ApriliaАнализиМотоциклетна индустрияМотоциклетни пророциРетро хроники
Актуално

Мото пророци: Ивано Беджо, създателят на Aprilia, Биаджи и Роси

Ивано Беджо: предприемачът, който даде мечта на Априлия

„Той никога не спря да мечтае и да вярва“, така ще се помни  Ивано Беджо, създателят на мотоциклетите Aprilia и един от най-големите италиански предприемачи за всички времена. Наричан от мнозина последният велик пионер на две колела.

През 1965 г. покойният вече Ивано Беджо поема Aprilia – малка фабрика за велосипеди и мотопеди, основана от баща му Алберто. В следващите години, с брилянтна си интуиция, той ще я изведе до момент, в който Aprilia ще е най-големият европейски производител на мотоциклети. Под негово ръководство машините на компанията спечелиха десетки световни титли, а техни ездачи бяха шампиони от калибъра на Биаджи и Роси. Никога в историята на мотоциклетизма една компания не се е развивала толкова бързо и успешно. Подемът обаче приключва през 2004 г. Заради внезапната икономическа криза в Италия и отказа на банките да му предоставят кредит, Ивано Беджо е принуден да продаде Aprilia на Piaggio Group, оттегляйки се от бизнес дейностите.

Моята Априлия

Преди внезапната си смърт през март 2018 г., Ивано Беджо вече беше завършил писането на автобиографията си с помощта на Клаудио Паванело, дългогодишен прес мениджър на Apriliа.

Сега, две години по-късно, тази книгата, наречена „La mia Aprilia“(„Моята Априлия“), излезе на бял свят и бе представена официално на събитие в италианския град Азоло на 23 октомври 2020. 

Книгата е дар за феновете на мотоциклетизма и едно от хубавите неща, които се случиха през тази трудна за Италия и за света 2020 година.

Изданието е от 284 страници, които разказват за човека, създал шампионите Лорис Реджиани, Лорис Капироси, Макс Биаджи и Валентино Роси. За тези победители Беджо бе като баща, вдъхновител и мотиватор.

Идеята за книгата е на Паванело, но Беджо първоначално я отхвърля. Преломният момент настъпва, когато Паванело решава да създаде група във Facebook, посветена на Беджо, и тогава се разбира колко много хора все още го обичат. Така двамата се залавят с работата по нея. Според Паванело изданието няма за цел да възхвалява постиженията на Ивано. В нея авторът разказва за смирен и скромен човек, за грешките му и, разбира се, за победите му.

Състезанието и иновациите са съставни части на една проста, но печеливша рецепта: инженер Беджо преследва тези два крайъгълни камъка още от самото начало. Поел фабриката за велосипеди на баща си, той успява да я трансформира в това, което е днес – а именно производител на мотоциклети, притежаващ 56 световни титли, спечелени във всички категории: от световното първенство до супербайк и мотокрос.

Даниеле Фераца, водещ на церемонията при представянето на книгата в Азоло, споделя какво представлява днес Aprilia на Беджо според него. И защо младите мотоциклетисти избират Aprilia, а не например Honda, която винаги е най-предпочитаният мотор?

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Aprilia показва способност за иновации, бързина и гъвкавост, каквито никой друг не притежава. Големите производители, дори японските, не могат да дадат това усещане.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Пророкът съзира бъдещето. Роден да придаде цвят на мото индустрия

Биографичният разказ започва с разногласията между Ивано и баща му, когато той се опитва да го убеди да започнат да произвеждат мотоциклети. Дотогава Aprilia произвежда само велосипеди. И още от самото начало Ивано разбира значението на съчетаването на масовия състезателен спорт с техническото развитие.

„Състезанията са задължително училище, за да се научите как да проектирате добър мотор, да видите постигнатото време, да проверите качеството на материалите.“

Първите успехи в мотокроса идват със състезатели като Иван Алборгети и Корадо Мадии, но през 1982 г. интуицията води Беджо към това да съсредоточи усилията на фирмата върху шосейните мотоциклети.

Италия от онези години беше красива страна, където имаше ентусиазъм и желание да се действа. Хората се радваха на благосъстояние и това култивираше в тях голяма увереност в бъдещето. В тази атмосфера у мен се роди и затвърди убеждението, че двуколесният пазар е на прага на епохален „бум“, в който главните герои ще бъдат нови красиви мотоциклети, проектирани да задоволят експлозивното желание да изглеждаш модерен и да се забавляваш. Ето защо реших да създам 125-кубиков спортен мотоциклет, който беше очарователен, атрактивен, бърз и достъпен за младите.“

Променя състезанията завинаги. Ментор на най-добрите

Успехът е огромен, подкрепен от солидно участие в световното първенство от 250 кубика. За да се стигне до 2000-та година, когато Aprilia бе единствената компания в света, заедно с гиганта Honda, официално състезаваща се във всичките четири класа: 125cc, 250cc, 500cc и Superbike.

Големите победи на Макс Биаджи присъстват във всички заглавия. Млад шампион, който изглежда добре и който очевидно е роден за успехи, както спортни, така и медийни. Славата на талантливите шампиони и надеждните машини на Aprilia извеждат марката на световно ниво. Представете си например Валентино Роси, за когото Беджо казва:

Кой би могъл да си представи, че с това малко момче направихме първоначален договор за тридесет милиона италиански лири. А аз седях лице в лице с бъдещия абсолютен герой на световното първенство, предопределен да стане по-голям от Джакомо Агостини?“

Междувременно мотоциклетите, произведени в Ноале, са утвърждават в цяла Европа като ефективни и завладяващи. Голямата промяна, желана от Беджо, е изключителната грижа за механиката на мотоциклетите, където Aprilia прави важни нововъведения, както и предизвикателния външен вид.

В мотоциклетните класове присъстваха предимно едноцветни графики, ние бяхме първите, които предложиха смели цветове. По онова време никой друг производител не съчетаваше толкова добре архитектурата и естетиката на състезателните мотоциклети.“

Управлява със сърцето си

В същото време обаче Ивано Беджо се оказва изправен пред ужасен противник – той е диагностициран с тежко заболяване, заради което временно напусна компанията. Това му дава възможност да направи равносметка и да се впусне в едно важно духовно пътуване – да стане собственик на любимите мотоциклети от детството си!

След като успява да се излекува, той се връща на работа и воден от страстта, която предизвиква Aprilia по света и от винаги отличните икономически резултати, решава да инвестира и да закупи Moto Guzzi.

Винаги съм обичал Moto Guzzi, тъй като от дете бях привлечен от техните качества. Смятах тези мотори за необикновени и надарени с душа, различни от всички останали. Да, Moto Guzzi имат душа, каквато другите мотоциклети нямат. Както добре знаете, зад една голяма любов няма рационални причини: за мен Moto Guzzi беше „Моторът“ и исках да съм принцът на бял кон, който ще ги върне към великите славни времена от миналото.

Легенда завинаги

За съжаление се съчетават редица неблагоприятни обстоятелства: внезапният срив на световния пазар, неочакваните разходи за реорганизацията на Moto Guzzi, прекалено оптимистичните прогнози на мениджърите. За няколко месеца компанията Aprilia Group, на която се възхищават по целия свят, влиза в задънена улица и ужасна криза. Това са драматични моменти за нейния основател, който се оказва изоставен от банките.

„Никога не съм си представял, че ще преживеят такъв шеметен обрат – от предприемач за пример до просяк, на когото затварят вратите в лицето. Това беше време на голяма лична криза, на несигурност, на страдание и срам пред собствените ми служители.“

След отчаяна съпротива в средата на 2004 г. Ивано Беджо продава компанията си и се оттегля.

В края на книгата има каре със спомени за Беджо на пилоти, техници и журналисти. Сред тях са: Валентино Роси, Макс Биаджи, Лорис Реджиани, Лорис Капироси, Алесандро Грамини, Тецуя Харада, Марко Меландри, Мануел Поджали, Марчелино Луки, Томи Ахвала, Иван Алборгети, Корвандо Маборджити.

Кое харесвахте най-много в Ивано Беджо? Защо той все още е толкова обичан от мотоциклетните ентусиасти? Паванело отговаря по време на церемонията:

След като имах щастието да го познавам лично, мога да кажа, че бях поразен от неговия предприемачески гений и смирението му като човек. Той никога не влезе в конфликт с принципите си, дори след „изхвърлянето“ му от компанията. Той беше „нормален човек“. 

А ние от meteo-ride сме сигурни, че Ивано Беджо кара своята Aprilia някъде в небето. 


Източници:

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button