езера: Сенско езеро, Радионско и Златарско. Самият град Сеница е разположен на кръстопътя на две големи трасета в Сърбия - "Ибърска магистрала" или главен път 21, който следва течението на река Ибър и "Златиборска магистрала" (на запад). Градчето ще е вашият основен изходен пункт за Видиковаците. ОБНОВЯВАНЕ: В края на 2022 година трасето до Видиковац Молитва вече е асфалтирано и ремонтирано, тъй че ако искате черен и див път изберете Ледени, ако искате бърз достъп - Молитва.

Пътна настилка. Завои. Характеристики на пътя

Трасето до Ледени е около 14 км, като 9 от тях са черен път. Първите няколко километра след Сеница са асфалтирани, като пътят е тесен, но върви много приятно по полегатия склон, с хубави просторни гледки. В тази част има и някой и друг хубав завой. Черното трасе е добре утъпкано и поддържано, като според нас може да се превземе и с шосеен мотоциклет, но както сме казвали неведнъж - бавно и при сухо време.

Снимка: Meteo-Ride.com

Важно!!!

Пътят не стига до самата платформа. Трябва да паркирате и да походите 200-300 метра до гледката. Мястото изглежда сигурно, но все пак сме на Балканите. Ние предпочетохме да си вземем част от багажа. Хубавото на тази пешеходна отбивка е, че влизате в горичка и ще вървите по сянка. Определено се съживихме в този горски хлад, защото денят бе много топъл.

Самата мото отбивка

Паркиране

В общи линии кален или прашен паркинг, разбира се, неохраняем, както стана въпрос по-горе.

Снимка: Meteo-Ride.com

Веднага след "паркинга" започва прохладната пътека в гората, която спасява от жаркото слънце. Трябва да отбележим, че откъм Молитва няма такава хубава сянка, тъй че ето ви варианти - ако времето е топло, посетете Ледени Видиковац, ако е прохладно, вижте Видиковац Молитва.

Тук по тази пешеходна горска алея, ще намерите доста табла с информация за флората и фауната в парк Увац. По пътя има и няколко беседки и пейки, където можете да седнете и да си направите пикник.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Снимка: Meteo-Ride.com
Трофей от трасето
СТИКЕР Пътищата на Увац (Uvac Routes)
Любопитни факти

• Кодово название: Пътят до Ледени Видиковац, Увац, пътят до Увац, Велики връх, Гледката към Сенското езеро.

Снимка: Meteo-Ride.com

• 14 км е дължината на пътя.

• Меандрите на Увац са част от природния резерват Увац (Special Nature Reserve Uvac).

• Сеница е един от най-студените градове в Европа (виж: Устойчивост на климатичната прогноза).

• Сеница се споменава за първи път през 1253 г. като място по пътя за Дубровник, където дубровнишките търговци са акостирали и са плащали мита. В района на Сеница се намира град Каричина, където е била лятната вила на царица Елена българска, съпругата на сръбския цар Стефан Душан. 

• Над 75 % от населението на града са бошняци (2011).

 Белоглав лешояд обитава каньона Увац. Дължината му е 95-105 см. Ако имате късмет, можете да го видите. А във водите се срещат 24 вида риба.

 

Панорама

Съществуват спорове от коя площадка гледката е по-хубава, както и кой път е по-добър. Не можем да кажем със сигурност, защото видяхме гледката само от едната страна - платформата при Ледени.

Снимка: Meteo-Ride.com

Обекти и логистика. Забележителности

Освен гледката, няма други забележителности по трасето - манастири, исторически сгради или монументи. Не видяхме и чешмички, така че си вземете вода в багажа. В самия град Сеница не можем да отличим нещо по-впечатляващо.

В последствие разбрахме, че в района има много манастири, но по самото трасе към Ледени такива липсват.

Снимка: Meteo-Ride.com

Трафик

По трасето отсъства трафик, но събота и неделя вероятно е натоварено с туристи. През седмицата бяхме сами.

Алтернативно трасе към Увац - Видиковац Молитва

Места за настаняване около Ледени Видиковац

Картата показва всички оферти в Booking.com и Vrbo в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Овчето саламурено сирене Сеница (Sjenički sir) традиционно се произвежда от чисто пълномаслено мляко от овце от пасищата на платото Пещер-Сеница. Има дупчеста структура, твърда консистенция и продължително зреене. Отлежава в дървена вана над 6 месеца. Принадлежи към солените сирена със силен вкус.

Сенското сирене получи наименование за географски произход в Сърбия и има планове за включването му в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Обикновено се яде като предястие, придружено от колбаси, но може да се използва и за приготвяне на различни ястия.

Снимка: sirifino.rs

Вземете си дебелата екипировка!

Комплексът на Сенишко-Пещерското плато е предимно планински. Това е един от най-студените райони в Европа през зимата. На платото Сеница-Пещер са на лице специфични хидрометеорологични характеристики, поради които се наблюдават изключително ниски температури както през лятото, така и през зимата. На 26 януари 1954 г. в град Сеница е регистрирана температура от -38,3°C. През 2005 г. е измерена температура от -35°C, а през 2017 - 38°C.

През лятото времето може да бъде доста прохладно и ако искате да се спасите от жегите, това е вашата дестинация за пътуване.

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Пътят до Ледени Видиковац
4
Пътна настилка
7
Завои
3.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
5.5
Популярност и Слава
6.5
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 6.6 / 10

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Пътят до Ледени Видиковац
9
Пътна настилка
8
Завои
1
Обекти/Забележителности
9
Панорама
8
Атрактивност
10
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Допълнителни източници:
  • sirifino.rs
  • wikipedia.org
 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button