SuzukiМотоциклетиМотоциклетни пророциРетро хроники
Актуално

Мото пророци: Ернст Дегнер – избягал от MZ, за да промени Suzuki завинаги

Ернст Дегнер е от тези изключителни личности, които оставят ярка следва в историята. Той променя развитието на двутактовите мотоциклети и хода на мотоциклетната история. Истински визионер и, както ние наричаме такива хора – мотоциклетен пророк.


Няма по-драматична, както и по-непозната история извън моторните спортове, от тази на Ернст Дегнер и неговото бягство от източногерманските MZ в Suzuki през 1961 г.

Това е една история, в която има всичко: скандалност в стил Джеймс Бонд в разгара на Студената война, блясък и скорост на Moto GP състезанията, катастрофи, трагедии и – в резултат от това – началото на нова ера за японския производител Suzuki.

След като през 2020 Suzuki спечели първата си световна титла от повече от 20 години, ще използваме повода, за да ви разкажем как японската марка грабва първата си титла – почти 40 години по-рано…

През 1960 г. светът, мотоциклетизмът и състезанията за Гран При са много различни. На първите страници на вестниците доминират заглавия, отразяващи напрежението от Студената война между Изтока и Запада. В мотоциклетизма все още властват британски, европейски и американски гиганти. В мото състезанията италианците MV Agusta печелят в четирите класа – 125, 250, 350 и 500 кубика. Източногерманската марка MZ и японската Honda са техни конкуренти, предимно в по-малките класове.

През 1961 г. обаче нещата се променят. Популярността на 50-кубиковите, предимно двутактови, машини води до организирането на състезания с тях. И когато организаторите на световното първенство пускат надпревара за 50-кубиковите мотоциклети (Coupe d’Europe), тя има огромен успех.

Suzuki, чиято основна сила е в двутактовите машини с кубатура от 50 до 250, следва примера на съперниците си от Honda, като взима участие в състезанието „Isle of Man TT през 1960 г. в клас 125 кубика, заемайки скромните 15-то, 16-то и 18-то място. През 1961 г. Suzuki увеличават шансовете си с нов 125-кубиков двутактов двигател и се справят малко по-добре. Но нещо трябва да се промени.

В същото време източногерманските двутактови MZ машини, управлявани от пилота Ернст Дегнер, привличат вниманието. Докато към 1960 повечето участници са се отказали от двутактовите машини, MZ – под ръководството на Валтер Кааден, друг гений, на когото ще посветим отделен материал – (за него се предполага, че по време на войната е работил в нацистката ракетна база в Пеенемунде) работят върху комбинирането на три ключови технологии: дискови клапани, захранващи портове и разширителни камери. Това дава възможност на иначе лошо финансирания екип на MZ да бъде конкурентен по мощност на сложните четиритактови машини. Дори през 1961 г. MZ 125 на Дегнер цял сезон води упорита битката с четиритактовия конкурент от Honda на Том Филис, Луиджи Тавери и Джим Редман.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Самият Дегнер обаче завижда на заплащането на своите съперници и на бляскавия им начин на живот, защото като гражданин на комунистическата Източна Германия той получава малко по-добро заплащане от работниците в завода и освен това е под постоянен надзор от ЩАЗИ. Затова младият германец решава да дезертира.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

И тъй като Suzuki осъзнават, че имат нужда от технологията MZ, а Ернст Дегнер иска западен начин на живот, през лятото на 1961 г., след поредица от тайни срещи, двете страни сключва сделка.

Първото „бягство“ е планирано за август, но е осуетено с построяването на Берлинската стена. Вторият опит се осъществява по време на провеждането на GP в Швеция, като приятел на Дегнер упоява съпругата му и двама им синове, след което ги прекарва през германската граница в багажника на огромна американска кола. Самият Дегнер успява да избяга след състезанието в Швеция с куфар, пълен с важни части от двигателя на MZ.

Как Ернст Дегнер си проправя пътя към славата в MotoGP, като един от най-безстрашните пилоти в тази напревара за всички времена

Останалото, както се казва, е история.

През същата 1961 г. Филис печели 125-кубиковата световна титла за Honda, като Ернст Дегнер заема второ място, след като пропуска последния кръг в Аржентина. Дегнер заминава за Япония, където благодарение на отличните си инженерни умения помага на Suzuki не само да разработят нов 125-кубиков двигател (който очаквано се оказва копие на MZ), но и 50-кубикова версия. През 1962 г. Дегнер и Suzuki се завръщат в шампионата на GP, където двете машини, особено 50-кубиковата, се оказват особено успешни. 50-кубиковият мотоциклет на Дегнер взима точки още с първото си участие, след това печели четири състезания, а в последствие и световната титла.

Макар да е по-малко успешен в по-конкурентния клас 125, съотборникът на Дегнер от Suzuki Хю Андерсън печели последния старт в Аржентина. А на следващата година новозеландецът взема и двете титли. През 1964 т. Андерсън отново печели титлата при 50-кубиковите машини, а през 1965 – при 125-кубиковите.

В резултат на това започва новата ера на успешни двутактови машини на Suzuki.

Вече достъпна за всички, новаторската двутактова технология на Кааден, подобрена по време на състезанията, вдъхновява TZна Yamaha, двуцилиндровите 250- и 350-кубикови машини на Kawasaki, както и много други. А RG500 на Suzuki, произхождащ от 125-кубиковия двигател, господства в 500-кубиковия клас на GP от средата на 70-те до началото на 80-те. С него световни титли печелят Бари Шийн, Марко Лучинели и Франко Унчини. Така стартира японсктата доминация, което променя облика на състезаният.

Трагичният край

След първоначалната забележителна световна титла в 50-кубиковия клас, успехът на Ернст Дегнер се превръща в трагедия. През 1963 г. той катастрофира на пистата Сузука. Неговото Сузуки 250 избухва в пламъци и Дегнер се оказва заклещен под мотора, при което получава тежки изгаряния. Направени са му около 50 присаждания на кожа, което го изважда от състезания за почти една година. Той се пенсионира след състезателния сезон през 1966 г., като работи известно време за германския вносител на Suzuki. По-късно се премества в Тенерифе, където ръководи бизнес с коли под наем. Бракът му се проваля, а през 1983 г. умира при мистериозни обстоятелства (получава сърдечен удар, в което мнозина виждат почерка на тайните служби). Така завършват кариерата и живота на един мъж, който несъмнено променя мотоциклетизма завинаги.

Ужасяващата катастрофа на писта Сузука

Цялата история на Ернст Дегнер и неговото бягство е разказана в книгата на журналиста от MotoGP Мат Оксли Stealing Speed (Да откраднеш скорост) от 2009 г., както и в документалния филм от 2020 Missile from the East (Снаряд от изток).

Suzuki на 100 години: историята от тъкачния стан до Хаябуса

По материали на:

  • visordown
  • www.revzilla.com
  • www.superbikeplanet.com
  • laptrinhx.com
  • petrolicious.com

Симеон Кръстев

Мотоциклетен ентусиаст и пътешественик. Автор и преводач на материали в сайта. Обича високите скорости, пътешествия до непознати места и природата. Любител планинар и автор на блога Simeon Travel Space.

Свързани статии

Back to top button