MOTO GUZZIМотоциклетни пророциРетро хроникиФАКТИ

Moto Guzzi навърши 100 години! Историята на италианския орел (1921-2021)

Март е специален за най-старата европейска мотоциклетна марка, която не е прекъсвала никога своето производство. Компанията Moto Guzzi е родена на 15-ти март точно преди 100 години, като за този период нейните машини успяват да се превърнат в едни от най-разпознаваемите класически мотоциклети за всички времена. Характерният силует, традицията и стилът, които са на сериозна почит при тази италианска марка, завладяват фенове от цял свят.

Ежегодните празненства, организирани от компанията, обичайно са през септември, когато е по-топло. Тогава хиляди се стичат в романтичното малко градче Мандело дел Ларио на брега на езерото Комо. Очаква се така да бъде и тази година. Но рожденият ден тази седмица вече бе отбелязан с множество поздравителни картички от фенове, като компанията разпространи видео с честитките.

Ние пък искаме да ви припомним историята на марката, като направим едно пътуване назад във времето.

НАЧАЛОТО

На 15 март 1921 г. в италианския град Генуа се случва нещо, което оставя траен отпечатък в световната мотоциклетна история. В офиса на нотариус Паоло Касанело е създадено дружеството “Società Anonima Moto Guzzi”, което ще се занимава с производство и продажба на мотоциклети и “всички други дейности, свързани с металообработването и машиностроенето”.

Партньори в компанията са известният в Генуа корабен магнат Емануеле Виторио Пароди, неговият син Джорджо и приятелят на Джорджо – Карло Гуци. Гуци бил другар на Пароди от Италианския военновъздушен корпус, където те имали още един приятел – Джовани Равели. Той обаче загинал на 11 август 1919 г. по време на тестов полет. Именно в памет на Равели за емблема на “Moto Guzzi” е избран орелът с разперени крила, който е част от символите на италианските военновъздушни сили.

8 НР Normale

Първият мотоциклет на компанията е легендарният 8 НР Normale. Като новата мотоциклетна марка веднага започва да бележи многобройни състезателни успехи. Първият от тях е на Targa Florio през септември 1921 г.

През 1923 г. марката Moto Guzzi вече е известна и високо ценена навсякъде. На 7 септември 1924 г. състезателят на Guzzi Гидо Ментасти печели Европейския шампионат с C4V.

1924 – фабриката вече заема площ от 730 кв. м, а производството се удвоява.
1925 – 300 работника произвеждат 1200 мотоциклета.

През 1928 г. се появява първият модел триколесен мотокар на Moto Guzzi с названието Tipo 107.  В следващите десетилетия, чак до 1980 г., компанията продължава успешно да произвежда и продава товарни триколки, както за нуждите на армията, така и за цивилни нужди. 

ЗОРАТА НА МОТО ТУРИЗМА

През 1928 е произведен и първият мотоциклет клас Gran Turismo, наречен Norge. Първоначално той излиза от завода с инициалите “Guzzi G. T.”, но в последствие е наречен “Norge” в чест на експедицията на брата на Карло Гуци – Джузепе до Полярния арктически кръг. Сега този маршрут е известен като Нордкап или пътуването до най-северната точка на Европа. През 1928 г. обаче Джузепе е абсолютен пионер, който по неасфалтирани пътища и кални терени превзема дестинацията със своето Norge.

Един от първите туристически мотоциклети в света, с революционно за времето си задно окачване за повече комфорт

1934 – Moto Guzzi става най-важната мотоциклетна фабрика в Италия. През следващите години производството продължава да нараства и в началото на 50-те в завода работят повече от 1500 работници.

Фабриката в малкото градче Мандело дел Ларио се разраства все повече. Снимка от 1935 г.

1939 – Друг култов модел от този период е Airone 250, който остава най-продаваният мотоциклет със средна мощност в Италия повече от 15 години.

MOTO GUZZI – ЛЕГЕНДА В СЪСТЕЗАНИЯТА

Шампионската серия в първите години на марката е забележителна. Само за период от 4 десетилетия, до оттеглянето на орела от моторните спортове през 1957 г., във витрините на музея влизат куп трофеи. Те включват победи в 3 329 официални състезания, 8 световни титли, 6 титли при конструкторите и 11 победи в TT сериите на остров Ман.

Карло Гуци и Джорджо Пароди, а в средата е легендарният състезател от TT сериите – Стенли Ууд. 1935 г.

1950 – Постоянната изследователска работа в компанията води до построяването на първия въздушен тунел в света в родния град на марката Мандело дел Ларио. Освен това в този период инженерите и блестящи умове като Умберто Тодеро, Енрико Кантони, начело с гениалния Джулио Чезаре Каркано, създават Guzzi 500 Otto Cilindri, първия 8-цилиндров мотоциклет в света. Само оттеглянето на компанията от състезанията спира развитието на този изключителен проект. Moto Guzzi Otto cilindri е определян като един от десетте най-велики мотоциклета на всички времена. (Класация на Discovery Channel)

Двигателят e безпрецедентен до този момент! С водно охлаждане, 500 кубика V-8, с двойни гърбици и отделен карбуратор за всеки от осемте цилиндъра. Революционният агрегат е с тегло само 45 кг (общо тегло на машината 148 кг), и произвежда страховитите за онази епоха 78 к.с. (58 kW) при 12000 об/мин. Мотоциклетът е способен да постигне 285 км/ч максимална скорост – 20 години преди тази граница да бъде достигната отново в мото състезанията за Гран При.

Паралелно с това в годините след Втората световна война се създават модели като Guzzino 65 (“Cardellino”), който е най-продаваният мотор в Европа повече от десетилетие. Следват легендарният Galletto (1950 г.) и Lodola 175 (1956 г.).

Разработен в отговор на успеха на Vespa, Galletto е предшественик на скутера с високи колела. Всъщност това е първият скутер с такива характеристики. От него са продадени над 71 000 екземпляра.

През 1964 г. компанията изпада в криза, подобно на останалите мото производители в този период.

Основателите на фирмата вече ги няма, за да водят марката напред. Емануеле Пароди умира през войната, а синът му Джорджо през 1955 г. Карло Гуци е стар и болен и се оттегля в пенсия, а през 1964 г. умира на 75 г. Тогава управлението поема Енрико Пароди, братът на Джорджо.

В този период моделът Stornello е най-търсеният мотоциклет заради малкия си практичен двигател.

РАЗРАБОТКАТА НА КУЛТОВИЯ НАПРЕЧЕН V2

В края на 50-те и началото 60-те години Джулио Каркано, почти от скука, разработва 90-градусовия V-образен 2-цилиндров двигател, който по-късно ще се превърне в символ на бранда. В този момент обаче ръководство не вижда смисъл в този двигател, но се правят проучвания дали агрегатът ще бъде подходящ за използване във Fiat 500. 

Каркано е направил версии с обем 500 и 650 кубика. С 650-кубиковия двигател с 34 к. с. малкият Fiat можел лесно да достигне 140 км/ч. Във фабриката на Fiat в Торино харесват новия двигател, но годишните количества, поискани от тогавашния шеф на торинци Виторио Валета, надхвърлят производствения капацитет на завода в Мандело дел Ларио и споразумение не е постигнато. Така проектът, макар и за кратко, отива на склад в мазето.

Годината е 1961 и успехът на масово произвежданите автомобили довежда до радикално намаляване на пазара на мотоциклети. Moto Guzzi реагират адекватно благодарение на завидния дизайнерски и инженерен капацитет (и на това, което имат в мазето). Компанията проучва нови пазари и производството на нов тип машини. В този период фирмата продава много трикари (триколки) за селскостопански нужди, както и специализирани машини.

Каркано използва възможността за диверсификация и увеличава капацитета на двуцилиндровия двигател до 754 куб. см, за да го използва в „3х3“, специализирано високопроходимо превозно средство, предназначено за алпийския военен корпус на Италия.

Ветерани с бойната триколка от 60-те

ПОП ИКОНА В САЩ, ПРЕДПОЧИТАН ОТ ПОЛИЦИЯТА

Междувременно е обявен правителствен търг за мотоциклети за италианската магистрална полиция. Победител ще бъде моторът, който може да измине 100 000 км с най-ниски разходи за поддръжка. Това е идеален повод да се монтира двуцилиндровият двигател на Каркано на мотоциклет Moto Guzzi с инициали V7. Иновативният проект съчетава надеждността на автомобилните стандарти с ненадминато ниво на комфорт и механична достъпност, които привличат интереса и на чуждестранните полицейски сили, като тези в Лос Анджелис.

Пускането в експлоатация на новия полицейски V7 700 започва през 1964 г. Моторът е с двигател с мощност 703,3 кубика, развива 40 к. с. и тежи 230 кг. През 1966 г. започва масово производство за полицията и за чужди пазари, включително, разбира се, за САЩ, откъдето има най-сериозен интерес. 

Американската общественост започва все повече да се интересува от тежките европейски мотоциклети и Moto Guzzi вземат решение да създадат и гражданска версия за Италия и САЩ.

1967 – V7 700 се разпространява в Италия на конкурентна цена от 725 000 лири, много по-достъпна от тази на германските и английските конкуренти.

Успехът на машината е мигновен, като славата му резонира и до ден днешен. V7 се превръща в същинска поп икона след участието на Moto Guzzi V7 Ambassador в шестия филм от поредицата за Джеймс Бонд “Диамантите са вечни”, възседнат от филмовата звезда Шон Конъри. 

По-късно в развитието на двигателя участва и Лино Тонти, като връх в неговите разработки е V7 Sport. Моторът е истински шедьовър и дебютира през 1971 г. в състезанието “Монца 500”, заемайки трето място с пилота Раймондо Рива. Това е началото на поредица впечатляващи резултати в състезания за издръжливост
като Льо Ман и Лиеж, които превръщат V7 Sport в най-известния италиански спортен мотоциклет през 70-те. През 2007 г., 40 години след появата на първия V7, Guzzi представят модерната линия V7.

Раймондо Рива на Moto Guzzi V7 Sport на Монца

През 1971 г. е произведена първата California, като е проектирана с консултация и за нуждите на магистралната полиция в Лос Анджелис, за да замени Moto Guzzi V7.

През 1973 г. компанията е купена от Де Томазо Индъстрис. Стартира производството на серия 4-цилиндрови модели. Привържениците на марката обаче ясно демонстрират, че ценят традицията повече от новите идеи и компанията се завръща към 90-градусовите 2-цилиндрови машини, превърнали се в неин символ.

1976 се ражда може би най-обичаното Guzzi в историята. То ще се превърне в абсолютен образец в своя клас, желано и до днес от всички колекционери на класически мотоциклети.

Le Mans е кръстен на 24-часовото състезание за издръжливост на мотоциклети в Льо Ман, Франция и съчетава в себе си спортни качества, издръжливост и кафе-рейсър излъчване. 

През 80-те години знаменитата архитектура на напречния V-образен двигател се прилага и при по-малки двигатели, като V35 и V50. Но топ моделите са Le Mans и Daytona, които са флагмани за орела в тази епоха. 

 

Nevada 750, 1991

В следващото десетилетие излиза осъвременена California. Новите серии Nevada и V11 Sport, както и екзотичният Centauro, запазват спортното наследство на марката живо.

ИЗПИТАНИЯТА

V11 Sport 1995

Като цяло 90-те години са труден период за всички италиански марки, заради кризата в държавата. По това време, за да оцелеят, семейните мотоциклетни фирми се трансформират в големи корпорации.

Десетилетието е характерно с промените в организацията и собствеността на компанията, които накрая довеждат до придобиването ѝ от Aprilia на 14 април 2000 г. Търсенето на баланс между духа на Guzzi и новите технологии води до появата на V11 Sport. Под ръководството на Aprilia се завръщат спортните традиции на марката – появява се ултра спортният MGS-01 Corsa, който печели издание на легендарното състезание Battle of Twins на 200 мили в Дейтона, САЩ.

Moto Guzzi MGS-01 Corsa, 2004-2009

Зад целия този импулс стои мечтателят собственик на Aprilia Ивано Беджо, който казва за Guzzi:

„Винаги съм обичал Moto Guzzi, тъй като от дете бях привлечен от техните качества. Смятах тези мотори за необикновени и надарени с душа, различни от всички останали. Да, Moto Guzzi имат душа, каквато другите мотоциклети нямат. Както добре знаете, зад една голяма любов няма рационални причини: за мен Moto Guzzi беше „Моторът“ и исках да съм принцът на бял кон, който ще ги върне към великите славни времена от миналото.“

РОМАНТИЧНАТА ЕПОХА ВЕЧЕ Е В ИСТОРИЯТА. MOTO GUZZI СЕ АДАПТИРА

На 30 декември 2004 г. Moto Guzzi и Aprilia стават част от Piaggio Group и се задава пореден ренесанс.

През 2005 г. се появяват супер нейкид стрийтърите Breva 1100 и Griso, като последният ще изгради ореол на класическа легенда в “мускулистите” мотоциклети още преди раждането на Ducati Diavel.

През 2006 г. Norge 1200 бележи завръщането на Guzzi в жанра Gran Turismo. Мотоциклетът предлага пълна защита от стихиите, а новият 1200-кубов V-twin двигател заедно с щедрото стандартно оборудване, превръща изминаване на големи разстояния в удоволствие. Norge печели възхищението на 14-те журналисти, които през юли 2006 г. изминават с него 4 429 км до нос Нордкап, следвайки маршрута, изминат през 1928 г. от предшественика GT 500, управляван от брата на Карло, авантюриста Джузепе Гуци.

Moto Guzzi е първият производител на мотоциклети, чиято производствена гама изцяло отговаря на стандарта Евро 3.

На 26 март 2007 г. Guzzi представят мощния Griso 1200 8V. През същата година на събитието “Giornate Mondiali Moto Guzzi” присъства кинозвездата Юън Макгрегър. Актьорът е дошъл в Мандело дел Ларио, за да вземе своя бял California Vintage, който е закупил няколко месеца преди това, по време на снимките за телевизионната поредица “Long Way Down” в завода на Guzzi. В следващите години Макгрегър става рекламно лице на марката, какъвто е и до днес.

През март 2008 бял свят вижда Stelvio 1200, който е представен на международната преса на грандиозно събитие в Сиена.

В края на 2009 г., по време на 67-тото международно шоу в Милано (EICMA), Moto Guzzi завладява световното внимание с три футуристични прототипа, проектирани от Мигел Галуци и Пиер Тербланче: V12LM, V12 Strada и V12 X. Те веднага получават наградата на Motorcycle Design Association (Асоциацията на мотоциклетните дизайнери) за най-добър мотоциклетен дизайн.

За 90-ата годишнина на Guzzi през 2011 е показан нов Moto Guzzi California с реновиран 1400-кубиков двигател. Новият California 1400 е повече от забележителен мотоциклет – с V-twin двигател с рекорден размер за Европа. Мощният 90-градусов напречно разположен V-образен двуцилиндров двигател, монтиран с еластични връзки към чисто новото шаси, осигурява въртящ момент от 120 Nm при 2750 оборота в минута.

През 2012 легендарният V7 се завръща обновен. Гамата на Moto Guzzi е по-богата от всякога.

През 2015 г. са представени два нови мотоциклета на база 1400-кубиковия V-twin. Това са  Eldorado и Audace.

През 2016 г. на пазара е пускат Moto Guzzi Stornello, лека офроуд версия на гамата V7II. Тази година се появява и V9 със среден капацитет на двигателя. Както и своя дебют прави MGX-21 Flying Fortress – един от най-зрелищните мотоциклети на Moto Guzzi, правени някога. Ако Батман бе сред нас, той със сигурност би карал MGX-21. Машината толкова прилича на батбайка, че мнозина го наричат именно така.

2017 г. е под знака на 50-годишнината на Moto Guzzi V7, отбелязана с пристигането на третото поколение на V-седмицата. Тази машина е безспорният бестселър в лагера на Moto Guzzi. V7 III е изцяло преработен, като оригиналността и автентичността, характерни за този емблематичен мотоциклет, остават непокътнати. 

MOTO GUZZI ОБЩНОСТТА

Марката се радва на обичта на едни от най-отдадените фенове и има почитатели в цял свят. Moto Guzzi се грижи за тях и всяка година през септември над 30 хиляди гуцисти от над 20 държави се събират в родния град на любимите мотоциклети Мандело дел Ларио за поредното издание на GMG (“Giornate Mondiali Guzzi” – Световните дни на Гуци). Посетителите могат да разгледат музея на Guzzi, като целият комплекс скоро ще бъде обновен от един от най-добрите архитекти в света.

https://www.youtube.com/watch?v=4tGG-Qir35I

Фен клубовете по света са стотици, като най-голямата част от тях – 52 – се намира в САЩ. Съществуват и над 70 интернет сайта, посветени на марката.

В това число влиза и българският фен клуб, които през 2020 организира своята първа среща “Орли и Лъвове 2020” (“Eagles & Lions 2020”).

БЪДЕЩЕТО

Периодът 2018-2019 е белязан от представянето на EICMA 2018 на прототипа, а след това и от пускането на пазара (през пролетта на 2019) на нетърпеливо очаквания V85 TT. Мотоциклетът, който ще отбележи завръщането на орела в големия сегмент на туристическите ендуро машини. Moto Guzzi V85 TT създава новия класически ендуро сегмент, като предлага производителност и модерни технологии в стилен корпус, носейки духа на богатите стогодишни традиции и ценности на Moto Guzzi.

Moto Guzzi V85 TT е създаден на изцяло нова техническа платформа и е задвижван от чисто нов двигател с 80 к. с. и 80 Нм, с класическата архитектура на напречния двуцилиндров двигател.

Тест на Moto Guzzi V85TT (2019 – ) – Мнения

2019 – V85 TT е в Топ 10 на най-продаваните мотоциклети в Европа.

През 2019 и 2020 г. Moto Guzzi възражда най-класическата форма на състезания на писта. Съвместно с Италианската федерация, компанията организира Moto Guzzi Fast Endurance, в което всички пилоти се състезават с модифицирани V7.

2021 – Компанията навършва 100-години. В началото на годината на пазара излизат лимитирани серии на V7, V9 и V85 TT с юбилейни цветове. През септември предстоят тържествата в Мандело дел Ларио с още изненади за феновете на достолепния вековен орел.

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button