сряда, 15/07/20

Информационен портал за мото туризъм
Светите пътища на Метеора

Светите пътища на Метеора

   

(4 гласове)
Оценка на мото пътешествениците


Какво място, а? Титанично… духовно, истинско и чисто, напук на света. Ами пътищата водещи дотам? Само почакайте да ги видите…

Любопитни факти:

 11 -ти век пещерите на Метеора са заселени от християни отшелници.

 1340 г. е построен манастира Преображение Господне – „Голем Метеор“

240 – на толкова км се намира от Солун

 Мястото е било дъно на езеро през Терциера.

 400 – на толкова метра се извисява скалата, на която е построен манастирът „Св. Троица“ (Agia Triada)

 3 толкова евро е таксата вход за всеки манастир.

 В манастирите има забележителни музейни експонати.

 

Много се радваме, че през миналата година посетихме Метеора и че още на мига набелязахме пътищата в района като емблематично мото трасе! На мига! Още повече се радваме и гордеем от това и заради факта, че неотдавна популярният сайт motorcycle dairies сложиха Метеора в Ten Of The Best Scenic Roads in Europe, заедно с друго гръцко трасе, на което вече сме правили ревю – Baros Pass. За нас самите това е поредното доказателство, че детекторът ни работи и имаме усет за нещата, с които се занимаваме. Така че продължаваме смело в посоката, в която сме поели, а именно – да бъдем ветропоказател за мото-приключенците. Най-вече и поради причината, че наистина обичаме това, което правим. Правете това, което ви харесва, приятели! Но, след това самохвално-еуфорично отклонение, нека се върнем на трасето!

Пътна настилка. Завои. Трафик

Пътищата, водещи до манастирите, стартират от гр. Каламбака или от главния път при село Кастраки, както беше в нашия случай, и започват да криволичат плавно нагоре покрай скалните образувания. Не очаквайте остри серпентини и тераси една над друга. Но завоите са широки и с добра амплитуда. А как са укрепени и подсигурени – като замъци. Приказка!

Качеството на пътната настилка е умопомрачително добро! Понеже пътищата служат единствено за достъп до манастирите, а не са свръзка между големи градове, трафикът е предимно от туристи. Това излага асфалта на по-малко напрежение от индустриален и междуградски трафик, но не значи, че няма движение по пътя. Почти нон-стоп има посещения на всевъзможни ванове, маршрутки и автобуси, които изсипват огромно количество лелки и бабки и много на брой японци. Но това меле от миряни и любопитковци не може да навреди на асфалта особено, още повече че и времето в района е предимно топло и не се задържа много сняг, но със сигурност ще ви попречи да се насладите в пълна степен на завоите, защото все ще се пръкне от някой храст някой японец с фотоснайпер и ще изкочи пред вас на шосето. А завоите са перфектни – проектирани типично по гръцки, с подходящите виражи. Е, все пак това не е място за състезания, а за поклонение и смирение…

Устойчивост на климатичната прогноза

Районът е сух и горещ, при предишното ми посещение на Каламбака през далечната 2008 година беше брутален задух. Но ето че пък сега уцелихме дъждовно и мъгливо време. Все пак близостта до планината Пинд оказва своето въздействие.

Панорама. Обекти и логистика

…Няма как да не се смири човек и да не осъзнае колко е нищожен пред тези скали, създадени от Твореца. Много е хубаво човек да посещава такива места, за да си спомня от време на време колко е необятно творението и колко са маловажни неговите проблеми. Почти моментално от главата ви изчезват злободневните кахъри, а на тяхно място нахлуват  Вселенските… Как се е образувало това място, кой и кога е построил тези сгради, защо, как… И, разбира се, типичното нашенско екзистенциално тцъкане на ум – „как съм се минал, та досега не съм идвал тука“…

…Че и не е толкова скъпо, макар че не е и от евтините места за посещение, но, хей – ти си на необикновено място. Хора от цял свят мечтаят да го посетят, а на теб ти е на един… хвърлей от България. Хотелчета, къмпинги, къщи за гости, таверни – навсякъде! Избор за спане, колкото искате! Препоръчваме да избегнете града Каламбака и да преспите в Кастраки – селце, сгушило се от западната страна на гигантските камъни. Наистина ще си почините и ще усетите енергията. В Каламбака пък има повече заведения и избор за спане, но през градчето преминава главното шосе, което свързва по-големия град Трикала с магистралата Егнатия Одос (Виа Егнатица).

На главното шосе Е92 преди Кастраки има бензиностанция. В Каламбака има мото-сервиз, където срещу нищожна сума оправиха скъсаната верига на една от хондите ни, която предаде колегата 100-на километра след Metcovo Pass.

  • P1000910
  • P1000894
  • P1000937
  • P1000887
  • P1000875
  • P_20170612_122900
  • IMG_20170612_112130
  • P1000929
  • P1000945

Манастирите

Изумителни сгради. Много стъпала до горе, но всяко едно си заслужава запъхтяването и усилието. От седемте манастира, отворени за посетители са шест – във всеки ден от седмицата някой от манастирите почива. През Средновековието, преди османската инвазия, манастирите са били общо 24. В тях е забранено да се влиза с къси панталони, а жените трябва да са с дълги поли и покрити рамене. Позволено е да се снима. А ние поснимахме плахо и с дрона.

В Кастраки отшелниците построили през XI в. първия монашески скит, а по-късно –  първия манастир „Дупиани“ и църквата „Протатон“, по подобие на едноименната църква на Света Гора Атон. Така било поставено началото на общежителния манастирски живот в Метеора.

Отшелниците ставали все повече и повече, и не след дълго по върховете на гигантските сиви скали те изградили десетки манастири, до които достигали с вдълбани в камъка стъпала, с въжени стълби, мостове и подемни мрежи. Можете да прочетете още в pravoslavieto.com

Популярност и слава

В увода казахме нужното, тук само ще се обосновем защо даваме по-ниска оценка в тази графа. Метеора е известно място за поклонение и религиозен туризъм, но в по-малка степен е популярно като мотоциклетно трасе.

В заключение ще кажем, че с каквото и да отидете дотам, независимо какъв туризъм практикувате и какъв стил и начин на живот имате, Метеора и пътищата, свързаващи манастирите, са дестинация, която трябва да посетите поне веднъж в рамките на земния си път.

Светите пътища на Метеора Reviewed by on .
4.1

Ревю на пътищата на Метеора

Пътна настилка 9.8
Завои 7.5
Обекти и логист 9.8
Панорама 9.9
Популярност и слава 5.9
Устойчивост на клим. прогноза 8
Наличие/Отс. на трафик 6.2
8.2
Пътна настилка
Завои
Обекти и логист
Панорама
Популярност и слава
Устойчивост на клим. прогноза
Наличие/Отс. на трафик
Метеора
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (4 гласове)
Пътна настилка9.1
Завои8.3
Обекти/Забележителности9.6
Панорама9.9
Популярност9
Поносимост на трафика7.4
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

About The Author

Related posts