3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
РевютаТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите
Актуално

Пътят до Кедрос – „Портата към Дзумерка“

   

Оценка от meteo-ride
(1 глас)
Оценка от мото пътешествениците

Пътят до с. Кедрос (Kédros) е най-бързият достъп до Национален парк Дзумерка от запад, ако вашата отправна точка за атакуване на парка е в гр. Йоанина. Неведнъж са ни питали как е най-добре да се организира разглеждането на тази планината, част от Южен Пинд, и винаги сме давали един и същи съвет – оставете си 3 дни за това място. Като започнете изкачването откъм Кедрос веднага ще разбере причината – защото още в началото ще усетите натоварването и това колко време отнема, както и ще осъзнаете колко красиви завои има, на които непременно ще искате да спрете да снимате.

МестоположениеЗавои. Пътна настилка

Пътят представлява низ от 25 серпентини, които преодоляват западния склон на каньона на река Арахтос (Άραχθος), за да ви изкачат до селцето Кедрос и съседното Петровони (Petrovouni).

В началото, което започва в края на село Харакопи, се спускате към коритото на реката с поредица фиби, които ви подгряват, за това което предстои по-късно. А същевременно започвате да добивате представа и от гледката, която се разкрива към хълма със серпентините. Тази комбинация, която направо си е част от ждрелото на реката, ви отвежда до моста над нея в най-ниската точка на пътя, откъдето започва същинското изкачване.

Пътят до Кедрос - "Портата към Дзумерка"

Пътната настилката е задоволителна и при спускането, и сетне при изкачването, макар че вече е поостаряла и на места е напукана. С добри виражи започвате да преодолявате гигантска денивелация с няколко къси фиби, след които идват и някои по-дълги с прави отсечки между тях, за да завършите комбинацията със седем къси обратни завоя и така стигате до табелката на с. Кедрос. По трасето почти винаги след дъждове има камъни и пясък.

Обекти и логистика. Панорама

Няма кой знае какви забележителности и опции за настаняване. Но това е нормално за едно толкова късо трасе, дълго едва 10-на километра. По-добре планирайте нощувките в Йоанина или навътре в планината в Сироко. В Кедрос нямате много избор. Самото селце ни се стори разпокъсано с множество махали и вилни зони. Явно е предпочитано от йоанинци заради убийствената гледка към Йоанина и езерото. (Всъщност по-логично е да се сметне, че селото е махала на съседното село Петровони.)

Което естествено ни води до категорията панорама, в която ще сложим висока оценка поради гореспоменатия факт. Също имате живописен изглед и към реката в ниската част при моста, където има чешмичка и можете да си направите пикник. При чешмичката има информационна табела за Националния парк Дзумерка, а пък на самото било имате табели с километрите до населените места в планината. Тъй че и знаковото стопанство е на ниво.

Места за настаняване около Кедрос

Картата показва всички оферти в Booking.com и Vrbo.com в района. Резервирайки през картата на meteo-ride.com, ние ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим ви предварително!

Устойчивост на климатичната прогноза

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Предвид факта, че пътят е в самото начало на планината или, другояче казано, в периферията, той не е засегнат от нестабилните процеси в планината. Йонийските течения са близо и климатът е средиземноморски с преобладаваща иглолистна растителност. Например от северната страна на прохода Барос климатът става континентален с преобладаващи широколистни дървета, особено към Метцово и доста по-дъждовни дни.

С две думи, на този път е по-вероятно да не ви вали и е доста вероятно през лятото да ви опече и да ви изгорят носовете в каската!

Традиционно е отворен през цялата година и е най-пряката връзка между селата в планината и големия град.

Трафик. Популярност и слава

Това ни води до трафика, който въпреки значението на пътя, е слаб. Селата в планината са малолюдни, с около 50-100 човека. От своя страна пък националният парк е посещаван от туристи, но не с такъв интензитет, както морските забележителности на Гърция. Със сигурност тук можете да намерите спокойствие. Много по-голямо от Карпатите, Родопите и Стара планина, за Алпите да не говорим. Само на един ден път от България имате една гигантска, красива и спокойна планина с хубави пътища, един от които е пътят до село Кедрос.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

  • 878 метра е най-високата точка на пътя.
  • 79 жители има с. Петровони.
  • 10 км е дължината на трасето.
  • 8-ма по дължина в Гърция е река Арахтос, като е дълга 110 км.
  • 25 – толкова са фибите на трасето.
  • Дзумерка е най-голямата планинска верига на Пинд и на Западна Гърция. Населението покрай планината е арумънско.
  • В края на 20-те години на XX век всички негръцки имена на географски обекти в планината са заменени с гръцки такива. Например името на административния център на най-южноразположения дем Аграфа е променено от Керасово на Керасохори през 1930 г.

Кедрос е отправна точка към вътрешността на парка./ Снимка: Meteo-ride

От автора

Пътят до Кедрос
7.5
Пътна настилка
10
Завои
6
Обекти/Забележителности
7
Панорама
3.5
Популярност и Слава
9
Устойчивост на климатичната прогноза
8.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.4 / 10
Пътят до Кедрос
8
Пътна настилка
9
Завои
5
Обекти/Забележителности
9
Панорама
4
Атрактивност
4
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button