ВидеоМега проектиМЕТЕОНовиниПътна обстановкаТрасета с тунели
Актуално

Най-дългият авто подводен тунел в света ще свързва Дания и Германия

Ще караме по съоръжението през 2029

В началото на 2020 г. Германия и Дания окончателно обявиха, че стартират мега проект, чрез който двете страни ще се свържат при островите Фемарн и Лоланд.

Строителството ще стартира на 1 януари 2021, като стойността на проекта ще възлезе на 8 милиарда евро. Кралство Дания отговаря за изграждането, експлоатацията и финансирането на структурата. Проектът е поверен на датската строителна компания Femern A/S, а тунелът ще се казва „Fehmarnbelt“. В последствие връзката трябва да се самофинансира от потребителски такси. За тази цел Кралство Дания ще наложи различни по вид такси за ползване на тунела и прилежащата към него инфраструктура.

Подводният тунел ще е с дължина около 18 км и ще свързва датския остров Лоланд-Фалстер с остров Фемарн в регион Шлезвиг-Холщайн в Германия, като ще минава под Балтийско море. Той ще бъде най-дългият подводен тунел с автомобилен отсек.

Връзката ще бъде нова врата към континентална Европа и път към бъдещи зелени транспортни решения,

заяви транспортният министър на Дания Бени Енгелбрехт. 

Връзката на Северна Германия с Лоланд, а оттам и с датския остров Зеландия и Копенхаген, ще се превърне в потенциален основен транспортен коридор от Южна Европа чрез съществуващата железопътна инфраструктура в Алпите и Централна Европа до Скандинавия. Част от този коридор е и тунелът Ченери под Алпите, за който писахме скоро.

Очаква се тунелът да влезе в експлоатация в средата на 2029 г.

Изграждането на тунела под Балтийско море ще съкрати времето за пътуване между Лоланд и Фемарн от 45 минути с ферибот на 10 минути с кола и седем минути с влак. Електрифицираната високоскоростна линия, която ще минава под водата, ще позволява скорост от 200 км/ч.

Германският остров Фемарн вече е свързан по шосе с континентална Германия и новият тунел значително ще ускори пътните и железопътните връзки от германските градове Хамбург, Бремен и Хановер до датската столица Копенхаген и шведския град Малмьо, които в бъдеще биха могли да създадат една мега агломерация.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

История на проекта

Връзката между двете държави се обсъжда повече от 30 години. Всичко започва през 1992 г., когато  министрите на транспорта на Германия и Дания подписват споразумение за провеждане на проучвания за изграждане на мост между двете държави при Фемарн. Да, първоначалната идея била разстоянието да бъде пресечено от 18-километров мост. Оттогава се провеждат цялостни проучвания за осъществимост на проекта Fihmarnbelt Fixed Link (строително инженерство, геология, околна среда, прогноза за движение, макроикономическа и фискална оценка, социално-икономическо регионално значение).

Стикери от Емблематични Мото Трасета
Схема на подводната магистрала, комбинирана с жп линия

През пролетта на 2000 г. прогнозата за трафика е актуализирана и приходите от железопътен транспорт са преоценени.

На 29 юни 2007 г. в Берлин е постигнато временно споразумение между датските и германските власти (представлявани от техните транспортни министри) за изграждането на моста. Взето е решение строителството да започне през 2015 г., с крайна дата на приключване зимата на 2021 г.

През 2009 защитници на околната среда излизат с петиция, че дивата природа би пострадала от изграждането на така замисления мост. В същото време заетостта, свързана със строителните дейности, ще бъде само краткосрочна, а жителите в района ще страдат от увеличението на трафика, особено заради товарните влакови композиции – по-конкретно потенциалното увеличаване на шума от тях.

През декември 2010 г. е обявено, че ще се доразработи вариантът с тунел, тъй като – освен всичко друго – това би намалило рисковете по време на строителството. Разходите и времето за изграждане са приблизително еднакви, но тунелът не би нарушил теченията в провлака, както и, в дългосрочен план, поддръжката му би била по-евтина, тъй като мостът ще ерозира.

В края на 2011 г. германското правителство обявява, че отлага проектът за тунела Фемарн за след 2015 г. Германия решава да намали с 25 на сто инвестициите в инфраструктурни проекти поради икономическата криза.

На 25 февруари 2015 г. в датския парламент е внесен законопроект за строителство на връзката Fehmarnbelt. На 26 февруари 2015 г. датското министерство на транспорта подава заявление за безвъзмездна помощ от Европейския съюз в размер на 13 млрд. DKK (1,7 млрд. евро) за изграждането на проекта. Заявлението е придружено с писма, изразяващи подкрепа, от страна на шведския министър на инфраструктурата Анна Йохансон и германския министър на транспорта Александър Добринд. В резултат ЕС одобрява общо 6,92 милиарда датски крони за тунела и свързващата датска железница.

На 30 април 2020 г. Femern A/S обяви, че работата трябва да започне на 1 януари 2021 г., въпреки че е възможно началото да се забави поради ефекта от пандемията COVID-19 . Femern вече са започнали редица предконструкционни дейности в Путгарден, Германия.

Точното местоположение

Реализирането на този мега проект е подтвърждение за водещата роля на Европа на полето на високотехнологичните и авангардни строителни пътни връзки, въпреки новините за големите азиатски строежи през последните години. Цялостната идея за изграждането поставя на първо място въздействието върху околната среда и реалното влияние върху живота на населението в района. Европа остава лидер в изграждането на проекти, в които главен фактор е запазването на баланса между здравословната естествена среда и стопанско-транспортната значимост. Fehmarnbelt е доказателство за това.

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button